Categorii
- Naționale
- Competiții
- FMF
- Proiecte FMF
- Open Fun Football Schools
- Fotbal în școli
- Prin fotbal să creștem sănătoși
- Proiectul NOI
- Grassroots
- We play strong
- UEFA Playmakers
- Turnee pentru copii
- Şcoala Voluntarului – PRO Fotbal
- Fotbal sigur pentru copiii din Moldova
- Fotbalul ne Unește
- La firul ierbii
- Community Development Officer
- Istoria fotbalului
- Turneul Viitorul
- Fotbal în grădinițe
- Istoria Fotbalului
- EDITORIAL
- UEFA
- FIFA
- Academia FMF
- Wesport
Căutare
Calendarul Noutăților
Cel mai bun fotbalist moldovean al secolului trecut și președintele de onoare al Federației Moldovenești de Fotbal, Pavel Cebanu, serbează astăzi a 67-a aniversare!
Federația Moldovenească de Fotbal și toată comunitatea fotbalistică din Moldova îi urează omagiatului multă sănătate, fericire și realizări remarcabile în continuare pentru dezvoltarea fotbalului nostru!
LA MULȚI ANI!
Pavel Cebanu s-a născut pe 28 martie 1955, în localitatea Reni, regiunea Odesa.
Primii pași în fotbalul mare i-a făcut la echipa locală, Locomotiva Reni. În 1973 s-a transferat la Nistru Chișinău, unde avea să joace în următorii 13 ani, până în anul 1985. Cel mai bun fotbalist din istoria fotbalului moldovenesc a jucat la Nistru 372 de meciuri în campionatul și Cupa URSS și a marcat 46 de goluri. Cu Nistru a promovat de două ori în Liga Superioară (1974, 1983). De patru ori a fost desemnat cel mai bun fotbalist moldovean al anului (1978, 1979, 1980 și 1982). Maestru al sportului al URSS (1984).
În anul 2004 a fost ales cel mai bun jucător din istoria fotbalului moldovenesc de către Asociaţia de Istorie şi Statistică Fotbalistică din Moldova. UEFA l-a desemnat pe Pavel Cebanu drept cel mai bun jucător al fotbalului moldovenesc în perioada 1954 – 2004.
Are studii superioare. A absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău (1976) şi Şcoala Superioară de Antrenori din Moscova (1989).
Cariera de antrenor: Zimbru Chişinău (1990-1991), CSS Amocom Chişinău (1992), Olimpia Satu Mare, România (1993-1994), Codru Lozova (1994), Speranţa Nisporeni (1994-1995), antrenor al selecţionatei cluburilor a Moldovei (1995)
Pe 23 decembrie 1995 Pavel Cebanu a fost desemnat Secretar General al Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal.
Peste doar un an, pe 1 februarie 1997, la Adunarea Generală, Pavel Cebanu a fost ales Preşedinte al FMF, funcție în care avea să fie reales de încă 5 ori.
În 22 de ani de activitate la cârma Federației, Pavel Cebanu a avut numeroase realizări remarcabile.
Primul obiect major dat în exploatare a fost sediul FMF, deschis la 28 mai 1998.
Una dintre cele mai mari realizări ale lui Pavel Cebanu este Centrul echipelor Naționale din Vadul lui Vodă, o bază sportivă ultramodernă. Puține federații din lume se pot lăuda cu asemenea centru. La deschidere, pe 21 august 2002, a fost prezent președintele de atunci al FIFA, Joseph Blatter, care a fost impresionat de ceea ce a construit Federația.
Un alt mega-proiect implementat de Pavel Cebanu este programul HatTrick. În colaborare cu UEFA, FMF a instalat 435 de mini-terenuri sintetice în toată republica. Pe lângă cele peste 400 de terenuri de mini-fotbal, Federația a instalat câteva zeci de terenuri artificiale standard, care permit practicarea fotbalului pe orice timp sau sezon.
Infrastructura fotbalistică națională a devenit aproape completă odată cu construcția, pe 15 noiembrie 2014, a Complexului Sportiv "Futsal Arena FMF" de la Ciorescu - unul dintre cele mai moderne edificii sportive din Republica Moldova. Complexul permite disputarea meciurilor de futsal, dar și alte genuri de sport sau conferințe, cum ar fi Congresul FMF.
Nocturne pentru stadioanele din Moldova este unul dintre marile proiecte implementate de FMF în mandatul lui Pavel Cebanu. Până acum au fost instalate nocturne pe 3 stadioane: la Bălți, Orhei și Hîncești.
Proiectul Noi pentru dezvoltarea fotbalului de copii și juniori este încă o realizare a președintelui Pavel Cebanu. Circa 200 de seminare au fost organizate în toată republica. Antrenorii școlilor de fotbal și selecționeri au fost instruiți de FMF, care a asigurat echipele de juniori cu echipament și inventar sportiv, iar școlile de fotbal – cu plăți de solidaritate. Totodată, Federația a organizat anual zeci de turnee naționale și internaționale pentru copii și amatori, festivaluri fotbalistice.
Crearea școlii de antrenori licențiați este încă un vis împlinit a lui Pavel Cebanu. Grație studiilor obținute la această școală, antrenorii moldoveni au șansa de a obține Licența UEFA PRO, în baza căreea poți activa la orice club de fotbal din lume.
În plan sportiv, Naționala Moldovei a reușit să urce pe locul 37 în lume în clasamentul FIFA. S-a întâmplat în anul 2008 cu selecționerul Igor Dobrovolski pe bancă. Acest loc, cel mai bun, a rămas în istoria fotbalului moldovenesc.
Toate aceste lucruri extraordinare au fost realizate în perioada în care Pavel Cebanu a fost președinte al FMF.
Grație muncii depuse, Pavel Cebanu a fost apreciat înalt de conducătorii celor mai importante 2 structuri din fotbalul mondial, UEFA și FIFA. La ambele, președintele FMF a deținut funcții importante. A fost membru în Comitetele UEFA: „U-21” (1997-2000) şi Pentru Dezvoltarea Tehnică (2000-2007) şi în Comitetul FIFA al Fotbalului. În anul 2007 a fost ales Prim Vice-Preşedinte al Comitetului UEFA al Fotbalului, funcţie pe care o deţine şi în prezent. Este membru al Comitetului FIFA pentru organizarea Campionatului Mondial de juniori U-17.
Pentru merite deosebite în dezvoltarea fotbalului din Moldova, Pavel Cebanu a fost decorat cu mai multe distincții de Stat: Gloria Muncii, Om Emerit, Ordinul de Onoare și Ordinul Republicii.
Pavel Cebanu și-a anunțat retragerea de la cârma fotbalului moldovenesc pe 22 aprilie 2019. Iar pe 22 mai 2019, în cadrul Adunării Generale FMF și-a depus mandatul, fiind desemnat președinte de onoare al FMF.
La mulți ani, Pavel Cebanu!