• Fii alături de Echipa Țării

Alina Capațîna delegată la Finala Ligii Campionilor la fotbal feminin!

19 mai 2022 de Maria Teeşanu

În premieră, o reprezentantă a Federației Moldovenești de Fotbal a fost desemnată de UEFA în calitate de delegat la o finală de Cupă europeană feminină! Alina Capațîna va fi delegatul oficial al finalei Ligii Campionilor la fotbal feminin, Barcelona - Lyon, programată pe 21 mai, la Torino, Italia. Astfel, Alina Capațîna a reconfirmat încrederea deplină de care se bucură experții FMF din partea forului european de specialitate. 

Este pentru a doua oară când un oficial FMF este delegat de UEFA pentru o finală europeană. În 2018, Ghenadie Scurtul a fost numit observator tehnic la finala Ligii Europei dintre Marseille și Atletico Madrid. 

 

Alina Capațîna este una dintre cele mai cunoscute femei din fotbalul moldovenesc. Datorită perseverenței și dorinței de evolua, ea a reușit în scurt timp mai multe realizări importante în domeniu. În calitate de delegat, Alina Capațîna are 30 de meciuri în cadrul meciurilor sub egida UEFA și peste 130 de meciuri ca director al stadionului Zimbru. 

Vă invităm să o cunoașteți pe Alina, într-un moment de sinceritate. Ea și-a împărtășit emoțiile înainte de marea finală și a dezvăluit care este cheia succesului.
 

To show oneself at one’s best

”Evident, sunt niște emoții frumoase. În primul rând, multe lucruri se deosebesc de meiciurile ordinare, spune Alina pentru FMF.md. De obicei eu eram în legătura cu cluburile participante, cu UEFA, însă acum de majoritatea sarcinilor se ocupă echipa UEFA. Misiunea mea va consta în acționarea promptă și corectă, atunci când vor apărea unele lucruri neprevăzute.

Cum s-ar zice “To show oneself at one’s best”, ceea ce în traducere înseamnă să mă prezint la cel mai bun nivel. La această finală eu voi reprezenta FMF, dar și țara mea, Moldova. Pentru mine este o onoare și o responasibilitate enormă. De aceea voi depune efort maxim pentru a nu dezamăgi.

Munca de director de stadion m-a ajutat

Fiecare delegat UEFA își dorește să ajungă să oficializeze un meci de o asemenea anvergură. Cu toate acestea, nu îmi imaginam că acest lucru se va întâmpla atât de curând. Anticipam poate o semifinală, numai nu o finală. Mă simt onorată cu această delegare.
Îmi amintesc de debutul meu în calitate de delegat, fără mentor, care a fost în Albania. Era un meci din cadrul Campionatului European la fotbal feminin dintre Albania și Finlanda. A fost o partidă destul de dificilă pentru un delegat începător. Începutul meciului a fost transferat cu o oră din cauza condițiilor meteorologice teribile, ploaie torențială, însoțită de grindină și descărcări electrice. Era un dezastru total. După o oră de precipitații abundente, eu, împreună cu arbitrii, am intrat în teren și am constatat că putem continua partida. Cu părere de rău, organizatorii albanezi nu și-au făcut treaba așa cum se cuvine, de aceea am fost nevoită să fac multe lucruri de una singură. După acea partidă mi-au scris mulți oficiali de la UEFA și mi-au transmis că așa situații sunt foarte rare, dar m-am descurcat de minune și am luat decizii corecte, chiar și fără suportul colegilor mai experimentați.
Probabil experiența mea în calitate de director al stadionului Zimbru m-a ajutat foarte mult ca delegat UEFA. Eu am avut multe meciuri organizate sub egida UEFA până a deveni delegat. Am fost implicată și în organizarea unor turnee de la noi, respectiv am o experiență bogată în domeniu. 

Egalitatea de gen la FMF

Este important de spus că Federația Moldovenească de Fotbal distruge stereoptipuri ce țin de egalitatea de gen. La FMF nu contează genul, dar cum ești tu ca profesionist, indiferent dacă ești femeie sau bărbat. Contează experiența, abilitățile de lider, fiindcă conduci o echipă. 

Personal, am învățat foarte multe lucruri, iar pentru asta mulțumesc conducerii Federației Moldovenești de Fotbal, fiindcă mereu mi s-a oferit șansa de a mă manisfesta și de a crește profesional. Mereu am depus efortul să ofer din partea mea totul, timpul și experiența. Pentru mine este important că familia, prietenii, colegii au încredere în ceea ce fac. 

Astăzi sunt încrezătoare în forțele proprii. Lectura cărților mă ajută în dezvoltarea personală. Din gama largă de cărți citite aș recomanda “My life in full” de Indra Nooyi, “Across That Bridge” de John Lewis, "Atomic Habits" de James Clear, precum și lucrările scriitoriilor Carnegie, Maxwell, Gladwell, A.Levy, Hill și Covey.

Care ar fi calea spre succes? Probabil că dorința de a învăța, dorința de a te implica, stabilirea corectă a priorităților și dăruirea de sine. Cel puțin mie anume asta mi-a adus fericirea. 

 

Moldova, apreciată în Europa pentru organizarea excelentă a meciurilor internaționale
Dacă pleci într-o țară unde organizarea meciurilor nu se ridică la un nivel înalt, noi, delegații, trebuie să acționăm prompt și să dăm dovadă de profesionalism. Aici vorbim despre țări, unde apar foarte multe probleme în timpul meciurilor. Moldova, din fericire, are o organizare excelentă a meciurilor și deseori primim multe scrisori de apreciere din partea UEFA. La capitolul respectiv suntem foarte buni și probabil că cea mai mare experiență am obținut-o în organizarea meciurilor selecționatelor naționale. Acolo apar de multe ori situații neprevăzute și trebuie să acționezi prompt. Fiind delegat, trebuie să dai dovadă de experiență, dacă apare o situație trebuie să oferi o consultație chiar și organizatorilor de meci, care sunt soluțiile de a depăși o situație sau alta. Pentru UEFA este important ca meciul să fie desfășurat și toate problemele care apar în acea zi trebuiesc înlăturate până la ora de început. 

Oameni care mi-au marcat ascensiunea

La moment este important să finalizez cu succes programul de studii UEFA "Diploma in Football in Leadership Management". Nu mi-am pus un scop anume. Eu mereu am muncit, am ajutat când am putut și am depus efort să fiu de folos în ceea ce îmi iese mai bine și rezultatul a venit de la sine. Aceste oportunități au venit din partea FMF. Eu niciodată nu am cerut astfel de ascensiuni, așa mi s-a oferit în urma unui efort depus.
Actualul președinte FMF, Leonid Oleinicenco și fostul președinte, Pavel Cebanu m-au ghidat mereu, m-au susținut, mi-au oferit sfaturi și oportunități diferite. Eu, am lucrat nu doar în cadrul Federației, și cunosc cât de important este să fii observat în cadrul oricărei organizații și mă bucură faptul că în FMF persoanele care muncesc și își dedică timpul fotbalului și dezvoltării acestuia în întreagă țară, sunt promovați.

Sincer, pe mine m-a marcat personalitatea președintelui FMF. Dumnealui este un model de personalitate, un profesionist în dezvoltare continuă, citește foarte mult, este o persoană foarte bună la suflet, foarte educată și o persoană cu un bun simț si cu stimă și respect față de alte persoane. Abilitățile sale manageriale se aseamănă cu stilul unui conducător american. Eu am multe de învățat de la el. 

Călătorind deseori în SUA am observat aceste aspecte umane și la americani și foarte mult îmi place sistemul lor de lucru, care este bazat pe profesionalism și dezvoltare continuă. Ei muncesc foarte mult și reușesc pe lângă aceasta să fie implicați și în alte activități. Persoana care te marchează este persoana lângă care tu ești și înțelegi că așa vrei să fii tu om în societate. De asemenea, persoanele care îmi sunt exemple de la naștere sunt părinții, surorile și fratele, persoane care m-au marcat, cei care m-au îndrumat, sfătuit, certat și iubit enorm.


De ce îmi iubesc jobbul
Sunt o mulțime de motive. Principalul este că, atunci când mă trezesc dimineață, am plăcerea să vin la lucru, să văd colegii, să îmi revizui taskurile care urmează să le realizez, să fiu încântată de realizarea acestora. 

Important să iubești ceea ce faci, dacă iubești cu adevărat activitatea ta, nu va trebui să lucrezi nici o zi din viață.

Atâta timp cât ești pozitiv și binevenit, ești într-o stare emoțională pozitivă, aflându-te la locul tău de muncă, asta e o fericire pentru fiecare om care activează undeva. O mare parte a colegilor din FMF percep activitatea lor din cadrul Federației exact ca mine: trăiesc cu fotbalul.”