• Fii alături de Echipa Țării

FMF și MEC își consolidează eforturile pentru dezvoltarea fotbalului

13 iul 2022 de Ion Buga
GALERIE

În scopul dezvoltării și popularizării fotbalului în Republica Moldova și realizării în comun a acțiunilor privind organizarea, coordonarea și consolidarea cooperării în domeniul fotbalului, Federația Moldovenească de Fotbal a semnat un Memorandum de colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării. 

 

Documentul, valabil pe o perioadă de cinci ani, a fost oficializat la centrul selecționatelor de la Vadul lui Vodă de către Leonid Oleinicenco, președintele FMF, respectiv Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării. 

 

În acest context, cele două instituții își propun implementarea unui șir de acțiuni comune privind asigurarea unei dezvoltări sustenabile a proiectelor fotbalistice în instituțiile de învățământ:

a) implementarea în învățământul primar a disciplinei opționale ,,Educație Fizică și Fotbal", precum și a claselor de fotbal în învățământul gimnazial;
b) certificarea cursurilor de antrenori din cadrul FMF și/sau a unor categorii speciale de licență și susținerea angajării în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolar, primar și secundar general a antrenorilor licențiați, care corespund cerințelor de funcție;
c) utilizarea eficientă și îmbunătățirea infrastructurii sportive din instituțiile de învățământ general pentru practicarea fotbalului;
d) formarea și pregătirea cadrelor didactice pentru îmbunătățirea calității orelor de educație fizică;
e) participarea activă a elevilor din instituțiile de învățământ primar, gimnazial și liceal în cadrul competițiilor organizate sub egida FMF;
f) susținerea claselor specializate de fotbal din cadrul instituțiilor de învățământ secundar general.

 

De asemenea, la eveniment au participat și oficialii FIFA, Fatimata Sow, directorul programului "Fotbal pentru școli" și Alexandre Gros, coordonatorul programului "Fotbal pentru școli". Oaspeții au apreciat la cel mai înalt nivel eforturile FMF privind dezvoltarea fotbalului juvenil în toată țara.

 

Leonid Oleinicenco: "Vreau să aduc mulțumiri Ministerului Educației și Cercetării pentru încrederea acordată prin prelungirea colaborării. Suntem încrezuți în dezvoltarea fotbalului prin intermediul acestui proiect grandios "Fotbal în școli", pentru că strategia FMF are cap de afiș crearea sistemului educațional de fotbal. Acest memorandum demonstrează că suntem într-un gând cu autoritățile publice centrale și presupune o implicare activă a ministerului în activitatea zilnică a proiectului "Fotbal în școli".

 

Anatolie Topală: "Ne dorim să creăm copiilor condiții cât mai bune pentru practicarea sportului, în special a fotbalului. Este un parteneriat frumos, între FMF și MEC, iar cu sprijinul FIFA și autorităților locale vom asigura dezvoltarea infrastructurii școlare, vom susține pregătirea profesorilor, vom deschide noi clase specializate de fotbal noi, vom elabora un curriculum care va permite desfășurarea lecțiilor de fotbal, respectând toate rigorile sportive".

 

Fatimata Sow: "Sunt onorată să fiu prezentă la semnarea acestui memorandum pentru continuarea implementării proiectului „Fotbal în Școli”. Este un fundament important pentru viitor, căci procesul educației vine în strânsă legătură cu sportul și dezvoltă aptitudini de viață pentru copii. Vă felicit și vă asigur că vom fi alături pentru a implementa acest proiect. Aveți toată susținerea președintelui FIFA, Gianni Infantino".


Crearea sistemului educațional de fotbal este una dintre prioritățile FMF pentru următorii ani. În acest sens, forul fotbalistic și-a trasat 4 obiective majore: implementarea fotbalului în grădinițe, a lecțiilor de fotbal în școli, crearea claselor specializate de fotbal și a Academiilor de fotbal. Toate aceste direcții de dezvoltare au fost centralizate în cel mai mare proiect-social sportiv “Fotbal în școli”, care este unul dintre pilonii principali în strategia FMF. Proiectul a fost lansat pe 9 decembrie 2019 și face parte din ciclul de campanii privind dezvoltarea fotbalului și a sportului în general în rândurile copiilor, a modului sănătos de viață.

 

”Fotbal în școli” este un proiect social de promovare a sportului numărul 1 printre copiii din Republica Moldova. Inițiat de FMF în colaborare cu Ministerului Educației și Cercetării, proiectul este implementat cu succes în peste 200 de instituții de învățământ din țară. Orele de fotbal în cadrul lecțiilor de educație fizică sunt desfășurate de profesori instruiți în cadrul cursurilor organizate de Federația Moldovenească de Fotbal.