• Fii alături de Echipa Țării

Andrei Cojocari, la 35 de ani!

21 ian 2022 de Victor Daghi
GALERIE

Fostul internațional moldovean și conducătorul unui club de fotbal pentru copii, Andrei Cojocari împlinește astăzi frumoasa vârstă de 35 de ani!

 

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal îi urează omagiatului multă sănătate, bucurii de la cei dragi și succese în toate activitățile pe care le întreprinde pentru dezvoltarea fotbalului nostru. 

 

În această zi deosebită vă mulțumim că sunteți alături de fotbalul moldovenesc și ne ajutați să îl promovăm și să-l dezvoltăm. 

 

La mulți ani, Andrei!!! 

 

Andrei Cojocari s-a născut pe 21 ianuarie 1987, la Chișinău. A început să joace fotbal la vârsta de 12 ani sub îndrumarea antrenorului Serghei Crețu. Un an mai târziu s-a înscris la Școala Tânărului Fotbalist a clubului Zimbru din Chișinău, avându-l ca antrenor pe Gheorghe Sajin.

 

Evoluţiile sale bune la echipa de juniori au atras atenţia antrenorului de la Zimbru-2, Igor Oprea, care l-a convocat la echipa secundă a clubului chișinăuian când avea doar 15 ani. Iar în anul 2006, la vârsta de 19 ani, a debutat la prima echipă a Zimbrului antrenată de Ivan Tabanov.

 

La Zimbru a jucat timp de 4 sezoane, până în anul 2009, adunând 92 de meciuri și 4 goluri. Cu “zimbrii” a devenit vicecampion național (de două ori) și a cucerit Cupa Moldovei în anul 2007. Este interesant că Cojocari a fost decisiv în aducerea acestui trofeu în vitrina clubului chișinăuian. În semifinale, Cojocari a înscris golul calificării în finală - în poarta lui Sheriff (2-1 acasă și 1-1 în deplasare), iar în finala jucată pe stadionul Zimbru, cu Nistru Otaci – a marcat unicul gol al meciului, în minutul 89! Iar în Cupa UEFA, ediția 2006/07, Zimbru cu Cojocari titular a eliminat formația azeră Qarabag (1-1 acasă, 2-1 în deplasare).

 

În anul 2009 s-a transferat la formația letonă Liepājas Metalurgs, cu care a devenit campion național. Însă mijlocașul moldovean n-a mai rămas la această echipă, care s-a confruntat cu mari probleme financiare.

 

Cojocari a jucat în ediția 2009/10 la CSCA-Rapid Chișinău, locul 6 în Divizia Națională.

 

După încheierea sezonului s-a transferat la Dacia Chișinău antrenată de Igor Dobrovolski, cu care a câștigat titlul național în ediția 2010/2011! Astfel Dacia a intrerupt hegemonia lui Sheriff în Moldova – 10 titluri consecutive în Divizia Națională. Iar Cojocari a jucat 32 de meciuri în acel campionat.

 

Pe 8 iulie 2011, Andrei Cojocari a cucerit un nou trofeu – Supercupa Moldovei: Dacia a învins în meciul de la Tiraspol deținătoarea Cupei, Iskra-Stal Rîbnița, cu 1-0. Cojocari a mai jucat două sezoane la Dacia și de fiecare dată a devenit vicecampion național.

 

În anul 2013 Cojocari s-a întors la formația la care s-a format – Zimbru, cu care a terminat campionatul pe locul 4.

 

La finalul sezonului Cojocari s-a transferat la clubul Lokomotiv Tașkent (Uzbekistan), cu care a jucat în preliminariile Ligii Campionilor din Asia, contra echipei SC Kuwait.

 

În același an, 2014, Cojocari a revenit în campionatul Moldovei, la Milsami Orhei, la care a jucat 5 sezoane, reușind să cucerească un titlu național (2015) și o Cupă (2018)! Milsami cu Cojocari titular a eliminat campioana Bulgariei, Ludogorets, din primul tur preliminar al Ligii Campionilor, ediția 2015/16 (1-0 la Razgrad și 2-1 la Orhei) !

 

În anul 2019 pentru a doua oară revine la Zimbru, dar la mijlocul sezonului se transferă la Petrocub Hîncești, cu care devine medaliat cu bronz.  

 

Ediția 2020/21 o începe la Speranța Nisporeni, dar după doar două meciuri revine la Petrocub, cu care devine vicecampion național.

 

Iar anul trecut pentru a treia oară revine la Zimbru, pentru care a jucat 17 meciuri și a marcat un gol în prima parte a ediției 2021/22.

 

De-a lungul anilor a fost unul dintre candidații la premiul FMF “Cel mai bun mijlocaș al anului” decernat în cadrul Galei Laureaților FMF, dar s-a clasat pe locul 2 (în anii 2011 și 2014) și 3 (2010 șoi 2012).

 

Andrei Cojocari a jucat la selecționatele Moldovei la toate categoriile de vârstă. Vladimir Gosperschi l-a convocat la U16, după care fotbalistul a jucat pentru U17, U18, U19 și U21. La Naționala de tineret sub comanda regretatului Ilie Carp a jucat 10 meciuri între anii 2007-2008 și a fost declarat cel mai bun mijlocaș la Memorialul Valeri Lobanovski, ediția 2007.  

 

La Naționala Moldovei a debutat pe 28 martie 2007, la meciul Ungaria – Moldova (2-0) din preliminariile EURO-2008. Ultima dată el a jucat pentru Națională pe 31 martie 2021, cu Israelul (1-4). În total, Cojocari a jucat pentru tricolori 42 de meciuri și a marcat 2 goluri, în poarta Azerbaidjanului și Qatarului.  

 

Andrei Cojocari a înființat pe 8 octombrie 2021 un club de fotbal pentru copii, care-i poartă numele. FC Cojocari Andrei are în acest moment 4 grupe de copii, în total 50 de jucători, care practică fotbalul în filialele din orașul Sângera și satul Dobrogea. Antrenamentele sunt susținute de Andrei Cojocari și Gicu Brînzaniuc (jucător la Spartanii Selemet).

 

Clubul nostru face primii pași în fotbalul moldovenesc și cu mare plăcere anunț selecția copiilor născuți între anii 2009-2016! Profitând de ocazie, vreau să menționez colaborarea fructuoasă pe care o avem cu primarul orașului Sângera, domnul Valeriu Popa! Este un om cu inimă mare, care înțelege cât de benefic poate fi fotbalul pentru copiii din Sângera, Dobrogea și Revaca, și vreau să-i mulțumesc pentru gestul său nobil,

 

a declarat Andrei Cojocari pentru site-ul FMF.md.

 

Andrei Cojocari este căsătorit. Soția – Tatiana. Are o fiică, Emilia (11 ani).