• Fii alături de Echipa Țării

Alexandr Gorin, la 70 de ani!

13 ian 2022 de Victor Daghi
GALERIE

Fostul mare arbitru, Alexandr Gorin împlinește astăzi onorabila vârstă de 70 de ani!


Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, prosperitate, bucurii, viață lungă alături de cei dragi și cât mai mulți ani înainte dedicați fotbalului!!!

 

La Mulți Ani!

 

Alexandr Gorin s-a născut pe 13 ianuarie 1952 la Chișinău.

 

A absolvit școala nr. 9 și apoi Institutul tehnic din Chișinău. De mic copil a practicat fotbalul, iar primul antrenor i-a fost Serghei Eriomin. A jucat pe post de mijlocaș la echipele Volna, Politehnica, Rubin și Moldovahidromaș, toate din Chișinău. Cu echipa Volna antrenată de regretatul Valeriu Colbasiuc a devenit în anul 1973 vice-campion al orașului Chișinău.

 

Alexandr Gorin a început să arbitreze meciurile de fotbal în anul 1977, primele jocuri fiind din cadrul campionatului orașului Chișinău. Este interesant că o perioadă de timp el juca fotbal la Moldovahidromaș și în paralel arbitra meciurile din campionatul orășenesc. În anul 1980 se regăsește printre arbitrii turneului „Chișinăul de seară”, iar un an mai târziu a fost nominalizat în lista celor mai buni 10 arbitri ai RSS Moldovenești.

 

Începând cu anul 1982 a arbitrat 60 de meciuri din prima ligă a Uniunii Sovietice, iar în perioada 1988-1991 a adunat 33 de jocuri în liga superioară a URSS!

 

Are la activ câteva meciuri internaționale. În anul 1988 a oficiat câteva partide din cadrul turneului internațional pentru juniori în memoria lui Valentin Granatkin, care s-a desfășurat la Moscova. Un an mai târziu, pe 22 august 1989, a arbitrat jocul amical dintre Naționalele olimpice ale Poloniei și Bulgariei, care s-a desfășurat la Katowice. Iar pe 3 octombrie 1990 Gorin a fost unul dintre asistenții arbitrului Vadim Juk la meciul RoPS (Finlanda) – Magdeburg (RDG) din cadrul 1/32 de finală a Cupei UEFA.

 

Pe 1 iulie 1991 Gorin a arbitrat ultimul său meci din campionatul sovietic, clasicul Spartak Moscova – Dinamo Kiev (0-2), care a fost urmărit din tribune de 70.000 de spectatori!

 

Iar a doua zi, pe 2 iulie 1991, Gorin a intrat în istoria fotbalului moldovenesc, fiind arbitrul primului meci al Naționalei Moldovei, 2-4 cu Georgia, jucat pe stadionul Republican din Chișinău.

 

Pe 6 iulie 1991 Gorin a emigrat în SUA, la Los Angeles. Aici el a continuat să arbitreze meciuri de fotbal între colegii, devenind unul dintre cei mai apreciați cavaleri ai fluierului. Asociația națională a arbitrilor din colegiile SUA l-a desemnat pe Alexandr Gorin cel mai bun arbitru al anului 2009 din regiunea de vest a SUA! De-a lungul anilor Alexandr Gorin a oficiat mai multe meciuri importante, inclusiv și partida amicală dintre o reprezentativă regională a colegiilor din SUA și celebra Inter Milano antrenată atunci de Jose Mourinho. Meciul a avut loc pe 17 iulie 2009 și s-a încheiat la egalitate, scor 2-2.

 

Este căsătorit cu Diana, originară din Chișinău. Are un fiu Vadim (39 de ani) și două nepoțele, Frankie și Fira.

 

 

Chiar dacă sunt stabilit în SUA de peste 30 de ani, nu uit niciodată unde m-am născut! Iubesc Republica Moldova și cu mult interes urmăresc toate evenimentele din fotbalul moldovenesc! Atunci când arbitram vreun meci în Uniunea Sovietică, întotdeauna eram mândru de faptul când crainicul stadionului anunța că jocul va fi deservit de o brigadă de arbitri din Chișinău! Vă mulțumesc pentru felicitările Dvs. și, prin intermediul site-ului FMF.md, vreau să-i salut pe toți cei care mă cunosc și vreau să doresc mult succes fotbalului moldovenesc!

 

a declarat Alexandr Gorin pentru site-ul FMF.md