• Fii alături de Echipa Țării

Futsal (Naționale)

Andrian Lașcu: Am revenit acasă pentru a ajuta futsalul moldovenesc

12 ian 2022 de Ion Buga

Unul dintre cei mai buni futsaliști moldoveni, Andrian Lașcu (34 ani) a cucerit un nou trofeu individual. Pentru a doua oară el a fost desemnat cel mai bun jucător al anului. În 2021, el a devenit campion al României la futsal în componența echipei Imperial WET Miercurea Ciuc. 

 

După mulți ani petrecuți la echipe din afara țării, Andrian a revenit acasă, iar în prezent el evoluează pentru Nistru Chișinău. De-a lungul carierei, Lașcu a evoluat la diverse cluburi din Moldova (Toligma, Rapid, Elan, Tarsus, ASET), Cipru (Anorthosis, Parnassos) și România (Dunărea Călărași, United Galați, Autobergamo Deva, Imperial WET Miercurea Ciuc), cu care a devenit campion și premiant în competițiile acestor țări. 

 

Într-un interviu pentru fmf.md, Andrian și-a împărtășit emoțiile după trofeul câștigat și care sunt aștepătorile sale de la noul an sportiv.

 

- Cum a fost anul 2021? 
- A fost un an foarte bun. Din nou am devenit campion și deținător al Cupei României, de această dată cu Imperial WET Miercurea Ciuc. De asemenea, am avut o evoluție excelentă și cu naționala Moldovei, fiind chiar la un pas de calificare la Campionatul European. Sunt bucuros și îi mulțumesc lui Dumnezeu! 

 

- Pentru muncă și răsplată. Te-ai așteptat la acest trofeu?
- Premiul pentru cel mai bun jucător a fost unul neașteptat, dar totodată consider că este unul muncit. Cu siguranță și alți colegi de la națională merită pe deplin să fie laureați. Niciodată nu mă gîndesc la trofee individuale. Eu îmi fac munca în teren, iar deja oamenii îmi apreciază evoluțiile. Pe această cale, vreau să aduc mulțumiri celor care m-au îndrumat și m-au ajutat în futsal, Sergiu Coșciug, Sergiu Tacot, Vasile Arlet și desigur antrenorul naționalei, Vladimir Vusatîi. Dedic acest trofeu și familiei mele minunate, care mă încurajează mereu, mă face mai puternic. 


- După mulți ani în afara țării, ai luat decizia de a reveni acasă...
- Într-adevăr, după 7 ani și jumătate! Sincer să fiu, m-a luat un dor nebun de casă. La finalul sezonului din România, la solicitarea mea, conducerea clubului mi-a permis să vin acasă. Nu putem vorbi că este un pas înapoi. Am revenit pentru a ajuta futsalul moldovenesc, care are nevoie de a crește proprii jucători pentru echipele naționale. În acest sens, m-am alăturat unui proiect ambițios de dezvoltare a futsalului inițiat de Serghei Malenchii, președintele echipei Nistru Chișinău. Sunt binevenite investițiile în futsal, crearea școlilor specializate, pentru ca tinerii să poată practica acest gen de sport. Futsalul tot are nevoie de amploare și dezvoltare continuă, la fel ca și în mini-fotbal, care în ultima perioadă a devenit tot mai atractiv, plăcut ochiului.

 

- Ce așteptări ai de la noul an?
- Privesc cu multă încredere și acest an. Vom depune toate eforturile pentru a ajuta echipa Nistru să ajungă cât mai sus, dar în același timp să educăm jucători tineri. Ne dorim să câștigăm campionatul, dar va fi bătălie mare pentru titlu, mai ales că avem la moment 4-5 echipe de un nivel destul de bun. Așteptări mari sunt și de la echipa națională, să o reprezint pe care este o mare onoare. Vrem să obținem calificarea în faza următoare a Campionatului Mondial, să facem fericită întreaga țară!   

Foto: DFB