• Fii alături de Echipa Țării

Forum Media UEFA

09 feb 2022 de Victor Daghi

UEFA a organizat pe 7 și 8 februarie un Seminar pentru reprezentanții departamentelor Media și de Comunicare de la toate cele 55 de federații naționale, inclusiv Federația Moldovenească de Fotbal.

În condițiile pandemiei de COVID-19, forumul s-a desfășurat în regim on-line.

 

Experții UEFA Patrice Coste, David Perrette, Andrin Cooper, Tjerko Van Den Brakel și Jim Agnew au prezentat timp de 2 zile cele mai importante trenduri din industria media și au analizat rapoartele privind evoluția acestora la nivel continental. Reprezentanții asociațiilor naționale au fost informați despre schimbările făcute în Regulamentul UEFA referitor la organizarea operațiunilor media la meciurile play-off-ului pentru Mondialul din Qatar, partidele play-out-ului din Liga Națiunilor și jocurile amicale (programate în luna martie), precum și pentru noua ediție a Ligii Națiunilor (iunie – septembrie 2022).

 

Astfel, UEFA a stabilit ca asociațiile naționale să prezinte la conferința de presă după meciuri antrenorul și 1-2 jucători, astfel încât jurnaliștii să aibă posibilitatea să discute cu fotbaliștii în condițiile în care a fost anulată zona mixtă, din cauza pandemiei COVID-19. O altă soluție, în cazul în care asociația nu dorește să expună riscului jucătorii, este organizarea unei zone mixte virtuale.

UEFA a permis asociațiilor naționale să decidă modul în care vor fi organizate conferințele de presă – online sau cu prezență fizică. În cel de-al doilea caz, cerințele protocolului UEFA trebuie să fie respectate în totalitate.

 

Forumul Media a constituit prilejul unor propuneri privind colaborarea mai strânsă dintre asociațiile naționale și pagina UEFA pentru media (The UEFA Media Channel). Sondajul efectuat a arătat că reprezentanții federațiilor europene își doresc ca informațiile despre activitatea lor cotidiană să fie amplasate și pe pagina UEFA pentru media, care este accesibilă pentru orice jurnalist european.

 

Începând cu meciurile din luna iunie din Liga Națiunilor, un nou reprezentant de la UEFA, Venue Media Manager va fi delegat la unele jocuri din Liga A. Rolul lui este să ajute la operațiunile media în cadrul meciurilor la care vor fi acreditați un număr mai mare de reprezentanți ai televiziunilor deținătoare de drepturi și ai platformelor oficiale media ale asociațiilor naționale.

 

Un alt subiect de discuție a constituit planul de comunicare pentru EURO 2024 din Germania. Turneul final va fi organizat în 10 orașe: Berlin, Koln, Munchen, Frankfurt, Hamburg, Dortmund, Leipzig, Gelsenkirchen, Stuttgart și Dusseldorf. UEFA a prezentat un plan de acțiuni pentru activitatea media, în general agreat de reprezentanții asociațiilor naționale. Însă, federațiile nu au fost de acord să organizeze cu câteva zile înainte de startul competiției, timp de 4 ore, Ziua ușilor deschise pentru media, din cauza programului încărcat al Naționalelor. Acest subiect urmează să fie discutat în viitor pentru a găsi o soluție care ar mulțumi toate părțile implicate.

 

Inițiativa acestei sesiuni de lucru precum și organizarea au fost apreciate de toți participanții, iar următorul Forum Media va avea loc în octombrie 2022.