• Fii alături de Echipa Țării

FRUMOASELE NOASTRE DUMINICI. AGROS-INTEX CHIȘINĂU

06 feb 2022 de Andrei Prodan

La sfârșitul anilor ’80 în Uniunea Sovietică o largă popularitate a căpătat jocul de mini-fotbal. Cu toate că era una dintre cele mai mici (ca teritoriu și ca număr de populație) republici ale URSS, Moldova a fost printre liderele acestui sport. 

Trei echipe din RSS Moldovenescă au evoluat cu succes la competițiile unionale: Plastic Tiraspol, Valeologia și Agros-Intex (ambele din Chișinău). În anul 1991 Agros-Intex a câștigat medaliile de bronz ale campionatului URSS, iar Valeologia a fost finalista Cupei URSS. Dar cel mai important este faptul că 95 la sută dintre jucătorii acestor formații erau discipoli ai școlii moldovenești de fotbal.

 

În anul 1989 la firma științifico-tehnică „Agros-Intex” din Chișinău a fost fondată echipa de mini-fotbal cu aceiași denumire. Inițiatorul creării formației a fost Valeri Efimov, directorul clubului sportiv al firmei. Antrenor a fost numit Pavel Berezin, iar din componenața echipei făceau parte fotbaliști experimentați, precum Veaceslav Semionov sau Iurie Bodiu.

Inițial Agros-Intex lua parte doar la turneele comerciale care erau organizate de diferite formații din URSS: Sibireak (Novosibirsk, Rusia), Mehanizator (Dnepropetrovsk, Ucraina), Pogonea (Minsk, Bielorusia), Edelvais (Rostov pe Don, Rusia). Evoluțiile chișinăuienilor la aceste competiții erau la cel mai înalt nivel. Spre exemplu, în anul 1990 participând la nouă asemnea turnee Agros-Intex de șase ori a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere și de trei ori a câștigat medaliile de bronz.

 

La mijlocul anului 1990 de la Valeologia la Agros-Intex s-au transferat o serie de fotbaliști valoroși: portarul Igor Dolgariov și jucătorii de câmp Eduard Crețu și Igor Gumeniuc. În curând lor li s-au alăturat Igor Spelnicov (vice-campion european de juniori, în 1984), Andrei Croitor și cunoscutul antrenor Evgheni Piunovschi.

 

În iarna-primăvara anului 1991 a avut loc prima ediție a campionatului URSS la mini-fotbal (în 1990 s-a disputat un campionat neoficial la care a jucat și formația Plastic Tiraspol). Competiția la care au luat parte 25 de echipe, printre acestea numărându-se Agros-Intex și Valeologia, s-a disputat în două etape. În prima fază competitoarele au jucat în turnee zonale în orașele Chișinău, Dnepropetrovsk și Rostov pe Don.

 

Competiția din capitala Moldovei a avut loc în perioada 23 – 27 iaunarie și s-a disputat la Sala polivalentă (manej). La turneu au participat 7 echipe (formația din orașul Marî, Turkmenia din cauze necunoscute nu s-a prezentat). Evoluând în grupa A, Agros-Intex a învins echipele Smena Vorkuta, 2-0 (a marcat Crețu de 2 ori) și Metallurg Svetlovodsk, 3-0 (Crețu, Gumeniuc, Semionov), după care a jucat la egalitate, 3-3 (Crețu – 2, Gumeniuc), cu SKIF-Forum Riga.

În primul meci al turneului pentru locurile 1-4 chișinăuienii au învins formația MGP Elektron Lvov cu 2-1 (Semionov, Crețu). După ce SKIF-Forum a întrecut cu același scor, 5-4, echipele Neftci Baku și MGP Elektron și a obținut foaia de calificare în etapa următoare a campionatului, decisivă s-a dovedit a fi partida Agros-Intex – Neftci. În componența azerilor evoluau fotbaliști cunoscuți, maeștri ai sportului din URSS, care aveau experiența participării în Liga superioară a fotbalului sovietic: S. Șihlarov, A. Hudiev, R. Ali-zade, R. Uzbekov. Cu toate acestea moldovenii au obținut victoria cu scorul de 5-2 (Crețu – 2, Verbițki, Croitoru, Spelnicov). Este interesant faptul că meciul a fost arbitrat de Iuri Hlopotnov, cel care mulți ani a apărat culorile clubului Nistru Chișinău.

Cel mai bun portar al turneului a fost desemnat Igor Dolgariov, iar Eduard Crețu s-a învrednicit de premiul acordat celui mai bun marcator (8 goluri).

 

Valeologia a evoluat în grupa B, cea de la Dnepropetrovsk, și a ratat de puțin calificarea la turneul final. Chișinăuienii au ocupat locul trei, fiind întrecuți doar de KSM-24 Moscova și echipa-gazdă, Mehanizator.

 

Turneul final al primului campionat al URSS de mini-fotbal s-a disputat la Chișnău în perioada 4 – 8 martie 1991. După ce a învins formațiile Signal Obninsk cu 5-3 (un hat-trick a realizat Eduard Crețu) și Mehanizator Dnepropetrovsk cu 2-1, Agros-Intex a cedat surprinzător în fața echipei Metallurg Aldan 0-4. În grupa B au evoluat KSM-24 Moscova, Forum Riga, Edelvais Rostov pe Don și Maiak Tallinn.

În turneul pentru locurile 1-4, chișinăuienii au jucat la egalitate cu Forum, 1-1, și KSM-24, 2-2.

În clasamentul final al campionatului situația a fost următoarea: 1. KSM-24 Moscova – 5 puncte, 2. Metallurg Aldan – 4 p., 3. Agros-Intex – 2 p., Forum Riga – 1 p.

De medaliile de bronz s-au învrednicit: portarul – Igor Dolgariov, jucătorii de câmp – Veaceslav Semionov (căpitan), Iurie Bodiu, Serghei Monzolevschi, Alexandr Broslavschi, Igor Gumeniuc, Igor Spelnicov, Andrei Croitor, Eduard Crețu, Veaceslav Carandașov, Vitali Verbițki. Antrenor principal – Evgheni Piunovschi. Antrenor secund – Pavel Berezin. Toți jucătorii au primit titlul de candidat în maeștri în sport al URSS.

După încheierea campionatului Igor Dolgariov și Eduard Crețu, precum și Serghei Coșciug de la Valeologia, au fost selectați în naționala Unuinii Sovietice, abia înființată.

 

Agros-Intex, câștigătoarea turneului dotat cu premiile ziarului „Молодь України”, Dnepropetrovsk în 1991. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Vasili Caradjov (șeful echipei), [?], Alexandr Broslavschi, Iurie Bodiu, Igor Dolgariov, Igor Spelnicov, Evgheni Piunovschi (antrenor principal), Pavel Berezin (antrenor secund). Rândul de jos: Vasili Emelianov, Serghei Monzolevschi, [?], Eduard Crețu, Vitali Verbițki, Veaceslav Maxim, Veaceslav Semionov. Arhiva lui Igor Dolgariov.

 

În aprilie 1991, Agros-Intex a devenit câștigătoarea prestigiosului turneu comercial dotat cu premiile ziarului „Молодь України” și disputat la Dnepropetrovsk. În semifinale chișinăuienii au învins echipa Sibireak Novosibirsk, 2-1, iar în finală au surclasat formația Metallurg din regiunea Dnepropetrovsk, 5-1.

 

În perioada 26 – 31 octombrie 1991 Chișinăul a găzduit în premieră Festivalul internațional de mini-fotbal, fondul de premiere fiind de 10.000 de ruble. La competiție au luat parte 10 echipe: Agros-Intex și Valeologia (ambele din Chișinău), Plastic Tiraspol, Agro Suhumi, Traktor Pavlodar, Mehanizator Dnepropetrovsk, Zarea Kamensk-Uralskii, Maiak Harkov, Mensk Minsk și Fortus Iași, România.

În finală Agros-Intex a învins-o pe Mehanizator cu scorul de 3-1, prin reușitele lui Bogdaneț, Bodiu și Ghetia. Veaceslav Semionov, căpitanul lui Agros-Intex, a fost desemnat cel mai bun fundaș al turneului.

În componența câștigătorilor au evoluat: Igor Dolgariov, Vadim Dediniov, Serghei Novicov (campion al URSS în 1987 și 1989, în componența echipei Spartak Moscova), Igor Gumeniuc, Veaceslav Semionov, Igor Spelnicov, Iuri Susloparov (campion al Europei de tineret din 1980, campion al URSS în 1987 și 1989), Serghei Monzolevschi, Iurie Bodiu, Merab Ghetia, Alexandr Broslavschi, Valeriu Bogdaneț, Serghei Calistru. Antrenorul principal – Evgheni Piunovschi, directorul tehnic – Valeri Efimov, șeful echipei – Vasili Caradjov.

 

Agros-Intex, câștigătoarea turneului internațional de la Chișinău, disputat în octombrie 1991. Rândul de sus (de la stânga la dreapta): Igor Dolgariov, Igor Spelnicov, Iuri Susloparov, Evgheni Piunovschi (antrenor principal), Veaceslav Semionov, Iurie Bodiu, Vadim Dediniov. Rândul de jos: Serghei Calistru, Serghei Monzolevschi, Valeriu Bogdaneț, Serghei Novicov, Igor Gumeniuc. Poză din arhiva lui Igor Dolgariov.

 

Ultima competiție la care a participat Agros-Intex a fost Cupa URSS. Etapa finală, la care au luat parte 8 formații, a avut loc la Dnepropetrovsk în perioada 21 – 25 decembrie 1991. În semifinale chișinăuienii au pierdut în fața echipei-gazdă și viitoarea câștigătoare a competiției, Mehanizator, iar în meciul pentru locul trei a învins-o pe Metallurg Aldan, 2-1.

Odată cu destrămarea URSS și-a încetat existența și Agros-Intex. Portarul Igor Dolgariov a fost invitat la celebra echipă de mini-fotbal Dina Moscova, care în anii ’90 a dominat competițiile din Rusia. Evgheni Piunovschi a preluat echipa Tighina Bender, iar majoritatea fotbaliștilor și-au continuat cariera la echipele de fotbal din Moldova, care în 1992 au început să evolueze în campionatul independent. De menționat că primul gol din istoria campionatului R. Moldova a fost marcat de Valeriu Bogdaneț, fost jucător la Agros-Intex.

 

Agros-Intex, rândul de sus (de la stânga la dreapta): Igor Dolgariov, [?], Alexandr Broslavschi, Boris Berezovschi, Veaceslav Semionov, [?]. Rândul de jos: Iurie Bodiu, Serghei Monzolevschi, [?], Eduard Crețu, Vitali Verbițki. Poză din arhiva lui Igor Dolgariov.