• Fii alături de Echipa Țării

CSCT Buiucani, 25 de ani de la înfiinţare!

25 sep 2022 de Victor Daghi
GALERIE

Clubul sportiv pentru copii și tineret "Buiucani" împlineşte, astăzi, 25 de ani de la înfiinţare. 

 

Federația Moldovenească de Fotbal aduce cele mai sincere felicitări clubului chișinăuian și îi urează mult succes!

 

CSCT Buiucani a fost fondat pe 25 septembrie 1997, iar președinte este Constantin Anghel (foto). Clubul are un complex sportiv, Joma Arena, cu mai multe terenuri sintetice, vestiare, cabine de duș, sală pentru ședințe, etc. Terenul i-a fost oferit clubului în anul 1998 de către Primăria municipiului Chișinău cu susținerea Preturii sectorului Buiucani.  

 

În anul 2000, FMF a instalat la CSCT Buiucani primul teren de fotbal cu gazon artificial de mărime standard din Republica Moldova.

 

În prezent la CSCT Buiucani practică fotbalul aproximativ 500 de copii şi juniori, începând de la vârsta de 5 ani. La Centru activează peste 20 de antrenori calificaţi.

 

CSCT Buiucani participă în campionatul Naţional cu 17 echipe de copii şi juniori. Din 1997 clubul a cucerit peste 20 de titluri de campioană națională și zeci de medalii de argint și de bronz la diferite categorii de vârstă, copii și juniori.

 

Comitetul Executiv UEFA a desemnat CSCT Buiucani drept cel mai bun club al fotbalului în mase din Europa în anul 2012.

 

CSCT Buiucani este o adevărată pepinieră a talentelor! Aici au fost pregătiţi peste 100 de jucători, care au fost incluşi în componenţele selecţionatelor de juniori ale Republicii Moldova la diferite categorii de vârstă. Peste 40 de absolvenţi ai şcolii de fotbal CSCT Buiucani evoluează în prezent în diferite cluburi din Super Liga.

 

Aici și-au început cariera fotbalistică Victor Golovatenco, Radu Gînsari, Vadim Rața, Cătălin Carp, Nicolae Cebotari, Nicolae Milinceanu, Lado Akhalaia, Alexei Koșelev, Dumitru Celeadnic, Eugeniu Cociuc, Dorian Răilean, Vasile Jardan, Iaser Țurcan, Dan Pîslă, Petru Stîngă, Ghenadie Moșneaga, Sergiu Tacot, Alexei Capsamun, Ionuț Revenco, Marius Iosipoi, Corneliu Cotogoi și mulți alții.

 

Clubul Dacia Buiucani a fost creat în anul 2018 și în primul an s-a clasat pe locul doi în Divizia B, seria Centru, promovând în Divizia A. În sezonul 2019/20, trupa antrenată de Andrei Martin a terminat pe locul doi în Divizia A și a promovat în Divizia Națională. Evoluția în elita fotbalului moldovenesc a fost onorabilă, chișinăuienii ocupând locul 5 printre 10 echipe. Din considerente economice, conducerea clubului a hotărât că echipa va participa în Divizia A în ediția 2021/22. Însă, peste un Dacia Buiucani a revenit în elită și în acest moment, cu 10 puncte, se clasează pe locul 5 în Super Liga. 

 

Foto. CS Dacia Buiucani