• Fii alături de Echipa Țării

ISTORIA CAMPIONATULUI MOLDOVEI, EDIȚIA 1996/97 (partea II)

05 iun 2022 de Andrei Prodan

Înaintea startului campionatului în Divizia A, sezonul 1996/97, o serie de echipe și-au schimbat denumirile. Astfel, Lims Anenii Noi a devenit Lims-USM, Sindicat Chișinău – Sindicat Moldova-Gaz, ULIM-Tebas Chișinău – Tebas Nord-West, iar Stimold Chișinău a fuzionat cu MIF Mălăiești și a început să se numească Stimold-MIF.

Cât n-ar părea de paradoxal, dar principalele favorite la calificare în Divizia Națională au fost nou-promovatele din Divizia B. Trei dintre ele au reușit acest lucru: Sindicat Moldova-Gaz Chișinău, Roma Bălți și Stimold-MIF Chișinău. Ultima după barajul de promovare/menținere.

22 martie 1997. Secvență din meciul Cimentul Râbnița – Migdal Carahasani, 2-2, din cadrul etapeia 16-a a Diviziei A. În min. 74 S. Scutelnic (Migdal) atacă poarta apărată de Iu. Dicusar (Cimentul).

Chiar în etapa inaugurală, disputată pe 10 august 1996, a fost înregistrată prima neprezentare: Tiras Soroca n-a făcut deplasarea la Sângerei, unde urma să joace cu Vierul din localitate. Duelul dintre nou-promovatele Sindicat Moldova-Gaz și Tebas Nord-West s-a încheiat cu scorul de 1-0, datorită golului marcat de A. Sîrbu în min. 57.

Roma a învins în deplasare Lims-USM cu același scor (a înscris O. Deicunov în min. 34). Stimold-MIF și Dumbrava Cojușna au jucat la egalitate, 0-0.

 

Deja în etapa a 2-a avem o nouă neprezentare. Gloria-Qvarc Edineț, care încă doi ani în urmă lupta pentru promovare clasându-se pe locul 4, n-a venit la Chișinău pentru a disputa meciul împotriva lui Tebas Nord-West. Surpriza etapei s-a înregistrat la Râbnița, unde Cimentul a învins viitoarea campioană, Sindicat Moldova-Gaz, 2-1. A suferit înfrângere și Stimold-MIF în meciul cu Zimbru-2, 0-2. În schimb Roma a surclasat-o pe Migdal Carahasani cu scorul de 5-1. Au marcat: V. Ghenaitis (min. 34), V. Cugol (min. 54, 73), V. Melnic (min. 81), O. Grebennicov (min. 84), respectiv S. Scutelnic (min. 31).

29 martie 1997. Secvență din meciul Sindicat Moldova-Gaz Chişinău – Cimentul Râbnița, 2-0, din cadrul etapei a 17-a a Diviziei A.

Dar în runda următoare și bălțenii au suferit prima înfrângere. La Orhei ei au pierdut în fața Răut-ului, 0-2. Au marcat Iu. Lazăr (min. 25) și G. Sîrbu (min. 30). Primele 4 locuri în clasament le ocupau Olimpia-2, Răut, Dumbrava și Cimentul, toate cu câte 7 puncte și fără nicio înfrângere la activ. Pe ultimele două locuri se clasau Tiras și Lims-USM cu „zero” puncte.

 

După etapa a 8-a unica echipă fără înfrângere era Răut care era lider cu 20 de puncte acumulate. Ea era urmată de Olimpia-2 și Roma – câte 15 p., Spicul Făleşti și Stimold-MIF – câte 14 p., Sindicat Moldova-Gaz și Vierul – câte 13. Lanterna roșie o deținea Spicul Sărata Galbenă cu 4 puncte și fără victorie la activ.

 

Etapa a 13-a s-a dovedit a fi cu ghinion pentru lideră. Răut a suferit prima înfrângere. La Chișinău a fost întreută de Sindicat Moldova-Gaz, 0-1. Unicul gol a fost marcat de D. Coșacov în min. 52. Cu toate acestea orheienii continuau să conducă în clasament cu 32 de puncte. Pe următoarele locuri se situau: 2. Roma – 27 p., 3. Sindicat Moldova-Gaz – 26 p., 4-5. Vierul și Stimold-MIF – câte 22 p.

 

În runda următoare Răut iarăși a fost învinsă. De această dată la Carahasani, 0-3. Aceiași soartă a avut- o și Roma, care a fost întrecută în deplasare de Dumbrava, 0-1. Sindicat Moldova-Gaz a învins-o pe Tiras cu 8-0 și a urcat pe locul secund în clasament.

 

În ultima etapă din tur (16 noiembrie) s-a disputat derby-ul dintre Roma și Sindicat Moldova-Gaz. Bălțenii au învins cu 2-0, datorită golurilor lui N. Ghenciu (min. 61, din lovitură de la 11 metri) și A. Șevciuc (min. 68).

 

Clasamentul turului se prezenta astfel: 1. Răut – 33 p., 2. Roma – 30 p., 3. Sindicat Moldova-Gaz – 29 p., 4. Stimold-MIF – 28 p., 5. Migdal – 27 p., 6. Olimpia-2 – 24 p., 7. Zimbru-2 – 23 p., 8. Vierul – 23 p., 9. Dumbrava – 22 p., 10. Spicul F. – 20 p., 11. Cimentul – 20 p., 12. Tebas Nord-West – 17 p., 13. Spicul S.G. – 14 p., 14. Lims-USM – 11 p., 15. Tiras – 8 p., 16. Gloria-Qvarc – 5 p. În clasamentul golgheterilor lider era Ghenadie Sîrbu (Răut) cu 12 goluri la activ.

 

Înaintea returului ultimele două clasate, Tiras Soroca și Gloria-Qvarc Edineț, s-au retras din campionat și deoarece n-au susținut 50%+1 meci toate rezultatele cu participarea lor au fost anulate. A doua parte a campionatului a început pe 22 martie 1997. În acea zi Răut a învins Spicul din Sărata Galbenă cu 3-0, prin golurile lui G. Sîrbu (min. 20 și 22; a ratat hat-trick-ul după ce n-a realizat un penalty în min. 30) și V. Sculea (min. 73). Roma a jucat acasă la egalitate cu codașa Lims-USM, 0-0. Sindicat Moldova-Gaz a obținut victoria în derby-ul chișinăuiean cu Tebas Nord-West, 2-1. Au marcat: D. Coșacov (min. 74), A. Postolachi (min. 81), respectiv A. Golban (min. 89). În vârful clasamentului situația era următoare: 1. Răut – 30 p., 2. Sindicat Moldova-Gaz – 26 p., 3. Roma – 25 p., 4-6. Migdal, Stimold-MIF și Dumbrava – câte 22 p.

 

În etapa a 18-a, disputată pe 5 aprilie, Roma a jucat la egalitate cu Răut, 2-2. I. Raicev a deschis scorul pentru gazde în min. 12. Oaspeții au egalat prin C. Mocanu în min. 14. În min. 58 jucătorul Răutului V. Sculea a fost eliminat de pe teren. Evoluând în zece orheienii au reușit să marcheze (A. Răilean, min. 60). Bălțenii au egalat cu 4 minute înainte de final prin S. Darii.

 

După etapa a 19-a jucătorii de la Tebas Nord-West au fost transferați la echipa din Divizia Națională, MHM-93, care a nimerit într-o criză financiară. Astfel, în meciurile rămase de disputat formația chișinăuiană a suferit înfrângeri (-:+) la „masa verde”.

 

În etapa a 23-a Stimold-MIF a pierdut acasă în fața Romei, 0-1 (gol: I. Raicev în min. 31), dar în runda următoare a învins în deplasare Răutul, 1-0 (gol: I. Balaur în min. 48). Sindicat Moldova-Gaz care a surclasat Spicul din Făleşti cu 6-1 a ieșit pe primul loc în clasament, fiind la egalitate de puncte (44) cu orheienii.

 

Pe 7 iunie Sindicat Moldova-Gaz a promovat matematic în Divizia Națională după ce a jucat în deplasare la egalitate cu Răut, 3-3. Pentru oasteți au marcat: D. Coșacov (min. 30 și 32), V. Bordieru (min. 44), iar pentru gazde: G. Sîrbu (min. 13) și O. Codac (min. 55 și 76). În partea de sus a clasamentului situația era următoarea: 1. Sindicat Moldova-Gaz – 54 puncte (25 jocuri), 2. Roma – 51 p. (24 j.), 3. Răut – 48 p. (24), 4. Dumbrava – 40 p. (24 j.), 5. Stimold-MIF – 39 p. (24 j.), 6. Migdal – 38 p. (25 j.).

 

În etapa următoare Roma a întrecut Dumbrava, 2-0 (au marcat V. Cugol în min. 34 și N. Ghenciu în min. 71 din penalty) și de asemenea a obținut foaia de calificare în Divizia Națională. Răut a jucat acasă la egalitate cu Migdal, 0-0, iar Stimold-MIF a trecut în deplasare de Olimpia-2, 2-0 (goluri: E. Vasilian în min. 16 și G. Rotaru în min. 36). Astfel, înaintea ultimei etape vârful clasamentului arăta în felul următor: 1-2. Sindicat Moldova-Gaz și Roma – câte 54 p., 2. Răut – 49 p., 3. Stimold-MIF – 42 p., 4. Dumbrava – 40 p.

Roma Bălți, la debutul său în Divizia Națională, sezonul 1997/98. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): V. Gusev, V. Veber (antrenorul principal), S. Trofan, D. Cocean, N. Rotari (președintele clubului), V. Coșelev, I. Raicev, V. Ivancenco, O. Tverdohlebov, A. Șevciuc, S. Cebotari, B. Gavriliuc (antrenor), I. Popescu (medic). Rândul de jos: N. Ghenciu, V. Trubaciov, S. Darii, R. Onică, O.Grebennicov, V. Ghenaitis, A. Timoșenco, S. Sapogovschi, I. Istrati, V. Cugol.

Pe 19 iunie în cadrul ultimei etape s-au întâlnit liderele, Sindicat Moldova-Gaz și Roma. Meciul s-a încheiat la egalitate, 1-1. Ambele goluri au fost marcate după pauză. Pentru gazde a înscris V. Colbasiuc (min. 48), iar pentru oaspeți O. Tverdohlebov (min. 63). Chișinăuienii au obținut titlul de campioni datorită golaverajului superior. Echipele care luptau pentru dreptul de a participa la barajul de promovare/menținere de asemenea au jucat la egalitate. Stimold-MIF cu Cimentul, 1-1, iar Dumbrava cu Vierul, 2-2.

 

Golgheter au competiției a devenit Dmitri Coșacov de la Sindicat Moldova-Gaz cu 17 goluri la activ. El a fost urmat de Ghenadie Sîrbu (Răut) – 16 g. și Vitalie Rusica (Vierul) – 11 g.

 

Meciurile de baraj s-au disputat pe 25 iunie. Răut a pierdut în fața lui Agro Chișinău, 2-5. Surpriza a produs-o Stimold-MIF care a învins reprezentanta Diviziei Naționale, Codru Călărași, cu scorul de 2-1.

 

S-au disputat și barajele de menținere/promovare dintre reprezentantele Diviziilor A și B. Lims-USM a întrecut-o pe Avântul Nimoreni, 1-0, iar Zimbru-2 a învins-o pe TTA Strășeni, 3-0.

 

Campioni ai Diviziei A au devenit: portarii A. Jmurco și M. Bulala, jucătorii de câmp L. Coda, S. Pavlenco, D. Coşacov, A. Postolachi, A. Maximov, O. Ivanov, V. Găluşcă, D. Abdulcadîrov, V. Pustovit, V. Veveriţă, V. Colbasiuc, G. Sverdlov, L. Anghel, S. Tverdohleb, V. Bordieru, S. Culacovschi, Iu. Mazarati, A. Sîrbu, I. Ciubara, Iu. Ioniță, S. Prohorov, A. Martin, V. Loscutov, L. Andriuță, G. Rusu, V. Pascari, R. Munteanu, A. Gariuc, V. Ploșcinschi, A. Belicico, V. Fiodorov.

Antrenor principal – Vitalie Galat, antrenor secund – Igor Ciubara.

Cel mai semnificativ eveniment al sezonului 1996/97 în Divizia B a fost apariția echipei Tiras Tiraspol, cea pe care astăzi toată lumea o cunoaște ca Sheriff Tiraspol. În vara anului 1996 Vladimir Sclearenco, președintele Comitetului sportiv din Tiraspol, a propus lui Victor Senic și Vladimir Zemleanoi, antrenori la Școala sportivă de copii și juniori a rezervelor olimpice Nr. 4, să înființeze o echipă de fotbal și s-o înscrie în Divizia B a campionatului Moldovei. Astfel a luat ființă Tiras Tiraspol în lotul căreia au fost incluși tinerii fotbaliști născuți în anul 1979 (antrenor – V. Senic) și 1980 (antrenor – V. Zemleanoi), printre aceștia numărându-se Stanislav Ivanov, Serghei Nudnîi, Igor Carasiov, Vadim Cucerov, etc.

Vladimir Zemleanoi, unul din fondatorii echipei Tiras, devenită ulterior Sheriff Tiraspol

Evoluția echipei a stârnit un interes sporit în rândul locuitorilor Tiraspolului. După cum își amintește Vladimir Zemleanoi: „Întreg orașul, inclusiv părinții jucătorilor luau parte la activitatea formației: ne ajutau să cumpărăm motorină pentru deplasări, să procurăm echipament, baloane... Erau vremuri grele. Fotbaliștii erau tineri, jucau cu pasiune, rezultatele fiind pozitive deja după 3-4 jocuri disputate tribunele stadionului orășenesc erau pline”.

 

După tur Tiras ocupa locul 4 cu următoarea linie de clasament: 15 jocuri, +8=3-4, golaveraj 27-14, puncte – 27. Pe podium se aflau: 1. Zarea Hlinaia, Slobozia – 35 p., 2. Viişoara Mileştii Mici – 32 p., 3. Moldova Slobozia Mare – 28 p.

Tot în acea perioadă, fiind în căutare de sponsori, conducerea echipei prin intermediul profesorului universitar, dr. Vladimir Socolov s-a adresat la managerii companiei Sheriff cu rugămintea de a o finanța. Victor Gușan, patronul holdingului, a dat acordul să devină sponsorul general al formației. Astfel, pe 4 aprilie 1997 a fost înființat clubul de fotbal Sheriff Tiraspol. Evoluând încă sub titulatura Tiras formația din Tiraspol a devenit campioana Diviziei B, seria Sud. În cele 15 meciuri disputate în retur echipa a obținut 14 victorii și doar un singur meci l-a încheiat la egalitate, cu un golaveraj 66-5 (!).