• Fii alături de Echipa Țării

Legendele fotbalului: Valeriu Colbasiuc

14 feb 2020 de Sandu Grecu

Vineri, cu Andrei Prodan

Pe 15 februarie, unul dintre cei mai buni fotbaliști moldoveni, Valeriu Colbasiuc, ar fi împlinit 80 de ani. Evoluând pe post de apărător pentru formaţiile Moldova Chişinău, SKA Odesa şi Bucovina Cernăuţi, el a disputat circa 300 de meciuri în campionatul URSS (dintre care, 148 în prima divizie valorică) şi a marcat 7 goluri. Colbasiuc este primul discipol al şcolii moldoveneşti de fotbal, care a îmbăcat tricoul naţionalei de fotbal a Uniunii Sovietice. 

 

 

Valeriu Colbasiuc s-a născut pe 15 februarie 1940, la Tiraspol. După cel de-al Doilea Război Mondial familia s-a mutat la Cahul. Pe când învăţa în clasa a V-a a Şcolii medii nr. 1, a început să se ocupe serios cu sportul, datorită învăţătorului de educaţie fizică. 

 

A fost influenţat şi de fraţii mai mari, Leonid şi Anatol, care practicau voleiul şi atletismul. Când familia lui a trecut cu traiul la Leova, fraţii s-au înscris la secţia de fotbal. 

 

Valeriu a devenit fotbalist din întâmplare. Selecţionata oraşului Leova avea meci important, iar unul dintre fundașii echipei s-a accidentat. Ştiind că Valeriu, care se afla în tribune, are aptitudini sportive (detentă, elasticitate, viteză), antrenorul l-a rugat să-l înlocuiască. A jucat atât de bine, încât a fost inclus în formaţie pentru a participa la turneul final rezervat şcolarilor şi disputat la Bălţi. Mai mult, după încheierea competiţiei Valeriu Colbasiuc a fost desemnat cel mai bun fundaş al turneului. 

 

Celebrul descoperitor de talente, Boris Ţîbin, prezent la competiţie, a pus ochiul pe cel care avea să devină unul dintre cei mai bun apărători din Moldova, invitându-l la abia înfiinţata Şcoală de fotbal pentru tineret.
 
 

Desigur, carenţele tehnice iniţial îşi spuneau cuvântul, dar caracterul de fier şi munca asiduă au adus rezultatele scontate. Deja în 1958 Valeriu Colbasiuc a ocupat locul 4 la campionatul URSS rezervat şcolilor de fotbal pentru tineret, care a avut loc la Voronej, obţinând trofeul de cel mai bun fundaş. De menţionat că cel mai bun atacant a fost desemnat celebrul Valeri Lobanovski, care a devenit campion în componenaţa Şcolii de fotbal din Kiev.
 
 

În anul 1959, Valeriu Colbasiuc a debutat pentru Moldova Chişinău în prima divizie a campionatului unional, iar pe 27 iunie a devenit primul discipol al şcolii moldoveneşti de fotbal, care a jucat într-un meci oficial în componenţa selecţionatei URSS. În acea zi, naţionala de tineret a Uniunii Sovietice a întâlnit într-un meci amical, la Leningrad (în prezent – Sankt Petersburg). echipa similară a Bulgariei (apropo, bulgarii în acel an au câştigat titlul de campioni europeni, învingând în finală Italia). Meciul s-a încheiat nedecis, 2-2. Cu regret, în curând antrenorul naţionalei, Veaceslav Soloviov, a fost înlocuit, iar succesorul lui nu prea agrea fotbaliştii din „provincie”.

 

Din 1961 Valeriu Colbasiuc devine jucător de bază în componenţa Moldovei Chişinău. Până în 1964 el a disputat 120 de meciuri în primul eşalon al fotbalului sovietic, marcând 3 goluri. După aceasta se transferă la SKA Odesa. Pentru militari a evoluat trei sezoane, după care revine la echipa la care s-a consacrat, Moldova. În 1968 joacă pentru echipa din Chişinău, care între timp a retrogradat în divizia secundă.
 
 

Îşi încheie cariera de fotbalist la Bucovina Cernăuţi pentru care a evoluat în perioada 1969-1972 (în 1971 a îndeplinit şi funcţia de antrenor secund).

 

Putem spune că Valeriu Colbasiuc a avut o soartă fotbalistică grea (a suferit 9 intervenţii chirurgicale doar la un singur picior).

 

După ce şi-a pus ghetele în cui n-a abandonat fotbalul, devenind arbitru. Aproape 10 ani a condus meciurile din campionatul URSS şi RSS Moldovenească. A obţinut titlul de arbitru de categorie republicană.

 

În decurs de 25 de ani Valeriu Colbasiuc a fost directorul complexului sportiv Volna. În paralel a antrenat şi echipa de fotbal a uzinei cu acelaşi nume, unde şi-a început cariera şi fiul lui, Vladimir (în prezent, secretar general al Asociaţiei de futsal din Moldova). 

 

În anii 90 a fost locţiitorul directorului complexului sportiv al Colegiului de viticultură şi vinificaţie din Stăceni. A fost inspector FMF.

 

Valeriu Colbasiuc a decedat pe 4 februarie 2013. 

 

Din 2017, la Chişinău, este organizat turneul de futsal în memoria lui Valeriu Colbasiuc. Câştigâtoarea primei ediţii a devenit formaţia Classic Chişinău.