• Fii alături de Echipa Țării

Comitetele FMF

Igor Șațkii, la 50 de ani!

14 ian 2022 de Victor Daghi
GALERIE

Observatorul de arbitri FMF și UEFA, unul dintre cei mai buni cavaleri ai fluierului din istoria Diviziei Naționale, Igor Șațkii, este omagiatul zilei de azi!

 

Igor Șațkii a împlinit frumoasa vârstă de 50 de ani, iar cu acest prilej special Federaţia Moldovenească de Fotbal îi urează multă sănătate, bucurii alături de cei dragi și mult succes în realizarea obiectivelor stabilite pentru prosperarea fotbalului moldovenesc!

 

La mulți ani! 

 

 

Igor Șațkii s-a născut pe 14 ianuarie 1972 în orașul Kramatorsk, regiunea Donețk.

 

În copilărie a practicat fotbalul, iar primul antrenor i-a fost Valentin Cojuhari. Tatăl său, Nikolai Șațkii a jucat la echipa Avangard Kramatorsk și i-a transmis dragostea față de regele sportului.

 

A devenit arbitru din pură întâmplare. În anul 1987, la un meci al echipei Nistru Chișinău de pe stadionul Republican, crainicul arenei a anunțat selectarea candidaților la Școala tânărului arbitru. Tânărul Igor s-a arătat interesat de posibilitatea de a deveni cavaler al fluierului și, încurajat de tatăl său, a mers la adresa indicată. Aici a fost acceptat, avându-l ca profesor pe experimentatul Efim Vîgovschi. Peste un an a început deja să arbitreze. Mai întâi partide cu participarea copiilor, juniorilor, apoi a fost promovat în Divizia B și A, iar în perioada 2002-2013 a oficiat meciurile din Divizia Națională și Cupa Moldovei. În total a arbitrat 151 de meciuri în Divizia Națională, fiind nominalizat de câteva ori în TOP 3 cei mai buni arbitri din Moldova.

 

“Pas cu pas, urcam pe treptele arbitrajului moldovenesc, fiind susținut de conducătorii arbitrajului și ai FMF, dar și de cavalerii fluierului mai experimentați. Aveam tot sprijinul și încrederea familiei și persoanelor dragi”, 

 

își amintește Igor Șațkii.   

 

În afară de fotbalul mare, arbitra și partidele de futsal. În perioada 2003-2006 Igor Șațkii a fost arbitru FIFA la futsal, trecându-și în palmares zeci de meciuri internaționale. A fost desemnat cel mai bun arbitru în futsal în anii 2004 și 2005.

 

În perioada 2007-2013 a fost arbitru FIFA în fotbalul mare, adunând zeci de partide în diferite competiții intercluburi sau ale echipelor naționale. În anul 2007 a arbitrat 2 meciuri la Memorialul Lobanovski de la Kiev, inclusiv și finala, iar un an mai târziu a oficiat 3 partide la Cupa CSI de la Sankt-Petersburg, dar și finala Cupei Moldovei 2008, Sheriff Tiraspol – Nistru Otaci 1-0.

 

Igor Șațkii este primul și unicul arbitru moldovean care a oficiat jocuri internaționale în fotbalul mare și în futsal.    

 

După încheierea carierei de arbitru, în anul 2013, și-a început activitatea ca observator de arbitri FMF, iar din 2015 este observator de arbitri UEFA.

 

În prezent Igor Șațkii este instructor al arbitrilor din Divizia A și mentor pentru instruirea arbitrilor în cadrul programului UEFA “Mentori și talente”. Participă activ în formarea arbitrilor din Divizia Națională, fiind prezent la toate cantonamentele organizate de Comitetul de Arbitri.

 

A fost delegat ca observator de arbitri la două “Meciuri de Aur” pentru desemnarea campioanei Moldovei, dintre Dacia și Sheriff în anii 2016 și 2017, dar și la Supercupa Moldovei din 2019. Până în prezent a adunat 57 de meciuri internaționale (preliminariile CM și CE, Liga Națiunilor, Liga Europei), la care a lucrat ca observator de arbitri UEFA.