• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Divizia Națională. Totalurile sezonului 2021/2022

18 mai 2022 de Ion Buga

Site-ul nostru vă prezintă mai multe detalii statistice despre cea de-a 31-a ediție a Campionatului Moldovei la fotbal, Divizia Națională. Competiția a început pe 1 iulie 2021 și s-a încheiat pe 14 mai 2022. 

 

Campioană, pentru a 20-a oară, a devenit Sheriff Tiraspol. Pentru al doilea an consecutiv Petrocub s-a clasat pe locul doi, iar Milsami, pentru a 4-a oară în istorie, se clasează pe ultima treaptă a podiumului de premiere în Divizia Națională. 

 

Mihai Platica, în stânga imaginii (facebook.com/FCPetrocub)

În total au fost disputate 103 meciuri din cele 112 programate, din cauza excluderii echipei FC Florești. Gazdele au câştigat 41 de partide, oaspeţii – 44, iar alte 18 meciuri s-au terminat nedecis.


Pe parcursul sezonului au fost marcate 316 goluri (gazdele – 171, oaspeţii – 145), în mediu - 3,06 goluri pe meci. Primul gol al campionatului a fost înscris de către mijlocaşul echipei Petrocub, Mihai Platica. Ulterior, Lovre Bizjak (Sheriff) a reușit al 50-lea gol, Andrei Cobeț (FC Florești) - golul cu numărul 100, Maxim Mihaliov (Dinamo-Auto) - golul cu numărul 200, iar Nichita Picus (Dinamo-Auto) - golul cu numărul 250, iar Sergiu Istrati (Milsami) a marcat golul cu numărul 300.

 

Vladimir Ambros (Petrocub) a devenit cel mai bun golgheter al campionatului, cu 17 reușite. Sergiu Istrati (Milsami) s-a clasat pe locul doi cu 15 goluri, iar Momo Yansane (Sheriff) și Mihai Platica (Petrocub) - câte 11 goluri.

 

Cele mai categorice victorii au fost înregistrate în etapa a 12-a la meciul FC Dinamo-Auto - FC Sheriff (0-7) și în etapa 19-a la meciul FC Sheriff - FC Dinamo-Auto (7-0). Cele mai multe goluri într-un meci (8) au fost marcate în jocul Sheriff - Dinamo-Auto 7-1 (etapa 5).

 

Cel mai bun atac (75 goluri) și cea mai bună apărare (8 goluri primite) le are Sheriff.

 

În timpul campionatului arbitrii au dictat 34 de penalty-uri, 11 dintre care nu au fost realizate. Vladimir Ambros a transformat cele mai multe lovituri de pedeapsă - 4. 

Secvență de la meciul FC Sheriff - FC Dinamo-Auto (7-0, etapa 19) / foto: FC Sheriff

La capitolul disciplinar, arbitrii au sancţionat jucătorii cu 394 cartonaşe galbene, cele mai multe (63) fiind arătate jucătorilor echipei Milsami. Cele mai puține le-au primit jucătorii de la Dinamo-Auto (43). Teodor Lungu (Sf.Gheorghe) și Emmanuel Chinemerem Alaribe (CSF Bălți) sunt jucătorii care au fost avertizați de cele mai multe ori - 9.

 

De asemenea, de la începutul campionatului au fost acordate 13 cartonaşe roşii, patru dintre care pentru Zimbru. Nigerianul Okezie Ebenezer Prince, care a evoluat în prima parte a campionatului pentru Zimbru, a fost eliminat din teren de două ori.

 

Sheriff a obținut cele mai multe victorii - 22, jumătate dintre acestea fiind categorice, în timp ce Sf.Gheorghe are cele mai multe rezultate de egalitate - 8

 

 

Jucătorii lui Milsami Sergiu Nazar și Alexandru Antoniuc au evoluat în cele mai multe meciuri pe parcursul sezonului (27), însă cele mai multe minute de joc (2340) le-au adunat mai mulți fotbaliști - Ștefan Burghiu (Zimbru), Emil Tîmbur, Petru Racu (ambii, Milsami) și Ioan-Călin Revenco (Petrocub).

 

Vă prezentăm cei mai buni marcatori ai fiecărei echipe din campionat: 

Sheriff: Momo Yansane - 11 goluri
Petrocub: Vladimir Ambros - 17 goluri
Milsami: Sergiu Istrati - 15 goluri
Sf.Gheorghe: Victor Stână - 7 goluri
CSF Bălți: Emmanuel Chinemerem Alaribe - 8 goluri
Dinamo-Auto: Marin Căruntu - 6 goluri
Zimbru: Eugeniu Sidorenco - 5 goluri

Alexandru Antoniuc, în centru, în timpul meciului cu CSF Bălți / facebook.com/milsamifc