• Fii alături de Echipa Țării

UEFA Playmakers. Start etapei a treia în Moldova

29 sep 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal continuă implementarea și monitorizarea proiectului UEFA Playmakers, elaborat de forul european în colaborare cu Disney. Acest proiect este dedicat fetelor cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani și este implementat în țara noastră din anul 2021. 

Astfel în luna septembrie, FMF a dat startul etapei a treia Playmakers, după ce a efectuat pe 11 august la CPSM Vadul lui Vodă ultimul training de instruire a antrenorilor din școlile și cluburile de fotbal feminin. În urma webinarelor desfășurate de Federația Moldovenească de Fotbal în 15 instituții de învățământ și școli de fotbal au fost efectuate primele sesiuni de antrenament din blocul III, care sunt bazate pe povestea Disney - Moana.

La moment, proiectul UEFA Playmakers se bazează pe trei povești de bază: Incredibilii, Regatul de gheață și Moana - noul format de desen animat.

INIMOS” este deviza sesiunilor de antrenamente, care au la bază povestea din filmul Moana. Cu ajutorul personajelor care dețin super puteri, fetițele descoperă lumea fotbalului și își fac prieteni noi, iar imaginile vorbesc de la sine.

La începutul blocului III, fiecare fetiță a primit un “pașaport de aventurier”, pe care îl poate aduce acasă. Pașaportul de aventurier face legătura între program și familie: acesta conține sarcini legate de fiecare sesiune, pe care fetele trebuie să le îndeplinească împreună cu părinții.
 

Toamna vine cu vești bune! În Moldova s-a dat start etapei a treia a proiectului UEFA Playmakers, care are la bază povestea "Moana”. Fetițele din Moldova imită mult iubitul personaj Disney, Moana, care reprezintă o parte a programului de dezvoltare a fotbalului feminin - UEFA Disney PLAYMAKERS. Povestea ”Moana” este cea mai recentă franciză Disney lansată de UEFA pentru dezvoltarea programului Playmakers. Inițiativa UEFA-Disney are de la bun început o abordare care promovează un mediu pozitiv și protejat.

a declarat pentru pagina FMF, coordonatorul proiectului Playmakers, Natalia Ceban.

Proiectul UEFA Playmakers cuprinde 4 etape de evaluare. Prima fază a planului de activitate a fost realizată cu succes în anul 2021, în zilele de 5 și 6 iulie, la seminarele de instruire, unde coordonatorii Playmakers au pus accent pe pregătirea și informarea antrenorilor.

Etapele 2 și 3 prevăd aplicarea teoriei și metodologiei UEFA Playmakers în practică. În decurs de 20 săptămâni antrenorii instruiți se vor conduce după următorul ghid de acțiuni:
1. Familizarea fetelor (5-8 ani) cu fotbalul prin oferirea unui mediu care pune accentul pe distracție, prieteni și fotbal.
2. Crearea antrenamentelor inedite și personalizate, care se bazează pe imaginația (inspirate din poveștile și personajele Disney) ca instrument de pregătire și de dobândire a aptitudinilor fotbalistice.
3. Dezvoltarea capacităților fizice ale fetelor și încurajarea unei legături permanente cu fotbalul pe întreg parcursul vieții.
4. Fiecare locație va organiza 20 de sesiuni pe an, în afara curriculumului școlar.
5. După fiecare etapă desfășurată antrenorii vor raporta coordonatorilor Playmakers programul realizat în perioada stabilită.
6. Monitorizarea proiectului de către antrenorii și managerii proiectului UEFA Playmakers.

Lista instituțiilor de învățământ care au început desfășurarea blocului III din cadrul programului Playmakers:
Gimnaziul "V. Corolenco" s. Moscovei, Gimnaziul Tochile-Răducani s. Tochile-Răducani r-ul Leova, Gimnaziul "Dmitrie Cantemir" or. Cahul, FC “NARTA” mun. Chișinău, Școala Sportivă pentru copii și juniori, Telenești or. Telenești, I.P. Liceul Teoretic “ELADA” com. Măcărești, r-nul Ungheni, CS “ANENII NOI 2020” s. Hîrbovăț r-nul Anenii Noi, Creșă-Grădiniță “IZVORAȘ” or. Anenii Noi, Grădiniță-Creșă “ANDRIEȘ” s. Țînțăreni r-nul Anenii Noi, IET Romanița, satul Todirești, r-ul Anenii Noi, Școala Sportivă pentru copii și juniori Edineț or. Edineț, Clubul Sportiv de Fotbal “Speranța Junior” or. Drochia, МДОУ «ЦРР» №10 or. Tiraspol, МДОУ № 28 «Улыбка» or. Tiraspol, МОУ "Слободзейский ТЛК им. П.К. Спальник" or. Slobozia.

UEFA Playmakers este un sistem unic de antrenament conceput pentru a atrage și implica cât mai multe fete în fotbal prin mișcarea, jocul și renumitele în întreaga lume povestiri Disney. Inspirat de cercetările academice care arată rolul pozitiv al povestirii în a ajuta copiii să facă sport, Playmakers își propune, de asemenea, să contribuie la creșterea numărului de fete care respectă standardele minime ale activității fizice ale Organizației Mondiale a Sănătății – în prezent, doar 16%, conform raportului OMS.