• Fii alături de Echipa Țării

Centrul de Pregătire a Selecţionatelor Moldovei, la 20 de ani

22 aug 2022 de Sandu Grecu
GALERIE

20 de ani de la inaugurarea CPSM

Situat pe malul râului Nistru, într-o zonă pitorească, liniştită şi plină de verdeaţă din localitatea Vadul lui Vodă, la doar 29 km distanţă de aeroportul internaţional Chişinău, Centrul de Pregătire a Selecţionatelor Moldovei are un amplasament perfect pentru desfăşurarea diverselor evenimente fotbalistice şi sportive. Mereu pregătit să primească oaspeţi, oferindu-le camere confortabile la cele două hoteluri, acces la internet, trei terenuri de fotbal cu ”nocturnă”, vestiare, săli de conferinţe, restaurante, săli de forţă, bazin acoperit, saună, recuperare medicală şi toate cele necesare pentru o refacere calitativă.

 

Inaugurarea festivă a celui mai important Centru fotbalistic și sportiv din țară a avut loc pe 21 august 2002, exact cu 20 de ani în urmă, în prezenţa lui Joseph Blatter, preşedintele FIFA la acea data și a înalților demnitari de stat.

 

„FMF este un exemplu foarte bun pentru alte asociaţii naţionale în implementarea proiectelor! Conducătorii federaţiei din Moldova n-au aşteptat doar ajutorul financiar venit de la FIFA, dar au găsit parteneri economici şi politici, reuşind să construiască de la zero acest complex sportiv minunat. Sunt fericit să asist la acest moment important pentru dezvoltarea fotbalului în ţara dumneavoastră. Partea oficială s-a încheiat! Acum luaţi mingile şi jucaţi fotbal”, 

a declarat Joseph Blatter la ceremonia de inaugurare a Centrului tehnic.

 

O bază sportivă de nivel mondial

Odată cu construcţia Centrului a început o nouă etapă în dezvoltarea fotbalului moldovenesc. Din acel moment Federaţia Moldovenească de Fotbal a încetat să plătească sume fabuloase la diferite hoteluri şi centre sportive pentru cazarea, alimentarea şi organizarea şedinţelor tehnice pentru reprezentativele naţionale. Iar jucătorii celor 18 echipe naționale beneficiază de cele mai moderne condiții de cazare și pregătire, la nivel cu formații de top din fotbalul mondial.

 

Mai mult decât atât, cluburile moldovenești au beneficiat și ele de aportul FMF în organizarea cantonamentelor la CPSM. Iar cluburi și selecționate de peste hotare vin cu regularitate în perioada de pregătire la Centru FMF din Vadul lui Vodă, apreciind înalt nivelul de funcționare a bazei sportive.

 

”La sfârșitul anilor 90 Federația avea cheltuieli enorme de chirie și întreținere a echipelor naționale. Atunci, echipa federală, împreună cu Nicolae Cebotari am început să căutăm posibilitatea ca selecționatele să aibă casa lor. Ne-am trasat obiectivul și am început căutările. Am fost în negocieri cu baza sportivă de la Condrița, dar acolo nu am găsit numitor comun. Am mai discutat și prin alte părți. Așa am ajuns la Vadul lui Vodă. Acolo era totul în paragină. O delăsare totală. Am purtat negocieri îndelungate cu primarul și am ajuns la un consens să luăm pământul. Abia după ce am semnat contractul și aveam toate actele la noi, am mersi la UEFA și FIFA. Ei au fost de acord să ne ajute financiar pentru construcția bazei, însă doar cu 70% din sumă. Restul trebuia să căutăm noi. Și am găsit. Am avut sursa din drepturi TV și așa am început construcția.

Astfel, pas cu pas, am construit, ne-am extins, am mai luat pământ pentru că creștea numărul de selecționate. Cu timpul am construit al doilea hotel și tribunele pentru cele 2 terenuri, plus încă un teren natural.

Când omul are casa lui, nu stă prin chirie, nu te împiedică nimeni să te pregătești pentru meciuri. 80% din lucrul Federației decurge acolo. Economisire mare de resurse financiare!

Nu toate federațiile din Europa au așa ceva. Iar alții au baza la sute de km de capitală. La noi e la 25 km. E ok. Sunt mulțumit de ceea ce am făcut”, 

a spus președintele de onoare al FMF, Pavel Cebanu pentru site-ul nostru.   

 

Renovarea

În vara anului 2008 Centrul tehnic a fost devastat de inundaţiile provocate de râul Nistru. FMF, cu susținerea FIFA şi UEFA, a reuşit într-un timp record să repare prejudiciile provocate de calamitățile naturale. Toate spaţiile din hoteluri au fost redecorate şi zugrăvite, iar mobilierul a fost schimbat. De asemenea, s-a creat un nou cabinet medical modern şi o sală de masaj. Sala de fitness şi cea de recuperare au fost şi ele modernizate cu echipament de ultimă generaţie.

 

Pe parcursul anilor, cu sprijinul programelor FIFA „Goal” şi UEFA „HatTrick”, prin muncă asiduă, CPSM a fost modernizat la un nivel european. De 2 ori a vizitat Centrul FMF și fostul preşedinte UEFA, Michel Platini, apreciindu-l ca fiind unul dintre cele mai bune din Europa. Acest lucru a fost confirmat și de actualul conducător al UEFA, Aleksander Ceferin, care a vizitat CPSM în septembrie 2021, când Moldova a găzduit în premieră ședința Comitetului Executiv UEFA.

 

Utilitate și utilizare maximă

Baza este utilizată şi ca centru de instruire a antrenorilor, de la cei pentru echipele de copii şi până la antrenori de categoria „Pro”, pentru desfăşurarea seminarelor pentru arbitri, medici sportivi şi administratorilor cluburilor de fotbal, dar și pentru organizarea evenimentelor de promovare a fotbalului în Republica Moldova.

 

La CPSM au fost organizate meciuri de fotbal din cadrul Preliminariilor Campionatului Mondial la fotbal feminin, Cupei Regiunilor UEFA, Campionatelor Europene de juniori şi junioare U-17 şi U-19, Turneului de Dezvoltare UEFA, partide din cadrul Campionatului Moldovei, finale ale Cupelor Naţionale la fotbal feminin, juniori, veterani şi între echipe de amatori. Centrul Tehnic a fost gazda mai multor Seminare FIFA, UEFA şi FMF, a festivalurilor fotbalistice şi a numeroaselor turnee naţionale şi internaţionale...

 

În hotelurile Centrului au fost cazaţi reprezentanţi şi echipe de juniori, junioare şi de futsal din Franţa, Germania, Anglia, Italia, Olanda, Suedia, Norvegia, Elveţia, Rusia, Ţara Galilor, Belgia, Luxemburg, Grecia, Israel, Irlanda de Nord, Slovacia, Cipru, Insulele Feroe, Finlanda, Ungaria, România, Ucraina, Georgia, Bulgaria, Bosnia şi Herţegovina, Turcia, Islanda, Albania, Ucraina, Estonia, Letonia, Armenia, Lituania, Belarus, Azerbaidjan, Gibraltar, Andorra, San Marino... Jucătorii şi staful tehnic de la aceste echipe au rămas impresionaţi de toate condiţiile existente la Centrul tehnic, exprimându-şi dorinţa de a mai reveni în Moldova.

 

”Sunt 20 de ani de când avem un Centru sportiv perfect funcțional și care și-a confirmat necesitatea pe deplin. Mă bucur mult că Centrul de la Vadul lui Vodă continuă să se dezvolte, la fel ca și toată infrastructura sportivă construită de FMF. Infrastructura este esențială pentru dezvoltarea sportului, iar FMF are un rol determinant în crearea infrastructurii sportive în Republica Moldova”, 

a declarat pentru FMF.md Anatolii Motornîi, cel care timp de 20 de ani a fost directorul CPSM.

 

O nouă etapă de modernizare

Centrul tehnic este amplasat pe o suprafaţă de 6 hectare şi are o infrastructură modernă, necesară în procesul de instruire şi antrenament, de reabilitare medicală şi recuperare fizică a sportivilor.

Aflat într-o dezvoltare și modernizare continuă, CPSM și-a majorat capacitatea de cazare prin fuzionarea bazei Vatra Elita. Astfel, baza sportivă FMF devine una polivalentă, iar serviciile oferite, mult mai vaste și diverse.

Recent, FMF a intrat în posesia unui nou lot, aflat în imediata apropiere de sediul central al CPSM, la circa 350 de metri distanță. Cu suportul autorităților, Federația intenționează să construiască alte 7 terenuri de antrenament cu suprafață naturală! Plus la asta, din proiect face parte și un Centru medical de reabilitare pentru sportivii de performanță, unic în țară. Toate acestea va face din Centrul de Pregătire a Selecționatelor Moldovei din Vadul lui Vodă unul dintre cele mai moderne din Europa.

 

”Federația oferă cele mai bune condiții de pregătire pentru fotbaliștii moldoveni. Pot spune cu siguranță că sunt cele mai bune condiții comparativ cu celelalte genuri de sport care se practică în Moldova. De aceea, așteptările noastre sunt corespunzătoare condițiilor oferite. Așteptăm rezultate de la fotbaliștii noștri și suntem încrezători că aceste rezultate vor veni”, 

a declarat președintele FMF, Leonid Oleinicenco pentru FMF.md