• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Călin Calaidjoglu: Este o onoare să joci pentru echipa țării

23 feb 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE
Sursa foto: FC Sfântul Gheorghe (facebook)

Site-ul FMF.md vă prezintă un material inedit despre moldoveanul Călin Calaidjoglu. Sportivul a emigrat în Canada la vârsta de 2 ani și a evoluat timp de 15 ani în mai multe campionate din străinătate precum Canada, Spania și Franța, iar acum a revenit în Moldova pentru a-și continua cariera de jucător la echipa din Divizia Națională, Sfântul Gheorghe. Fotbalistul în vârstă de 21 ani a relatat în exclusivitate pentru pagina FMF ce l-a motivat să revină acasă, a vorbit despre convocarea la selecționata U21 și despre adaptarea la Sfântul Gheorge.  

- Ce te-a determinat să te întorci acasă și cu ce te-a atras Sfântul Gheorghe?
-  A fost o chestie de circumstanțe, nu era deloc prevăzut. Inițial nu știam la ce să mă aștept, dar în scurt timp am înțeles, că Sfântul Gheorghe e ceea de ce am nevoie din punct de vedere profesional. La "sfinți" mi-a plăcut că se pune accent destul de mare pe tineret, se încearcă prestarea unui fotbal modern, cu mingi pe jos, ceea ce îmi convine mult, dar mai ales atmosfera care este foarte bună la club.

- Ai reușit să te acomodezi, cum te-a întâlnit echipa?
- A fost chiar foarte  bine. Oarecum, am avut și timp să mă adaptez. Dar cel mai important este că la club atmosfera e foarte plăcută și profesionistă în același timp. Și staff-ul și băieții sunt de treabă, ceea ce mi-a ușurat mult integrarea.

- Nu ai uitat limba maternă, cu cine vorbeai româna în Canada?
- Nu, nu am uitat. Întotdeauna am vorbit limba română acasă.

- Ce așteptări ai de la noul campionat?
- Îmi doresc să terminăm campionatul cât mai sus și să avem și un parcurs bun în Cupa Moldovei. 

- Cum este fotbalul în Canada?
- La nivel de juniori până la vârsta de 12 ani nu e cel mai puternic nivel, dar ulterior situația se schimbă si e un nivel competițional destul de bun. La nivel de seniori în ultimii 5 ani a fost un progres enorm și Canada a devenit o adevartă forță în America Centrală și de Nord, cu jucători precum Alphonso Davies, Jonathan David, Cyle Larin, Stephen Eustaquio, Tajon Buchanan, Attiba Hutchison, Junior Hoillet și e la un pas de calificare la Cupa mondială, fiind pe locul 1 în grupă

- Crezi că aici în Moldova campionatul este mai puternic decât cel din Canada?
- În Canada, campionatul de fotbal profesionist a apărut acum 4 sau 5 ani în urmă. Există o singură ligă de 8 echipe. Sincer, nu-l urmăresc, dar am foști colegi de la Impact Montreal, care joacă în diferite echipe din această ligă și mai aflu de la ei unele noutăți. Sigur știu, că se dezvoltă destul de repede, vin foarte mulți jucători de nivel destul de bun din America Latină (Mexic, Brazilia, Uruguay) și din Europa, mai ales din diviziile inferioare ale Franței. Atletico Madrid a cumpărat franciza în campionat sub numele de Atletico de Ottawa, unde evoluează 4-5 jucători tineri spanioli împrumutați de la campioana Spaniei. Deci, în Canada fotbalul devine mai puternic.

- Prima dată ai fost convocat la o selecționată a Moldovei. Cum a fost noua experiență?
- Nivelul este destul de bun. Oarecum am urmărit ultimele câteva meciuri și stiam la ce să mă aștept, în plus au fost și câțiva băieți de la Sfântul Gheorghe, pe care îi cunosc deja de ceva timp. Din punct de vedere tactic, echipa a stat bine în teren și cred că a fost mai concentrată decât adversarul. În plus, rezultatul contează mereu.

- Ce obiective urmărești cu selecționata U21?
- Ne dorim ca echipa să se califice, chiar dacă este foarte foarte greu. În același timp, vreau să evoluez și eu.

- Îți dorești să ajungi și la Naționala Moldovei?
- Sigur. Fiecare jucător recunoaște că este o onoare să joci pentru prima echipă a țării. 

- Cum este procesul de antrenament în Canada și cel din Moldova?
- Diferența nu e mare. Cred că în prezent, în linii generale, principiile sunt aceleași. Diferența o fac detaliile și necesitățile particulare ale clubului sau a selecționatei. În Canada, aspectul fizic e destul de important.

- Cum a reacționat familia la întoarcerea în Moldova?
- Destul de calm, decizia a fost luată în timp și nu spontan. În plus, am revenit acasă, unde sunt buneii și rudele.

- Ai hobby-uri?
- Îmi place să mă uit la meciurile NBA și să ascult muzică, dar în general, chiar și timpul liber este ocupat de fotbal.

- Pe ce poziții preferi să joci?
- Mijlocaș ofensiv, dar am mai jucat și pe alte poziții.


- Câte goluri ai reușit să marchezi în toată cariera de jucător?
- Sincer, nu am dus contul golurilor marcate. Oricum, încerc sa am întotdeauna la activ și pase decisive.

 

Cariera de jucător 
CS Boucaniers Montreal (Canada) 
Impact Montreal (Canada) 
Tecnofutbol Barcelona (Spania) 
SOC Cholet (Franța)
AS Beziers (Franta) 
Sfântul Gheorghe (Moldova)

Palmares
Medaliat cu aur în campionatul de juniori cu echipa Tecnofutbol Barcelona (nivelul 2 în Catalonia)