• Fii alături de Echipa Țării

Futsal. Victor Bughenko: A fost un vis să arbitrez la un turneu final de seniori

06 feb 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Site-ul FMF vă prezintă un interviu cu arbitrul de futsal FIFA, Victor Bughenko. Recent Victor a participat la Campionatul European la futsal din Țările de Jos, unde a arbitrat 3 meciuri, iar altele 3 le-a deservit în calitate de al 3-lea arbitru, RAR (reserve asistent referee) și cronometrist. În sferturile de finală a fost în calitate de RAR la meciul Kazahstan - Ucraina. 

 

Meciurile din faza grupelor au avut loc la Amsterdam și Groningen, la care au participat pentru prima dată 16 echipe. Într-un interviu inedit pentru site-ul nostru, Victor Bughenko a relatat despre rolul arbitrajului în viața sa, ce jucători renumiți a arbitrat, cum combină profesia de arbitru cu cea de profesor și a oferit un sfat tinerilor care vreau să pășească în lumea arbitrajului. 

- Vă amintiți cum ați devenit arbitru?
- Fratele mai mare activează la o școală sportivă de fotbal în calitate de medic și mi-a propus să mă duc să fac cursuri de arbitru. Mi-a plăcut și pas cu pas a devenit ca un ,,drog”, care s-a transformat într-o pasiune. 

- De cât timp sunteti arbitru ?
- Arbitrez futsal din 2004. Pentru prima dată am fost invitat să arbitrez un meci de futsal de Valentin Veselov  (fost arbitru și observator de arbitri). Am făcut cunoștință cu Iurii Conusevici, care era atunci Secretarul General al Asociației de Futsal din Moldova și care în foarte scurt timp m-a ajutat să promovez în Divizia Națională la futsal. 
Un impact major în devenirea mea ca arbitru l-a avut Vladimir Colbasiuc (actualul Secretar General al Asociației de Futsal). El a făcut parte din elita arbitrilor de futsal din Europa și în 2007 a arbitrat la Campionatul European de Futsal din Portugalia.
 

- Ce înseamnă arbitrajul și ce rol joaca în viața dumneavoastră ?
- A fost un vis să arbitrez la un turneu final de seniori care a devinit realitate. În noiembrie 2021, UEFA a organizat în Malta un seminar cu participarea a 44 de arbitri (din categoriile elite și prima), pentru selectarea arbitrilor la Campionatul European de futsal din Olanda. Toți arbitrii au susținut 4 teste (fitness, LOTG (regulile de joc), video și testul psihologic). Au fost selectați 24 de arbitri. Pot spune că deja am o experiență vastă de meciuri la nivel local și înternațional. Arbitrajul joacă un rol foarte important în viața mea. Datorită arbitrajul din futsal am avut ocazia să vizitez peste 15 de țări din Europa cum ar fi Finlanda, Cipru, Bosnia și Herțegovina, Slovenia, Macedonia de Nord, Croația, Austria ș.a.

- Arbitrul are momente dificile ? 
- Evident ca și în orice domeniul de activitate există și partea dificilă a acestei meserii. În primul rând este vorba de stres, în special de după meciurile mai puțin reușite, cu greșeli comise, care au influențat rezultatul final. Îmi amintesc un meci din 2016, care l-am arbitrat în Finlanda. Am eliminat portarul echipei gazde în primile minute ale meciului pentru un presupusul henț în afara careului, dar din secvențele video de după meci s-a văzut că a jucat cu mâina pe linia careului. Țin minte după acel meci nu am putut dormi toată noatea.

- Care meci din cariera dumneavoastră s-a memorizat mai mult  ?
- Cel mai mult s-a memorizat meciul dintre Georgia și Danemarca, la Tbilisi în 2017. Ambele echipe aveau câte 6 puncte înaintea partidei directe. A fost o atmosferă fantastică creată de aproximativ 4000 de spectatori, în care a învins Georgia.

- Care au fost cei mai vestiți jucători pe care i-ați arbitrat ?
- În 2019 am arbitrat în Belgia, etapa principală a Ligii Campionilor la futsal, unde a jucat și echipa Benfica Lisabona. În componența acesteia jucau așa jucători ca Robinho din selecționata Rusiei, Bruno Coelho din selecționata Portugaliei, Tiago Brito din selecționata Portugaliei, ș.a.

- Cum arată o zi înainte de meci a unui arbitru ?
- Dacă să vorbim despre o zi de dinaitea meciului din cadrul Campionatului European de Futsal din Olanda, atunci deșteptarea era la ora 7:30, la 8:00 testul Antigen, așteptam rezultatul, acesta a fost negativ, după care la 8:30 era micul dejun, la 10:00 ședința tehnică cu participarea a cinci arbitri ce sunt implicați la meci, la ora 12:00 analiza meciurilor din ziua precedentă, la ora 13:00 prânzul, și după amează plecarea la meci.

- Ați practicat și fotbal ?
- Fotbal am jucat la nivel de juniori, cu echipa școlii din satul natal, am fost pe primul loc în Campionatul raional la turneul ,,Кожаный мяч”. Actualmente nu prea joc fotbal, doar foarte rar după antrenamente cu colegii din arbitraj.

- Dumneavoastră sunteți și profesor. Cum combinați arbitajul și munca de la școală ? 
- O pasiune mă menține într-o formă fizică bună, alta cred că intelectuală. Doresc să le mulțumesc colegilor care îmi înlocuies lecțiile când am deplasări peste hotare și desigur conducerii IP CEEF.

-  Ce sfaturi aveți pentru tinerii care își doresc o carieră în arbitraj ?
- Multă muncă, dragoste față de ceea ce fac și nu în ultimul rând să fie norocoși ca să fie în locul și momentul potrivit. De asemenea e important cunoașterea limbii engleze și a regurilor jocului, la fel, în engleză.

Victor Bugenko (41 ani), este născut în s. Prioziornoe (Ciamașir), r. Chilia, regiunea Odesa. În Moldova locuiește din 1998. A studiat la Universitatea de Stat din Moldova (1998-2003 ), facultatea Matematică și Informatică, specialiatea Matematică. Victor este licențiat în Matematică. Actualmente este doctorant în anul 1 la Școala Doctorală ,,Științe ale Educației”. Activează în calitate de profesor de matematică la IP CEEF (Instituția Publică Centrul de Excelență în Economie și Finanțe). La IP CEEF activează din 2012. A lucrat și în alte instituții de învățământ în perioada 2004-2011. În anul 2004 a devenit arbitru, iar din 2014 a devenit arbitru FIFA.