• Fii alături de Echipa Țării

Integritatea în fotbal

Integritate. Moldova participă în proiectul transnațional MotivAction

20 iun 2022 de Ion Buga

Federația Moldovenească de Fotbal continuă consolidarea eforturilor pentru protejarea integrității fotbalului. Astfel, FMF, în cooperare cu FIFA și UEFA, a adoptat o abordare de zero toleranță a tuturor formelor de manipulare și/sau influențare ilegală a meciurilor sau competițiilor de fotbal.


În scopul eficientizării măsurilor preventive pentru protejarea competițiilor sportive, precum și prin efectuarea de investigații preliminare în legătură cu manipularea și integritatea meciurilor, forul fotbalistic își intensifică colaborarea cu organele de drept internaționale pentru combaterea fenomenului meciurilor trucate. În acest sens, FMF a fost inclusă de Comisia Europeană Erasmus+ Sport pentru a participa în proiectul transnațional MotivAction alături de alte 6 state: Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia Portugalia și Polonia.

 

Scopul proiectului este de a elabora și implementa la nivel național politici și mecanisme eficiente de raportare a situațiilor, tentativelor sau propunerilor de manipulare. În proiect vor participa reprezentanți ai platformelor naționale de combatere a manipulării, organizații sportive, precum și grupuri de experți internaționali. Ei vor colabora în vederea elaborării mecanismelor de motivare a sportivilor, arbitrilor și antrenorilor de a raporta situațiile de manipulare. În total, activitatea desfășurată în cadrul proiectului va avea un impact asupra unei cifre estimative de 30 000 actori participați în competițiile sportive.

 

Proiectul a pornit de la observarea fenomenului de contactare regulată a jucătorilor, arbitrilor, antrenorilor de către rețelele criminale pentru a truca meciurile. În urma analizei publicațiilor recente în materie, s-a ajuns la concluzia că între 10 și 20% dintre sportivii interogați au fost abordați cu propunerea de a participa la manipulare. Totuși, se estimează că cifra e mult mai mare. Deși majoritatea din ei refuză aceste propuneri, totuși puțini raportează astfel de abordări.

 

Ședința de lansare a proiectului, care este prevăzut pentru o perioadă de 3 ani, a avut loc zilele trecute la Paris. FMF a fost reprezentată la această întrunire de către Natalia Chiriac, consilier drept sportiv, coordonator al Platformei Naționale de combatere a manipulării în competițiile sportive și membru al Biroului Comitetului de Monitorizare al Convenției Consiliului Europei privind manipularea în competițiile sportive (Convenția Macolin).

 

În contextul luptei împotriva manipulării în competițiile sportive, crearea unui mecanism de raportare de încredere, eficient și securizat este absolut necesar pentru a percepe procesul de raportare drept unul pozitiv, atât de către sportivi și cluburi cât și de autoritățile locale. În acest sens, MotivAction va reprezenta un laborator legal și operațional menit să perfecționeze capacitatea de monitorizare a Platformelor Naționale, precum și mecanismele de detectare a situațiilor anomale și în felul dat să salvăm integritatea competițiilor sportive,

a declarat pentru fmf.md, Natalia Chiriac.