• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Interviu cu Roman Lazăr, cel mai tânăr moldovean trecut în raportul de joc în Serie A

16 mar 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Pagina FMF vă prezintă un interviu inedit cu jucătorul Roman Lazăr, moldoveanul care a fost la un pas să debuteze Serie A, fiind trecut în raportul de joc al echipei FC Venezia în meciul din etapa a 29-a dintre „Lazio” și „Venezia”. Cu această ocazie, Roman a oferit un inteerviu în exclusivitate pentru site-ul fmf și a relatat despre fotbalul din Italia, cariera de jucător și emoțiile trăite în momentul când a fost convocat la meciul din Serie A.

- Unde ai făcut primii pași în fotbal?
- Am început să joc fotbal la echipa Petrocub Hîncești. Primul meu antrenor a fost Leonid Pascaru. După 1 an, FC Sheriff a fost interesat de mine, dar totodată a apărut ocazia de a mă transfera în Italia. Această oportunitate de a pleca se datorează lui Giuseppe Aprea și Francesco Benussi, doi ex-portari din Serie A. Știind că Italia este o țară unde fotbalul este la un nivel înalt, am decis să mă transfer în această țară, să nu ratez această șansă.

- De la ce echipe italiene ai mai primit oferte?
- Înainte de a semna cu "Venezia FC", echipiele Genoa CFC, Spal Ferrara și Atalanta B.C. și-a arătat interesul față de mine, dar din motive birocratice nu am putut semna. 

- Cum este fotbalul în Italia?
- Aici se joacă un fotbal foarte tactic. Înaintea unui meci de fotbal analizăm foarte bine adversarul. Suntem mereu pregătiți și știm ce fel de meci ne așteaptă în fiecare weekend. Actualmente joc pentru F.C. Venezia U19, dar uneori sunt convocat și la antrenamentele echipei mari. Îmi doresc mult să continuăm pe această notă pozitivă.

- Ce emoții ai avut când ai aflat că ești inclus în raportul meciului CSS Lazio - F.C. Venezia, meci din Serie A?
- Am fost foarte fericit când am aflat că sunt convocat pentru acest meci, dar sunt conștient de faptul că s-a întâmplat datorită muncii grele depusă în fiecare zi.

- Ce planuri ai pe viitor ?
- În ceea ce privește viitorul meu nu pot să zic nimic, deoarece viitorul este imprevezibil. Desigur aș dori să continui să joc fotbal în unul dintre cele top cinci campionate.

- Ai fost convocat și la selecționata Moldovei U19. Ai vrea să continui să joci pentru selecționata de tineret a Moldovei?
- Da, într-adevar am fost convocat la selecționata Moldovei U19. Aș dori să continui să joc pentru selecționata Moldovei și cred că cu o abordare corectă am putea avea rezultate pozitive pe viitor.

- Ce emoții ai când joci pe stadioane mari, cu mulți spectatori? 
- Desigur emoțiile sunt mari, dar trebuie controlate. Spectatorii te motivează și te pot susține. Este un lucru extraordinar.

- Care este partida de fotbal pe care nu o vei uita niciodată?
La momentul actual meciul pe care nu îl voi uita niciodată este Venezia - Hellas Verona. Un meci în care am reușit să mă exprim la maxim.


- Care este sportivul italian pe câte îl admiri cel mai mult? 
- Nu aș putea alege doar un sportiv italian pe care admir. Desigur Giuseppe Aprea, Francesco Benussi și Massimo Lotti sunt cele trei persoane care m-au ajutat să cresc ca portar și cel mai important m-au ajutat să cresc și să dezvolt în mine o personalitatea. Pentru acest lucru îi admir foarte mult. Sportivul străin este Iker Casillas, portarul spaniol care a devenit motivul pentru care am ales să joc în calitate de portar.

- Ce zic părinții despre sportul pe care l-ai ales?
- Părinți mei sunt foarte mândri de mine și mă susțin mult în ceea ce fac.

- Dacă ar fi sa te definești în trei cuvinte care ar fi acelea?
- Sunt o persoană foarte determinată, serioasă, și înțelegătoare, însușiri care după părerea mea ar trebui să le aibă fiecare portar.

- Ce sfat ai oferi tinerilor care practică sau au început să practice sportul rege?
- Încă nu aș putea să mă pun în poziția de a oferi sfaturi tinerilor, deoarece și eu sunt foarte tânăr. Aș putea spune doar că trebuie să se concentreze doar pe ei și să nu atragă atenția la lucrurile negative care îi înconjoară.

De menționat că în noiembrie anului trecut, Roman Lazăr a debutat la naționala U19 a Moldovei. În cartea de vizită Roman are două meciuri pentru tricolori, împotriva selecționatelor similare ale Țărilor de Jos și a Israelului.