Categorii
- Naționale
- Competiții
- FMF
- Proiecte FMF
- Open Fun Football Schools
- Fotbal în școli
- Prin fotbal să creștem sănătoși
- Proiectul NOI
- Grassroots
- We play strong
- UEFA Playmakers
- Turnee pentru copii
- Şcoala Voluntarului – PRO Fotbal
- Fotbal sigur pentru copiii din Moldova
- Fotbalul ne Unește
- La firul ierbii
- Community Development Officer
- Istoria fotbalului
- Turneul Viitorul
- Fotbal în grădinițe
- Istoria Fotbalului
- EDITORIAL
- UEFA
- FIFA
- Academia FMF
- Wesport
Căutare
Calendarul Noutăților
Federația Moldovenească de Fotbal, cu suportul UEFA și în conformitate cu Strategia de dezvoltare a fotbalului din Republica Moldova, lansează procesul de rebranding pentru Campionatul național. Schimbăm tot: denumire, siglă, dar cel mai important – format. Creăm o identitate vizuală modernă pentru toți suporterii moldoveni, care merită un altfel de fotbal – unul mai bun. Noul format va fi introdus din sezonul competițional 2022-23.
- Divizia Națională își schimbă denumirea în Super Liga
- Divizia A își schimbă denumirea în Liga 1
- Divizia B își schimbă denumirea în Liga 2
La aniversarea a 30-a de la startul Campionatului Moldovei la fotbal, președintele FMF Leonid Oleinicenco explică într-un interviu pentru FMF.md cum va arăta noul format al competiției interne, oferind detalii despre schimbările de regulamente care vor fi făcute și vorbind despre sistemul pay-per-view, introdus în premieră primăvara aceasta.
- Super Liga și Liga 1 se vor desfășura într-un format nou, care are ca scop creșterea nivelului și intensității competiției în toate etapele acesteia. Conform noului format, competiția se va desfășura în două faze:
În prima fază a Super Ligii vor participa 8 echipe, care vor disputa 14 etape, în format tur-retur. După disputarea celor 14 etape se vor stabili 6 echipe care vor evolua în faza a doua a campionatului - faza finală. Iar ultimele 2 clasate se vor alătura altor 4 formații din Liga 1 și vor vor lupta pentru un loc în Super Liga din sezonul următor.
În paralel, în Liga 1, fosta Divizie A, vor participa 12 echipe, care vor fi împărțite în două grupe a câte 6. În fiecare grupă echipele vor juca câte 10 meciuri în format tur-retur. Conform rezultatelor celor 10 etape se vor stabili echipele participante în faza a doua:
Grupa 1 - „de promovare”, care va include formațiile clasate pe primele două locuri în grupele A și B. Și Grupa 2 - „de retrogradare”, care va include formațiile clasate pe locurile 3-6 în grupele A și B.
În a doua fază a Super Ligii șase echipe formează o nouă grupă. Faza a doua se va desfășura în 10 etape tur-retur. De menționat faptul că numărul de meciuri jucate „acasă și în deplasare” pentru fiecare dintre echipe va depinde de locul ocupat în clasament după prima fază a competiției. Echipele clasate mai sus vor juca mai multe meciuri pe teren propriu.
Pentru a doua fază a campionatului nu vor fi luate în calcul punctele acumulate în prima fază. Toate echipele vor începe faza a doua a competiției cu zero puncte.
După cele 10 etape a fazei secunde se va stabili campioana și premiantele Super Ligii, precum și cluburile care vor participa în cupele europene.
În faza a doua a campionatului Ligii 1, echipele vor fi împărțite în două grupe: Grupa 1 și Grupa 2.
Grupa 1 va fi formată din 4 echipe care au ocupat primele două locuri în grupele A și B din primei fază a competiției, precum și două echipe care au ocupat locurile 7 și 8 după prima fază a Super Ligii.
La fel ca în Super Liga, în faza a doua a campionatului în Liga 1 toate echipele vor începe competiția cu zero puncte.
În Grupa 1 meciurile se vor desfășura în 10 etape (tur-retur).
În baza rezultatelor celor 10 etape din Grupa 1 se va stabili campioana și premianții Ligii 1.
Campioana va primi dreptul de a evolua în următoarea ediție de Super Liga.
Grupa 2 va fi formată din formațiile clasate pe locurile 3-6 în grupele A și B după prima fază. În Grupa 2 meciurile se vor desfășura în 7 etape. În baza rezultatelor celor 7 etape din Grupa 2, ultimile două clasate vor retrograda în Liga 2, iar celelalte 6 echipe vor obține dreptul de a lupta pentru încă un loc în următorul sezon al Super Ligii.
A doua foaie de calificare în următoarea ediție a Super Ligii va fi disputată în urma unui play-off, care va avea mai multe etape:
Etapa 1. Echipele clasate pe locurile 1-6 în Grupa 2 vor forma 3 perechi (1 - 6, 2 - 5, 3 - 4). Învingătoarele, care vor fi stabilite dintr-un singur meci, vor accede în etapa următoare, unde se vor alătura formațiilor clasate pe locurile 2 - 6 în Grupa 1.
Etapa 2. Cele 8 echipe vor disputa un play-out eliminatoriu (sistemul olimpic), iar câștigătoarea va obține dreptul de a promova în Super Liga.
Prin noul format al campionatului ne dorim un fotbal mai bun, mai atractiv și mai spectaculos! Vrem un campionat național de calitate și un fotbal mai curat!
- Atunci când se fac schimbări majore, inevitabil, apar și probleme sau diferite obstacole. Ați luat în calcul posibile impedimente în implementarea noului format al campionatului?
- Noi, practic, zilnic discutăm despre diferite situații care pot apărea. Într-adevăr, primul sezon va fi unul de tranziție și va trebui să ne adaptăm din mers, iar în unele cazuri să luăm decizii radicale. Însă fără această perioadă de trecere este imposibil să schimbăm competiția internă, să o facem mai bună.
- Ce probleme pot apărea? Dați-ne câteva exemple.
- Vă dau câteva exemple la care noi deja lucrăm și analizăm posibile soluții de rezolvare. În partea a doua a campionatului, 2 echipe din Divizia Națională se vor alătura liderelor din Divizia A într-un turneu de calificare. Din acest moment apar diferențele dintre regulamentele de desfășurare a campionatului în cele 2 ligi. De exemplu, limita jucătorilor stranieri. În Divizia Națională ea a fost eliminată, în timp ce în Divizia A această limită există. Este vorba de 5 jucători străini în teren și maxim 8 în raportul de joc. Experiența din Divizia Națională ne-a arătat că această limită trebuie eliminată și probabil așa vom face și pentru Divizia A.
La fel, cele 2 regulamente sunt diferite la capitolul ”Regula Under 21”, pe care am eliminat-o pentru Divizia Națională, dar a rămas valabilă pentru Divizia A. Aici vom păstra regulamentul Diviziei A, iar ultimele 2 echipe clasate in Divizia Națională după prima parte a campionatului vor fi obligate să respecte această regulă atunci când se vor alătura formațiilor lidere din Divizia A în turneul de calificare.
Încă o diferență semnificativă între primele 2 ligi valorice avem și la nivel de infrastructură. Astfel, cluburile din Divizia A pot juca tot anul pe terenuri sintetice, spre deosebire de cele din Divizia Națională. Respectiv, echipele din Divizia A vor avea prioritate și în acest caz.
- Deci veți schimba și regulamentele?
- Deja le schimbăm. De ceva timp experții noștri muncesc la noul regulament de desfășurare a campionatului, astfel încât acesta să fie maximal funcțional la startul noii ediții de campionat.
- UEFA se implică?
- Desigur. Practic acest format a fost elaborat de experți UEFA și anume ei au insistat ca punctajul după prima parte a campionatului să fie anulat. Și asta pentru că, din experiența lor, doar așa echipele se mobilizează la maxim în partea a doua a campionatului, când luptă pentru obiectivele stabilite, fie că e vorba de titlu, cupele europene sau un loc de promovare. La fel, anularea punctelor se face cu scopul de a diminua din posibilitatea trucării rezultatelor, pentru că potrivit partenerilor noștri europeni anume în partea a doua a campionatului se făceau cele mai multe blaturi. Iar scopul nostru este de a radia acest fenomen nociv din fotbalul moldovenesc.
- Suporterii întreabă ce este cu această plată pentru vizionarea meciurilor din Divizia Națională? Chiar dacă ea este una mai mult simbolică, pentru o parte din amatorii de fotbal ea crează incomodități. Se va menține această taxă și din sezonul următor, adică din vară?
- Da, suporterii fac parte din fotbal, ei sunt parte a lumii fotbalului și părerea lor contează pentru noi. Vreau să mă adresez tuturor suporterilor noștri, cu tot respectul și cu rugămintea de a fi alături de cluburile moldovenești în aceste timpuri extrem de dificile. Experimentul cu taxa pentru vizionarea meciurilor la TV este făcut cu scopul de a ajuta cluburile noastre. Acești bani, puțini bani, vor merge toți absolut în contul cluburilor. FMF nu ia niciun bănuț de aici. Din contră, noi continuăm să suportăm cheltuielile pentru producerea video a acestor meciuri. Eu sper din tot sufletul și sunt încrezător că amatorii noștri de fotbal sunt oameni inteligenți, care înțeleg acest lucru și vor fi alături de noi și de echipele noastre, pentru că doar împreună, toți uniți, făcând anumite sacrificii, putem să contribuim la dezvoltarea fotbalului moldovenesc.
Leonid Oleinicenco, despre noul format al Campionatului Moldovei