• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Primul meci din campionatul Moldovei: Dinamo - Tiligul

14 mar 2022 de Andrei Prodan

Astăzi, 14 martie, se împlinesc 30 de ani de la primul meci din cadrul campionatului național de fotbal al Republicii Moldova. În acea zi pe stadionul „Dinamo” din capitală s-au întâlnit formațiile Dinamo-Codru Chișinău și Tiligul Tiraspol. Surprinzător, victoria au obținut-o gazdele. Și asta în pofida faptului că tiraspolenii în toamna anului trecut au obținut calificarea în Liga Superioară a campionatului URSS.


Dinamo-Codru Chișinău – Tiligul Tiraspol 2-0 (1-0)
A marcat: Bogdaneţ (28, 87).

14 martie 1992. Chişinău. Stadion: Dinamo. Teren bun. Timp ideal. Spectatori: circa 2.500.

Arbitri: Andrei Iacovlev, Tudor Cepoi (ambii din Bălţi), Vladislav Cebotari (Chişinău).


Dinamo-Codru (tricouri albe, cu guler și mâneci verzi, șorturi verzi, jambiere albe): Igor Voşciatinschi, Aurel Colun, Andrei Plahetco, Serghei Novicov, Oleg Coleadin, Alexandr Naumenco, Valeri Bogdaneţ, Marat Abianov, Ivan Cogan (Boris Pronevoi, 64), Valeri Picus (Alexandr Cosogolov, 84), Veaceslav Medvedev
Antrenor: Anatol Borș


Tiligul (tricouri bleumarin, cu albastru deschis, șorturi albastre, jambiere albastre cu o dungă albă): Evgheni Ivanov, Alexandr Şulaev, Serghei Dicarev, Valeri Pogorelov, Igor Iuminov, Serghei Stroenco, Eduard Lemeşco, Nicolai Vasiliev, Vladimir Kosse (Iuri Morenco, 79), Ghenadi Rotkovici, Igor Oprea (Serghei Prohorov, 85).

Antrenor: Piotr Cutuzov
 

Secvență de la primul meci al campionatului Moldovei


Am fost prezent la acel meci și iată notițele pe care le-am făcut atunci:
14 martie 1992. Această zi va intra în istoria fotbalului moldovenesc. A demarat campionatul național cu participarea tuturor echipelor din Moldova, inclusiv cele care evoluau în campionatul URSS. Pe stadionul „Dinamo”, începând cu ora 14.00, a avut loc partida Dinamo-Codru Chișinău – Tiligul Tiraspol. Biletul a costat 5 ruble. Lume nu prea multă. Dinamo-Codru a surprins plăcut. Echipa condusă de Anatol Borș a prestat un joc simpatic, fără nici o frică față de adversar, în pofida faptului că în fața lor se afla, probabil, cea mai puternică echipă din Moldova la ora actuală.

Tiligul a descurajat (cum aveau de gând să joace în Liga Superioară a campionatului URSS?), cu toate că lotul aproape nu s-a schimbat în comparație cu anul trecut. Au avut doar câteva șuturi la poartă și acelea nepericuloase. Acest fapt se datorează, în mare măsură, jocului priceput al defensivei dinamoviste, care a stopat orice avânt tiraspolean. Flancurile, din păcate, nu au fost „întrebuințate” de ambele echipe. Centrările (foarte reduse la număr) nu au avut efectul dorit. Viteza jocului a fost medie.

Valeri Bogdaneț (dreapta), autorul primului gol din campionatul Moldovei

Tiligul a dominat copios (mai ales în a doua parte a jocului), dar fără nici un rezultat. Tiraspolenii după toate probabilitățile și-au subestimat adversarul. Dinamo-Codru s-a apărat foarte bine, la prima vedere chiar fără mari eforturi.

Cel mai bun de pe teren a fost, cu siguranță, Bogdaneț, autorul ambelor goluri. Au fost goluri identice. În prima repriză el primește o pasă pe flancul drept și sub un unghi destul de incomod șutează puternic. Portarul a rămas fără replică. Golul doi a fost marcat cu câteva minute înainte de finalul meciului. De această dată Bogdaneț primește o pasă pe flancul stâng și față în fașă cu portarul calm expediază balonul în colțul îndepărtat al porții. Ambele goluri au fost marcate pe contraatac, după greșeli grave ale defensivei tiraspolene. A fost o victorie meritată a dinamoviștilor, care au demonstart un joc mobil, cu puține greșeli, tactic bine organizat.

 

Cronica meciului din ziarul „Sport-Turism” din 18 martie 1992 a fost semantă de Boris Morişteanu și s-a întitulat „În primul meci – o primă mare surpriză”:

Sâmbătă, 14 martie, s-a dat startul primului campionat naţional al Republicii Moldova la fotbal. Timpul frumos, cât şi eforturile depuse de administraţia stadionului „Dinamo” din capitală au contribuit la transformarea meciului de inaugurare a maratonului fotbalistic într-o adevărată sărbătoare sportivă. Anticipând evenimentele, trebuie să menţionez că şi jocul ca atare a fost pe potriva dispoziţiei celor 2.500 suporteri, adunaţi în tribune.

Tiraspolenii au început meciul, fiind consideraţi, pe bună dreptate, favoriţi. Primele minute, desfăşurate sub semnul superiorităţii oaspeţilor, păreau să confirme aşteptările. Dinamoviştii însă nu s-au pierdut cu firea, şi, acţionând destul de calm în apărare, în curând au iniţiat câteva contraatacuri periculoase la poarta lui Evgheni Ivanov.

Primul semn de alarmă a răsunat în careul oaspeţilor în min. 11, când la o ţâşnire surprinzătoare a lui Valeriu Picus, goalkeeper-ul Tiligului şi-a salvat echipa de un gol, boxând balonul în ultimul moment. Apoi, un sfert de oră mai târziu, Marat Abianov a pătruns în careul tiraspolenilor şi a şutat periculos, dar s-au opus apărătorii. Balonul însă a fost readus imediat la poarta lui Ivanov şi trimis lui Valeriu Bogdaneţ, care, demarcat complet pe partea dreaptă de atac a formaţiei sale, a deschis scorul. Tot Bogdaneţ s-a mai evidenţiat încă o dată, când până la finalul partidei mai rămâneau doar trei minute. Golul al doilea a fost de fapt copia celui dintâi, cu o mică deosebire: s-a marcat de pe flancul stâng.

Tiraspolenii au dominat teritorial în două treimi din timpul rezervat jocului, combinând mult, dar fără a trage foloasele corespunzătoare, deoarece toate acţiunile lor se împotmoleau în defensiva foarte mobilă a gazdelor. Dinamoviştii au plăcut prin lupta cu dăruire de sine pe fiecare sector al terenului, fapt, care în consecinţă, le-a şi adus o binemeritată şi frumoasă victorie. Astfel, discipolii lui Anatol Borş se înscriu acum printre principalii pretendenţi la titlul suprem. Desigur, dacă vor continua să abordeze fiecare meci în viitor cu aceeaşi seriozitate.

Dinamo Chișinău, campioana Moldovei la mini-fotbal din 1991. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Igor Voşciatinschi, Valeriu Zgardan, Alexandr Cosogolov, Oleg Coleadin, Vadim Dedeniov, Igor Gore, Veaceslav Semionov, Iurie Bodiu, Ghenadi Buhalov, Nicolai Moseac. Rândul de jos: Valeriu Platon, Boris Pronevoi, Roman Vradman, Ruslan Mihailea

Leonid Istrati de la ziarul „Fotbal Hebdo” (Martie 1992) și-a întitulat articolul „Deschizători de pârtii”:

După un început fulminant al tiraspolenilor, jocul se echilibrase, până în minutul 28, când Valeri Bogdaneț s-a înșurubat frumos în careul advers și a turnat venin în inimile fotbaliștilor de pe malul Nistrului, care nu se regăsesc. Deci, „șapte”-ul chișinăuian devine primul marcator al campionatului.

Aproape de sfârșitul meciului, Bogdaneț din nou se „prăbușește” ca pe velodrom, din vârful pistei și sancționează eroarea lui Ivanov, portarul oaspeților, ieșit neinspirat din poartă.

Meciul a fost plăcut la privit, cu faze cursive, uneori chiar spectaculoase. Tiligul așa și n-a reușit să treacă de baricadele gazdelor. Iar spre amuzament, iată și cea mai lapidară cronică auzită sesizată din tabăra oaspeților: „Puteam să jucăm mult și bine și tot nu-i mai băteam”.


Iată și celelalte rezultate din prima etapă a primului campionat:

Zimbru – Speranţa 2-0 (1-0)
Au marcat: Cleşcenco (38), Miterev (80)
Penalty ratat: Nani (80 – a apărat portarul)


15 martie 1992. Chişinău. Stadion: Republican. Spectatori: circa 1.500
Au arbitrat: Valentin Garştea (Drochia), Igor Breghin (Briceni), Oleg Bârlădeanu (Străşeni)


Moldova – Cristalul 1-0 (1-0)
A marcat: Adamenco (23)


15 martie 1992. Râşcani. Stadion: Tinereţea. Spectatori: circa 150
Au arbitrat: Valeriu Robu, Efim Vâgovschi, Anatoli Râbac (toţi din Chişinău)
Cartonaş galben: Buzu


Olimpia – Tighina 0-1 (0-1).
A marcat: Catană (29 – penalty).

15 martie 1992. Bălţi. Stadion: Municipal. Spectatori: circa 1.000.

Au arbitrat: Nicolai Stuleni, Vladimir Antonov, Valentin Veselov (toţi din Chişinău)
Cartonaş galben: Catană


Constructorul L. – CSS Amocom 0-2 (0-1)
Au marcat: Spînu (31), Murzac (78)


15 martie 1992. Leova. Stadion: Raional. Spectatori: circa 2.000.

Au arbitrat: Vladimir Corcinschi (Bender), Ion Vlas (Criuleni), Timofei Banari (Căuşeni)

Cartonaşe galbene: Celeadnic / Secu


Bugeac – Constructorul Ch. 3-0 (1-0)
Au marcat: Rusu (7), Alexandrov (62, 70)


15 martie 1992. Congaz. Stadion: Sătesc. Spectatori: circa 1.500
Au arbitrat: Evgheni Abrosimov (Tiraspol), Andrei Iacovlev, Tudor Cepoi (ambii din Bălţi)
Cartonaşe galbene: Crimus / Cardacov