• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Naționale)

Faceți cunoștință: Dmitri Mandrîcenco

21 ian 2022 de Victor Daghi

Unul dintre cei patru debutanți ai Naționalei noastre în meciul cu Uganda a fost mijlocașul de 24 de ani, Dmitri Mandrîcenco. Jucătorul echipei Inhulets a deschis scorul deja în minutul 10 și a fost schimbat la începutul reprizei secunde. Internaționalul nostru a vorbit despre emoțiile de la debut și despre primii pași făcuți în fotbalul mare.
 

Despre Națională
“Recunosc, am așteptat convocarea la Națională încă anul 2020, când jucam la Sfîntul Gheorghe. Am avut o perioadă foarte bună la echipa din Suruceni, când am trecut în Liga Europei de Shakhtyor Soligorsk și apoi am opus rezistență formației Partizan Belgrad. Dar, n-a fost să fie și am continuat să lucrez mai mult la antrenamente. Acum, am aflat despre convocare din presă. Imediat m-a sunat antrenorul de la FC Inhulets, care m-a anunțat despre convocare și mi-a dorit succes. Pentru mine este o onoare să apăr culorile țării în care m-am născut. Mai ales că am jucat la U17, U19 și U21. Băieții m-au primit la selecționată foarte bine, am simțit sprijinul lor și în timpul meciului. Nu m-am așteptat să debutez cu gol la Națională și am trăit niște emoții foarte frumoase…”

 

Cum a fost marcat golul

“Serioja Platica a centrat în careu și eu m-am așteptat ca Maxim Cojocaru să ajungă balonul ca capul și să-mi paseze, dar până la urmă un fundaș a avut o preluare nefericită. Am profitat de greșeala lui și am înscris. Vreau să dedic această reușită soției mele Elina, care joacă un rol extrem de important în cariera mea. Jumătatea mea are grijă să mă alimentez corect și să respect regimul de somn, este ca un al doilea antrenor pentru mine. O iubesc foarte mult…”

 

Despre meci
“Nici până acum nu înțeleg ce s-a întâmplat pe teren și cum am pierdut acest meci! Consider că jucam bine, conduceam cu 2-0, am avut încă ocazii să marcăm, dar adversarul a profitat de greșelile noastre și a întors rezultatul.”

 

Despre Dmitri Mandrîcenco
Dmitri provine dintr-o familie fotbalistică. Tatăl, Nicolai Mandrîcenco a jucat 9 ani la Automobilistul Tiraspol, iar apoi a antrenat mai multe echipe, inclusiv Zimbru, Dinamo-Auto și reprezentativa de juniori U17 a Moldovei. Fratele mai mare, Constantin Mandrîcenco a jucat la Naționalele de juniori și tineret ale Moldovei, precum și la cluburile Sheriff, Mika (Armenia), FC Tiraspol, Hapoel Afula (Israel), Dinamo-Auto, iar în prima parte a ediției 2021/22 – la FC Florești.

 

“Am început să practic fotbalul de la vârsta de 6 ani la școala de fotbal din Tiraspol, iar primul meu antrenor a fost Vitalii Iațco. Apoi m-am antrenat la Academia Sheriff și am ajuns până la echipa a doua. La un turneu internațional din Kiev am fost remarcat de un selecționer ucrainean, care m-a invitat la echipa RFUFK. Am acceptat cu plăcere invitația, iar peste un timp am jucat la Vorskla Poltava U19. Atunci când tatăl meu a preluat Dinamo-Auto am hotărât să joc la această echipă în Divizia Națională, iar apoi m-am transferat la Dinamo Kiev U21. Peste un an am revenit în Moldova, la Spicul Chișcăreni, iar apoi am jucat 3 ani și jumătate la Sfîntul Gheorghe, cu care am devenit vicecampion și dublu finalist al Cupei Moldovei. Anul trecut m-am transferat la Saburtalo, în Georgia, iar acum am dat curs ofertei venite de la FC Inhulets, Ucraina.”

 

Care tricolori au debutat cu gol

Dmitri Mandrîcenco este al 9-lea tricolor, care a debutat cu gol la Naționala Moldovei, iar Mihail Platica – al 10-lea.

Alexandru Spiridon, Gheorghe Harea, Serghei Alexandrov, Alexandr Popovici, Ivan Tabanov, Ruslan Barburoș, Veaceslav Sofroni, Gheorghe Andronic, Dmitri Mandrîcencoș și Mihail Platica au marcat la debutul lor la Naționala Moldovei!

Spiridon și Harea au marcat în primul meci jucat de Moldova, 2-4 cu Georgia (2 iulie 1991), Alexandrov a înscris în amicalul cu Lituania, scor 1-1 (20 mai 1992), Popovici a egalat la doi în amicalul cu Ucraina (9 aprilie 1996), Tabanov a marcat golul de onoare al Naționalei noastre în amicalul cu România, scor 1-5 (6 iunie 1998), regretatul Barburoș a egalat la doi în meciul cu Macedonia din prel. Mondialului-2002 (2 iunie 2001), Sofroni a deschis scorul în amicalul cu Georgia, câștigat de Naționala noastră cu 2-1 (6 iunie 2009), Andronic a stabilit scorul final al meciului cu San Marino, 4-0, din prel. EURO-2012 (11 octombrie 2011), iar Mandrîcenco și Platica au înscris la partida de verificare cu Uganda (18 ianuarie 2022).