• Fii alături de Echipa Țării

Feminin(Competiții)

Fotbalista-jurnalistă din Moldova urmărită de Roberto Carlos

06 ian 2022 de Maria Teeşanu
GALERIE

Pagina FMF vă face cunoștință cu o persoană excepțională din lumea fotbalului feminin moldovenesc. 

Este vorba de Anneta Șapovalenco, jucătoare de fotbal și jurnalistă din orașul Tiraspol. 

Anneta vă va povesti mai jos despre cum a ajuns să fie jucătoare de fotbal și despre emoțiile și momentele unice trăite alături de Sheriff în Liga Campionilor din 2021. Tot în acest material veți afla ce i-a spus legendarul Roberto Carlos sportivei noastre când a văzut video cum jonglează pe stadionul Sheriff. 
 

Vezi cele mai exclusive secvențe video cu Anneta Șapovalenco din culisele Ligii Campionilor și hora moldovenească cu prezența lui Cristiano da Silva. 


- Salut, Anneta. Cum ai ajuns în lumea fotbalului?  
- Timp de 8 ani am făcut natație. Uneori, înainte de antrenament, în loc de încălzire jucam fotbal pe stadion. Probabil că acolo totul a început. Apoi a fost Euro 2008. Nopți nedormite și atunci mi-am dat seama că fotbalul este mai interesant pentru mine decât înotul. Aveam 13 ani când antrenorul de fotbal a venit la școală pentru a face selecția viitoarelor jucătoare. Doream foarte mult să joc. Era o euforie nebună. Totul a început să se învârte, iar după un an și jumătate eram la selecționata U15.

- Fiind jucătoare de fotbal, cum ai ajuns să lucrezi în calitate de jurnalistă și ce te-a motivat?
- Nu am avut de gând să lucrez în acest domeniu, dar mi-a plăcut această meserie. La postul TV pentru care lucrez acum a început un nou program despre fotbal. Aveau nevoie de o fată drăguță cu o mentalitate fotbalistică. Cu câteva zile înainte de lansarea proiectului am fost intervievată despre jucătoarele noastre de la selecționată. A fost emoționant. De aceea mi-a plăcut, cred. Am fost invitată la un stagiu. Motivată de salariu și prestigiu.

- Cu ce te ocupi înafară de fotbal și jurnalism ?
- În timpul liber merg prin curți și hrănesc pisici și câini vagabonzi. După ce am hrănit pe toată lumea pot merge la sală sau la piscină. De asemenea, mă pot "îneca" în atmosfera unui film mișto, sunt un fan al filmului și deseori răsfoiesc paginile unei cărți. Îmi plac scriitorii și gânditorii. Dostoevski, de exemplu.

- Cât de des întâlnești fotbalul la lucru?
-  Întâlnesc fotbal la serviciu în fiecare zi. Chiar și atunci când nu filmez subiecte sportive. În primul rând, pentru că lucrez la complexul sportiv din Tiraspol. Există o asociere directă. În al doilea rând, există întotdeauna o minge la birou. Colegii mei deja pot da o pasă bună cu latul piciorului.

- Te joci cu mingea de fotbal în redacție ?
- O mică încălzire uneori contribuie la productivitatea de la locul de muncă. Colegii mei sunt oameni înțelepți. Ei spun că sunt faină când mă joc cu mingea.

- Având așa profesie frumoasă ai reușit să realizezi ceva materiale despre fotbalul feminin, astfel să arăți oamenilor cât de frumos este acest gen de sport ?
- Reportaje despre fotbalul feminin probabil fac o dată la câteva luni. Încerc să fac materiale mereu diferite. Există o atitudine deosebită față de astfel de subiecte, exact ca față de oamenii despre care filmez. Imaginați-vă, fata nu a ales dansurile și nici pictura. S-a dus să lovească mingea. Mă uit la copiii noștri care au 6-7 ani și cred că sunt micii vikingi, cu codițe. Adidași de fotbal de mărime mică, mereu ciufulite, din cauza că aleargă, încă neîndemânatici cu mingea, dar cu ce dorință joacă! Am făcut alegerea corectă în sport.

- După părerea ta fotbalul feminin din Moldova a evoluat, dacă să comparăm perioada când abia ai început să joci ?
- Sunt în fotbal de 13 ani. Am început  să joc pe asfalt, cu adidași de cauciuc rupți. Aceștia erau cei mai ieftini adidași pentru fotbal și mereu genunchii erau zdrobiți. Acum fiecare echipă are seturi de echipamente, teren, ghete de calitate și așa mai departe. Tații își aduc fetițele la fotbal. Fotbalul a crescut mult în Moldova.

- Lucrezi într-un complex sportiv, în incinta cărui au loc antrenamentele campioanei Moldovei, Sheriff, dacă tot am luat vorba despre această echipă, cum poți explica prestația bună a tiraspolenilor în Liga Campionilor ?
- Anul acesta echipa a avut o selecție bună. Plus un antrenor de valoare. Echipa este prietenoasă. Am filmat reportaje despre mulți jucători ai acestei formații. Sunt băieți simpli. Adevărat, acum jumătate din lume le cunoaște numele. Cât despre fotbal. Mi-a plăcut că a existat un desen al jocului. Atacam, executam loviturile libere și chiar am marcat. Am avut noroc, am văzut toate astea cu ochii mei. 7 puncte într-o grupă atât de grea. Este ceva incredibil! Fiecare meci a fost ca o sărbătoare! Te-ai fi gândit vreodată că Real Madrid va veni la Tiraspol? Benzema sau Kroos, prin fereastra autobuzului, la un semafor va privi în ochii unui șofer simplu de microbuz sau șofer obișnuit? Modric nu va fi pregătit de gerul din Tiraspol și își va încălzi mâinile, iar Roberto Carlos, alături de moldoveni, va urmări toate astea din tribune! 

- Vizitând pagina ta de Instagram, unde ești foarte activă, am observat că ai fost la toate meciurile echipei Sheriff din Liga Campionilor. Care a fost atmosfera din tribune ?
- Îmi amintesc foarte mult atmosfera de la Santiago Bernabeu. Mai ales momentul în care s-a cântat imnul lui Real. Mi s-a făcut pielea de găină când fanii au început să cânte Hala Madrid. Și bineînțeles, după meciul propriu-zis, după victoria fantastică obținută cu Real Madrid, ochii fanilor spanioli... asta trebuia să vezi. Atâta tristețe și mâhnire. Atât de mult iubesc oamenii fotbalul!

- Ce momente sau întamplări exclusive ai avut în perioada când Sheriff participa în Liga Campionilor ?
- Cel mai exclusiv moment a fost în Ucraina. După meci, eu și colegii mei am ajuns în zona mixtă, acolo unde este interzis accesul muritorilor de rând. Am fost confundați cu membrii delegației UEFA și am fost lăsați să intrăm. Antrenorul principal era în zona mixtă. Am reușit să înregistrez un video frumos cu Iurii Vernydub. Apoi am mers la stadionul olimpic care deja era gol. Au fost emoții plăcute. În urmă cu doar o oră se juca Liga Campionilor pe acest gazon, iar acum ne plimbam noi pe el. A fost un sfârșit frumos al călătoriei noastre.

Vă spun mai multe despre momentul în care am jonglat cu mingea la antrenamentul oficial cu o zi înainte de meciul cu Real Madrid de pe Arena principală. Pe fondal, Benzema, Kroos, Modric, și eu, care trebuia să filmez introul pentru reportaj, iar în același timp trebuia să jonglez, într-o rochie, în adidași de fotbal și cu microfon. Totul a durat exact 15 minute. Gresia de la stadion era foarte alunecoasă pentru adidașii de fotbal, dar nu am căzut. Totul a mers bine. Am fost filmată de jurnaliştii spanioli, apoi i-au arătat acest video lui Roberto Carlos, care a spus: „Tehnica nu este rea”.

- O experiență frumoasă pentru tine, iar dacă să ne întoarcem la fotbalul feminin, cum crezi cât de perspective sunt proiectele implementate de FMF pentru dezvoltarea fotbalului feminin ?
- Prietenii mei sunt antrenori de fotbal feminin. Văd în ce condiții lucrează acum cu copiii. Ei au mingi bune, inventar, echipament. Vin tot mai multe fete. La 7 ani ei știu deja ceea ce noi învățam la 13. E foarte bine că federația ajută. Asta înseamnă că există un viitor.

- Urmărești pe cineva din Naționala feminină a Moldovei ?
- Urmăresc meciurile naționalei feminine a Moldovei. Sunt mulți dintre prietenii mei cu care am jucat înainte. Mai mult de jumătate din echipă. În plus, desigur, antrenorul asistent este un prieten apropiat al meu. Cum să nu te uiți? 

- Ce sfat ai putea oferi tinerelor jucătoare ?
-  Le-aș sfătui pe tinerele jucătoare să nu se teamă să ia jocul asupra lor. Cred în voi, mici vikingi cu codițe!

Anneta Șapovalenco a jucat la echipa Alga Tiraspol și Ciobruciu-GTC. În componența formației din Tiraspol, Anneta a câștigat de trei ori Cupa Moldovei. În actuala stagiune, Anneta evoluează la echipa Legia Tiraspol. În paralel, activează în calitate de jurnalistă la postul de televiziune TSV.

 

Anneta Șapovalenco și Roberto Carlos