• Fii alături de Echipa Țării

Școala de antrenori

Școala de antrenori. Modulul I al licenței B UEFA

12 oct 2022 de Victor Daghi

În conformitate cu planul anual de activitate al Departamentului Tehnic al Federației Moldovenești de Fotbal, Școala Federală de Antrenori a organizat în perioada 10-12 octombrie modulul 1 al licenței B UEFA, promoția 23.

 

Lectori ai cursului au fost Dănuț-Stelian Oprea, Ernest Gulceac, Nicolae Bunea, Vitalie Mardari, iar tutori – Serghei Botnaraș, Serghei Truhanov, Valeriu Oloieru, Andrei Radiola și Igor Negrescu.

 

La cursurile, care au avut loc la Centrul de pregătire al selecționatelor Moldovei din Vadul lui Vodă, au participat 26 de antrenori. Sub îndrumarea lectorilor și tutorilor, aceștia au avut parte de sesiuni teoretice în grup, în cadrul cărora fac un schimb de opinii despre diferite aspecte ale jocului. Printre tematicile discutate se numără importanța instruirii antrenorului, metodele de organizare a procesului de învățare, modelul de dezvoltare a jucătorului ș.a.

 

Printre participanții cursului regăsim mai multe nume sonore din fotbalul moldovenesc, dar și din România. Este vorba de foștii internaționali moldoveni Alexandru Onica și Denis Ilescu, jucătorul echipei FC Victoria, Vadim Cravcescu, fostul mijlocaș al Sheriffului, dublul campion național, George Florescu, antrenorul secund de la Sepsi, László Kulcsár, fundașul echipei Universitatea Craiova, Bogdan Mitrea, mijlocașul clubului Sepsi, Adnan Aganović, mijlocașul de la CS Mioveni, Liviu Antal, atacantul echipei Hermannstadt, Ioan Hora, mijlocașul echipei Politehnica Iași, Gabriel Cristian Vașvari, fostul atacant de la Concordia Chiajna, Hamza Younés, fostul mijlocaș de la Dinamo București și Dinamo Moscova, Adrian Ropotan și alții.

 

Vă prezentăm lista participanților la cursul din 10-12 octombrie:
1.Alexandru Carp
2.Vadim Cravcescu
3.Valerii Mavrodi
4.Denis Melnicov
5.Dmitri Morari
6.Alexandru Onica
7.Roman Lupașcu
8.Denis Ilescu
9.Vadim Josan
10.László Kulcsár

11.Cătălin Lungu
12.Victor Medeleanu
13.Bogdan Alexandru Mitrea
14. Adnan Aganović
15.Ciprian-Sorin Amarandei
16.Liviu-Ion Antal
17.Cristian Cîrlan
18.George-Mihai Florescu
19.Hamza Younés
20.Ioan Hora
21.Dan Mihai Roman

22.Mihai Roman

23.Adrian Ropotan

24.Alexandru Țigănașu

25.Gabriel Cristian Vașvari

26.Ghenadie Pînzari

 

Cursul se va încheia la sfârșitul anului 2023.

 

Venim cu un îndemn și încurajăm toți doritorii de a se înscrie la cursurile Școlii Federale de antrenori. Licența oferită de FMF și UEFA este recunoscută internațional. Despre actele necesare pentru înscriere și mai multe informații puteți vedea pe site-ul nostru, AICI.

Școala moldovenească de antrenori se bucură de popularitate și printre foști fotbaliști străini. Mai bine de 20 de jucători cunoscuți din țări precum România, Belarus, Georgia, Letonia, Ucraina, Turcia, Rusia și Germania au obținut licența de antrenori în Republica Moldova, la Școala FMF. Până în anul 2021 Școala federală de antrenori a emis 55 de Licențe Pro. Posesorii acestor licențe activează în campionatele României, Armeniei, Letoniei, Ucrainei, Rusiei și Moldovei. 

Pe 10 februarie 2006 a avut loc înregistrarea oficială a Școlii de antrenori FMF. Până în prezent peste 1000 de antrenori au absolvit Instituția noastră, obținând diferite categorii de licențe. 

C UEFA - 442 antrenori
B UEFA- 175 antrenori
A UEFA - 109 antrenori
A Elite Youth UEFA - 20 antrenori
PRO UEFA - 54 antrenori 
A GK UEFA - 11 antrenori
B FUTSAL UEFA - 14 antrenori 
În curs - 185 antrenori 

Programul de Formare Profesională este extrem de important pentru întreaga mișcare fotbalistică din Republica Moldova, deoarece absolvenții lui vor putea să predea lecții de fotbal în școli și în același timp să antreneze în oricare dintre cluburile de fotbal din țară și străinătate.