• Fii alături de Echipa Țării

Feminin (Naționale)

Fotbal feminin. Evoluția stranierelor în prima parte a sezonului 2021/22

11 ian 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Jucătoarele naționalei feminine a Moldovei, care evoluează în afara țării, au avut o prestație bună pentru cluburile lor în prima parte a sezonului. Natalia Munteanu s-a remarcat în Belarus, unde a devenit cel mai bun portar și a cucerit titlul național și Cupa acestei țări. De asemenea, moldoveanca Claudia Chiper s-a evedențiat în campionatul Italiei, reușind să marcheze în fiecare meci disputat, iar unul din goluri chiar în stilul celebrulului Lionel Messi.

În continuare vă prezentăm informațiile și datele statistice ale evoluției fetelor noastre în campionatele din străinătate, în prima parte a sezonului 2021/22.
 

Natalia Munteanu

Belarus 
Portarul echipei Naționale, Natalia Munteanu evoluează pentru formația Dinamo-BGUFK Minsk. Ea a avut o prestație deosebită în sezonul recent încheiat. În 2021, dinamovistele și-au trecut în palmares: titlul de campioană, Cupa și Supercupa Belarusului. De menționat că sportiva a mai fost desemnată și cel mai bun portar al anului. Moldoveanca a jucat 9 meciuri și a încasat doar două goluri. În stagiunea viitoare, Dinamo-BGUFK va juca și în Liga Campionilor la fotbal feminin. Vă reamintim că Natalia a fost desemnată al treilea an consecutiv cea mai bună jucătoare a Moldovei.

Ucraina
Mijlocașa Naționalei, Veronica Cojuhari s-a transferat în acest an la FC Shakhtar, una din cele mai bune cluburi din Ucraina. Veronica a avut o evoluție frumoasă în prima parte a sezonului, reușind să înscrie 15 goluri în 10 meciuri disputate. De asemenea în actuala stagiune, datorită prestației spectaculoase, sportiva a fost desemnată cea mai bună jucătoare în trei partide consecutiv.
 

Irina Topal. Sursa foto: FC Kryvbas

Dumitrița Prisăcari și Irina Topal au debutat în liga superioară a campionatului Ucrainei pentru formația Kryvbas. Sportivele sunt antrenate de moldoveanca Alina Stețenco, fosta antrenoare a Naționalei Moldovei și a clubului Noroc. În calitate de fundaș central, Prisăcari are o evoluție spectaculoasă în Ucraina, ea jucând în toate cele 10 partide, în care a înscris și două goluri. Jucătoarea Naționalei este cea mai experimentată în echipa nou formată. Irina Topal, mijlocașul echipei ucrainene, la fel are 10 meciuri și doar un gol marcat. Evoluția tinerei este una excepțională. Datorită antrenamentelor, experienței și perseverenței, Irina este un bun executor de lovituri libere și cornere.

Italia
În Italia evoluează majoritatea moldovencelor care, prin profesionalismul lor, au impresionat antrenorii italieni.
Daniela Mardari, Violeta Mițul, Nadejda Colesnicenco și Claudia Chiper joacă pentru echipa Apulia Trani. Daniela Mardari are 10 meciuri pentru formația italiană. Recent, Daniela a anunțat despre transferul la o nouă echipă din Italia. A doua parte a campionatului, sportiva va juca la Crotone.
Violeta Mițul a jucat toate cele 11 partide în prima parte a sezonului. Datorită faptului că sportiva este stângace, iar șuturile ei sunt puternice, Violeta este responsabilă cu fazele fixe.
Nadejda Colesnicenco are 10 partide și 2 goluri marcate pentru Apulia Trani. Sportiva este o jucătoare mult dorită de conducerea echipei datorită experienței și tehnicii de joc.
Claudia Chiper s-a transferat în Italia la sfârșitul primei părți a campionatului. Cu toate acestea sportiva a reușit să înscrie în 3 meciuri, 5 goluri spectaculoase. La începutul anului 2021, straniera a evoluat în campionatul României pentru formația Heniu Prundu Bârgăului. În 3 meciuri jucate, Claudia a marcat 5 goluri.

Violeta Mițul. Sursa foto: Apulia Trani

România  

Carolina Țabur este singura jucătoare care evoluează pentru campioana României, „U” Olimpia Cluj. În prima parte a campionatului, Carolina a marcat 6 goluri în 8 meciuri jucate. Reamintim că anul trecut Carolina împreună cu moldoveanca Cristina Cerescu au cucerit titlul de campioană și Cupa acestei țări.

Margarita Panova s-a transferat anul trecut la formația Heniu Prundu Bârgăului. Sportiva a jucat toate cele 11 meciuri. De menționat că în 2020, Margarita a fost desemnată cel mai bun portar al anului în România, titlu oferit pentru prestația sa exemplară.

Cea mai tânără moldoveancă care evoluează în campionatul Romaniei este Francesca Covali, legitimată pentru echipa ACS Selena SN Constanța. Jucătoarea a evoluat în 8 meciuri, pe diverse poziții în teren și a reușit să înscrie un gol. În vârstă de numai 17 ani, Francesca a făcut pasul și la reprezentativa Moldovei în meciurile oficiale. Pe 17 septembrie 2021, Francesca a debutat pentru tricolore în meciul contra reprezentativei similare a Italiei. 

Dumitrița Prisăcari. 
Sursa foto: FC Kryvbas (Instagram)