• Fii alături de Echipa Țării

TOP cele mai interesante lucruri despre fotbalul feminin

21 dec 2021 de Maria Teeşanu

Fotbalul feminin este o parte integrantă a sportului mondial modern. 
În ultimele decenii fotbalul feminin a devenit un adevărat fenomen în Europa. Popularitatea lui a făcut ca marile cluburi să înfiinţeze echipe de fete, iar competiţiile continentale aduc din ce în ce mai mulți spectatori în tribune. Astfel pagina fmf.md vă prezintă TOP cele mai interesante lucruri despre fotbalul feminin din lume.

1895: Primul meci de fotbal feminin. Marea Britanie de Nord îi învinge pe suedezi cu 7-1. 
1920: Primul meci internațional de fotbal feminin. „Dick Kerr” de la Preston i-a învins pe francezi cu 2-0. Prezență: 25.000 de suporteri.

Primul club de fotbal feminin din istorie - British Ladies FC,(Sursa: Fanatik)


1920: Cel mai mare numar de fani la unul din meciurile feminine. Unul din meciuri a atras 53.000 de spectatori.
1921: Asociația de Fotbal interzice femeilor să joace pe terenurile din liga de fotbal. „... jocul de fotbal este complet nepotrivit pentru femei și nu trebuie încurajat”. 
1972: Prima ligă oficială engleză feminină se joacă la Greenock (oraș din vestul Scoției). Anglia a învins Scoția cu 3-2.
1984: UEFA organizează primul Campionat European de fotbal feminin, iar Suedia câştiga trofeul după o finală cu Anglia, disputată în dublă manşă. Naționala nordică a devenit prima campioană europeană după loviturile de departajare. Tot în anii ’80 s-a disputat un Campionat Mondial care nu a fost, însă, recunoscut de FIFA. Prima ediţie oficială s-a jucat abia în 1991. Cinci ani mai târziu, fotbalul feminin devenea probă la Jocurile Olimpice de vară. Din 2000 şi până în prezent, fotbalul feminin a câştigat tot mai multă popularitate, multe ţări din Europa având campionate naţionale.
1993: Pentru prima dată în istorie, Asociația de Fotbal înființează Comitetul de Fotbal Feminin și funcția de Coordonator Fotbal Feminin.

 

1998: Fotbalista engleză Hope Party Powell este numită primul antrenor al echipei  Naționale de fotbal feminin a Angliei și al echipei olimpice de fotbal feminin din Marea Britanie până în august 2013.
1999: Campionatul Mondial de Fotbal Feminin 1999 a fost organizat în Statele Unite și a fost câștigat de echipa gazdă. Finala a fost între SUA și China și a avut loc pe Rose Bowl în Pasadena, California. A fost meciul de fotbal feminin cu cei mai mulți spectatori în tribune, peste 90.000 de oameni urmărind meciul din tribune.
Cea mai tânără fotbalistă de la Cupa Mondială feminină avea doar 16 ani. Nigeriana Ifeanyi Chiejin a devenit cea mai tânără jucătoare care a concurat la Cupa Mondială când a jucat împotriva echipei Naționale a Coreei de Sud în 1999.  În ziua meciului avea doar 16 ani și 34 de zile.

 

2005: Campionatul UEFA de fotbal feminin din 2005 are loc în Anglia. Meciul de deschidere atrage 29.092 de spectatori fără precedent, 2,9 milioane de vizionări suplimentare în direct pe BBC Two, în timp ce un total de 115.816 de fani participă la cele 15 meciuri ale turneului. Anglia intră în faza grupelor.
2007: Arsenal a devenit prima echipă britanică care a câștigat principalul premiu european al cluburilor, Cupa UEFA la fotbal feminin. Echipa U19 a Angliei câștigă un loc la Cupa Mondială FIFA din Chile. Echipa de seniori a Angliei călătorește în China pentru Cupa Mondială FIFA și a avansat în sferturile de finală, pierzând în fața Statelor Unite.


Cupa Mondială din 2015 a devenit obiectul unui proces de judecată „război pentru teritoriu”. Un grup de fotbaliste care au jucat în finala ultimei Cupe Mondiale au dat în judecată FIFA pentru decizia de a juca meciul pe gazon artificial, ceea ce, în opinia lor, este nesigur și nu oferă condiții de joc egale în comparație cu campionatul masculin, care se joacă întotdeauna pe iarbă. FIFA a negat acuzația de discriminare, iar jucătorii au renunțat în cele din urmă la dosar.

Germania, campioană europeană la fotbal feminin în 1989
Sursa: Fanatik