• Fii alături de Echipa Țării

UEFA Playmakers. Totalurile etapei a doua a sesiunilor de antrenament

16 iun 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal continuă implementarea și monitorizarea proiectului UEFA Playmakers, elaborat de forul european în colaborare cu Disney. Acest proiect este dedicat fetelor cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani și este implementat în țara noastră din anul 2021. 

La începutul lunii iunie a fost încheiată cea de-a doua etapă a proiectului Playmakers. În urma desfășurării active a antrenamentelor planificate, fetele au avut oportunitatea de a învăța fotbalul prin mișcare și joacă, dar și prin magia poveștilor Disney. Actualmente, proiectul UEFA Playmakers se bazează pe trei povești: Incredibilii, Regatul de gheață și Moana (noul format de desen animat care va fi aplicat în toamna anului curent).

Momentul culminant al etapei a constituit activitatea de storytelling (povestire) prin intermediul căreia educatorii și antrenorii Playmakers au putut să improvizeze și să construiască un tărâm de povești, în care să le ofere fetițelor ocazia de a juca fotbal cu personajele lor preferate. Participantele și-au folosit imaginația și au preluat superputerile celor mai preferați eroi, precum Elsa și Anna.

FĂRĂ FRICĂ” este una din devizele sesiunilor de antrenament care au la bază povestea din filmul Regatul de Gheață
 

”În acest moment avem peste 20 de centre active implicate în proiectul Playmakers și peste 800 de fete care pentru primă dată au îndrăznit să joace fotbal! Faptul că nu a existat un astfel de program până acum, dedicat acestor categorii de vârstă, a ajutat la popularizarea programului atât în rândul cluburilor de fotbal feminin, cât și a școlilor și a grădinițelor. De asemenea putem să vă asigurăm că nu ne vom opri aici”, 

a declarat managerul proiectului UEFA Playmakers, Natalia Ceban.

În urma sesiunilor de antrenament au fost înregistrate peste 400 de participante noi. Majoritatea fetițelor au luat parte pentru primă dată în antrenamentele Playmakers, care pun accent pe crearea încrederii fetelor în mișcarea lor, încurajând gândirea creativă și socializarea cu prietenele lor. Prin intermediul activităților distractive prezente în antrenamente, fetele învață abilitățile de bază ale sportului rege.

Lista instituțiilor de învățământ înscrise în programul Playmakers:

REGIUNEA SUD Liceul Teoretic "Mihail Sadoveanu" s. Giurgiuleşti, IP Gimnaziul-grădiniță „Igor Crețu” s. Gavanoasa, Liceul Teoretic "Mihai  Eminescu’’ mun. Comrat, Gimnaziul "Vladimir Corolenco" s. Moscovei, Gimnaziul "Tochile-Răducani" s. Tochile-Răducani, r-ul Leova, Gimnaziul "Dmitrie Cantemir" or. Cahul.

 

REGIUNEA CENTRU - "FC Narta” mun. Chișinău, "Școala Sportivă pentru copii și juniori Telenești" or. Telenești, Primăria Slobozia-Dușca s. Slobozia-Dușca, r-ul Criuleni, Liceul Teoretic “ELADA” com. Măcărești, r-nul Ungheni, Clubul Sportiv “TORNADO” com. Bubuieci, "CS ANENII NOI 2020” s. Hîrbovăț, r-nul Anenii Noi, Creșă-Grădiniță “IZVORAȘ”, or. Anenii Noi, Grădiniță-Creșă “ANDRIEȘ” s. Țînțăreni, r-nul Anenii Noi, "IET Romaniţa" s. Tintareni, r-ul Anenii Noi.

 

REGIUNEA NORD - "Școala Sportivă pentru copii și juniori Edineț", or. Edineț, "Clubul Sportiv de Fotbal “Speranța Junior”, or. Drochia.

REGIUNEA EST - "FC Nistru-Cioburciu, or. Cioburciu, МДОУ «ЦРР» №10, or. Tiraspol, ARF Dubăsari, s. Coșnița, r-ul Dubăsari, FC “STORKS”, s. Doroțcaia, r-ul Dubăsari, МДОУ № 28 «Улыбка» or. Tiraspol.


Vă reamintim, etap a doua Playmakers a fost lansată în luna aprilie, după ce FMF a efectuat la CPSM din Vadul lui Vodă cel de-al doilea training de instruire a antrenorilor din școlile și cluburile de fotbal feminin. În urma webinarelor desfășurate în cele 27 de instituții de învățământ și școli de fotbal au fost efectuate primele sesiuni de antrenament din blocul II, care sunt bazate pe povestea Disney - Regatul de gheață. 

UEFA Playmakers este un sistem unic de antrenament conceput pentru a atrage și implica cât mai multe fete în fotbal prin mișcarea, jocul și renumitele în întreaga lume povestiri Disney. Inspirat de cercetările academice care arată rolul pozitiv al povestirii în a ajuta copiii să facă sport, Playmakers își propune, de asemenea, să contribuie la creșterea numărului de fete care respectă standardele minime ale activității fizice ale Organizației Mondiale a Sănătății – în prezent, doar 16%, conform raportului OMS.