• Fii alături de Echipa Țării

Serghei Dubrovin, la a 70-a aniversare!

04 ian 2022 de Ion Buga

Veteranul fotbalului moldovenesc și antrenorul echipei Milsami Orhei, Serghei Dubrovin împlinește astăzi onorabila vârstă de 70 de ani!


Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, prosperitate, bucurii, viață lungă alături de cei dragi și cât mai mulți ani înainte dedicați fotbalului!!!

 

La Mulți Ani!

Serghei Dubrovin a început să joace fotbal la Bălţi în campionatul oraşului, apoi în divizia a doua şi ulterior pe prima scenă a Campionatului Moldovei pentru Pişcevik din localitate.

 

În 1969 este desemnat printre cei mai buni 22 de juniori ai republicii. La doar 17 ani debutează în Campionatul URSS, Grupa „B”, cu formaţia bălţeană. De aici este invitat la selecţionata Moldovei de juniori. În 1968 a evoluat cu naţionala U17 la turneul unional „Nadejda”, unde a jucat contra selecţionatelor oraşelor Moscova şi Leningrad, dar echipa noastră nu s-a calificat pentru etapa finală.

 

A urmat Dinamo Chişinău, cu care câştigă medaliile de argint şi de aur ale Campionatului Moldovei și din nou este desemnat printre cei mai buni 22 de fotbalişti din Campionatul RSSM, de data aceasta la seniori. La Dinamo a avut de la cine învăţa arta fotbalului, avându-i coechipieri pe Valeriu Volostnîh, Vladimir Gosperschi, Igor Bordovschih și Veaceslav Catcov. 

 

Odată cu apariţia echipei Speranţa Drochia, antrenorul Victor Korolkov îl invită să joace la formaţia nou creată. A debutat la echipa din nordul republicii la 10 aprilie 1976, în meciul de pe stadionul ”Yunosti” din Drochia, contra echipei Dinamo Brest, scor 1-1. Tot la Drochia începe și următorul an. A avut un sezon bun și este invitat la Nistru Chișinău.

 

Debutează la Nistru în returul campionatului. La 23 septembrie 1977 a intrat pe terenul de joc al Stadionului Republican, în minutul 63, schimbându-l pe Nicolae Tabaciuc, la partida cu Dinamo Leningrad. Și în meciul cu Dinamo Minsk, de peste o săptămână, la înlocuit pe Tabaciuc, dar partida a fost pierdută. În penultima etapă, la meciul cu Rubin Kazan, când scorul era 3-1, antrenorul Anatoliy Polosin îl trimite din nou în teren. În sezonul următor a debutat și în meciurile pentru Cupa URSS. La 24 februarie 1978, pe stadionul din Drochia, a fost titular în meciul cu SKA Habarovsk, scor 0-0, iar peste o lună cu Spartak Moscova, unde a încasat şi prima avertizare. La 9 aprilie 1978 înscrie şi primul gol în Campionatul URSS, în poarta spartacoviştilor din Ivano-Frankovsk, Ucraina. La 16 iunie trimite mingea în poarta echipei Kuzbass Kemerovo.

 

Au urmat opt ani de antrenamente şi meciuri în componenţa formaţiei Nistru. Anii 1979 și 1980 au fost cei mai cotați în cariera sa de fotbalist. La 7 iunie 1979 a înscris golul victoriei în meciul din deplasare cu Dinamo Leningrad, scor 1-0. Și în retur, la meciul de la Chișinău, Seghei înscrie în victoria cu scorul de 4-1. De data acesta a marcat două goluri în doar zece minute. A fost prima dublă din carieră. În ultima etapă, la 13 noiembrie, trimite mingea și în poarta formației Zalgiris.

 

În 1979 a jucat la Spartachiada Popoarelor din URSS. A fost titular în cinci din cele șase partide jucate de selecţionata RSSM: cu selecţionata orașului Moscova, cu Kazahstan, Turkmenistan, Letonia şi Azerbaidjan.

 

În sezonul 1980 înscrie patru goluri: cu Uralmash, Spartak Ordjonikidze, Buston Dzhizak şi Guria Lanchkhuti. Dar mai reuşeşte o dublă în meciul din Cupa URSS cu Dnepr Dnepropetrovsk, scor 3-1.

 

În 1982 a jucat toate meciurile de campionat, plus meciul de baraj cu Zalgiris Vilnius, fiind schimat doar o singură dată, la meciul cu Spartak Kostroma, în minutul 80.

 

Se retrage din fotbalul mare la 4 noiembrie 1984 după meciul de campionat cu Lokomotiv Moscova. După numărul de jocuri la Nistru, se clasează pe locul 13 cu 249 meciuri.

 

Rămâne în fotbal, lucrând ca antrenor cu elevii de la Centrul Rezervelor Olimpice.

 

În 1989 selecţionata de tineret a RSSM revine de la Spartachiada popoarelor URSS cu medaliile de argint. La timona echipei au stat Serghei Dubrovin şi Nicolae Esin. I se conferă titlul de Antrenor Emerit al RSSM.  

 

Din 1990 îşi începe activitatea de antrenor la seniori. A antrenat Dinamo Chişinău, Zarea Bălţi, Bugeac Comrat, Spumante Cricova, naţionala insulelor Maldive, Torentul Chişinău, Pupuk Kaltym din Indonezia, Unisport Chişinău și Constructorul Chişinău. În 1997 a lucrat cu naţionala de tineret-olimpică a Moldovei.

 

A activat mai mulți ani în Indonezia, lucrând cu diferite echipe din prima divizie a acestei țări. Începând cu anul 2000 a antrenat Persija Jakarta, mai apoi selecţionata acestei ţări.

 

În 2008 se întoarce în Moldova şi stă la timona formaţiei din Ghidighici, apoi la naţionala U17.  În 2011 pleacă din nou în statul insular indonezian și activează ca antrenor în continuare. Este antrenorul cu cele mai multe prezențe în campionatul asiatic. Din 2013 este din nou în ţară și stă la cârma echipelor din Divizia Națională: Zimbru și Speranța Crihana Veche.

 

Din iarna lui 2020 este antrenor principal al formației Milsami Orhei. 


Este membru al Comitetului de antrenori al FMF. 

 

Serghei Dubrovin este deținător al licenței de antrenor UEFA PRO (2009).

 

Fragment din cartea ”110 Legende ale fotbalului moldovenesc”, de Valentin Iacovlev