• Fii alături de Echipa Țării

Top evenimente 2021

01 ian 2022 de Ion Buga

Anul 2021 a fost unul plin de evenimente fotbalistice. Din cauza pandemiei, au fost organizate unele evenimente care urmau să aibă loc anul trecut. Printre acestea se regăsește și Campionatul European de fotbal, care a fost găzduit în premieră de 11 orașe europene.


Să trecem în revistă cele mai notabile evenimente pentru fotbalul moldovenesc din anul care s-a încheiat.

 

1. Alexandru Epureanu - 100 de meciuri la Națională
Căpitanul Naționalei, Alexandru Epureanu a devenit primul fotbalist moldovean, care a ajuns la cota de 100 de meciuri jucate pentru echipa reprezentativă a Moldovei! Pe 31 martie, cu Israel, Epureanu a bifat centenarul, intrând din primul minut. În cele 100 de meciuri, Alexandru a marcat 7 goluri!

Alexandru Epureanu a debutat la Națională pe 6 septembrie 2006, când a fost convocat de selecționerul Anatol Teslev pentru meciul cu Norvegia din preliminariile Campionatului European 2008. La 30 septembrie 2019, Epureanu și-a anuţat retragerea de la echipa Națională, dar a revenit ulterior asupra deciziei la insistențele Federației.

 

2. Naționala de futsal, la un pas de turneul final al Campionatului European
Naționala de futsal a Moldovei a avut un parcurs excelent în preliminariile Campionatului European 2022. După ce a câștigat la pas prima etapă preliminară, selecționata pregătită de Vladimir Vusatîi a luptat chiar pentru o calificare istorică la turneu final, într-o grupă cu Azerbaidjan, Slovacia și Grecia. Totul s-a decis doar în ultimul meci de acasă al tricolorilor cu Slovacia, încheiat până la urmă cu victoria oaspeților.

 

3. Federația Moldovenească de Fotbal a încheiat un acord de colaborare cu Moldtelecom

La 21 mai 2021, la Casa Fotbalului din capitală, a avut loc semnarea acordului de colaborare dintre Federația Moldovenească de Fotbal și Moldtelecom. Înțelegerea este valabilă până în anul 2024. La eveniment au participat Leonid Oleinicenco, președinte FMF și Viorel Postolachi, director general Moldtelecom.

Acordul cu Moldtelecom este unul dintre cele mai importante parteneriate din istoria FMF. Noul partener al Federației se va axa în special pe susținerea evenimentelor Grassroots și pe dezvoltarea fotbalului de mase sau popularizarea sportului numărul 1 în lume, conform Strategiei FMF 2020/24. Din sezonul 2021/22, competiția dotată cu trofeul Cupa Moldovei are denumirea oficială Cupa Moldovei Moldtelecom.

Acestea sunt coordonatele speciale ale noului contract dintre Federația Moldovenească de Fotbal și Operatorul national Moldtelecom, care va dura cel puțin până la finalul anului 2024. Moldtelecom va continua să susțină ca și până acum mai multe competiții sportive, noul parteneriat aducând însă un statut oficial companiei.

Pe lângă susținerea și mai mare oferită fotbalului moldovenesc, prin noul parteneriat, amatorii de fotbal din Republica Moldova vor putea descoperi noile oferte senzaționale de internet, televiziune prin cablu și telefonie mobilă și fixă oferite de Moldtelecom la nivel național.

La fel, va fi pus la dispoziție echipamentul oficial al Cupei Moldovei și o întreagă gamă de produse personalizate cu însemnele competiției pentru a ne apropia și mai mult de suporterii noștri, precum și de toți jucătorii de fotbal din Moldova.

4. Sfîntul Gheorghe Suruceni, deținătoarea Cupei și Supercupei Moldovei
În mai puțin de o lună, Sfîntul Gheorghe și-a trecut în palmares două trofee naționale, în premieră, Cupa și Supercupa Moldovei, ambele câștigate în fața celor de la Sheriff Tiraspol în urma executării loviturilor de departajare. 

Cupa a fost adjudecată, după alte două tentative eșuate în 2019 și 2020. Trofeul Supercupei a fost cucerit contra campioanei Sheriff, la capătul unei finale dramatice, găzduită în premieră de orașul Bălți.

 

5. Spectatorii au revenit în tribune la meciurile naționalei

Din cauza pandemiei, o perioadă îndelungată mai multe meciuri și competiții internaționale s-au jucat cu tribunele goale. Cu toate acestea, datorită eforturilor medicilor, situația a fost un pic ameliorată, astfel că autoritățile au permis și revenirea parțială a fanilor în tribune (50% din capacitatea stadionului Zimbru). După un an și jumătate de așteptare, pe 6 iunie, spectatorii moldoveni au avut ocazia să-i susțină pe tricolori în meciul amical câștigat în fața Azerbaidjanului, scor 1-0.

 

6. Moldova a câștigat calificările Campionatului European de fotbal pe plajă

Pentru prima dată în istorie, Moldova a devenit campioana calificărilor europene la fotbal pe plajă, Divizia B! În meciul final, Naționala noastră a învins Estonia cu 4-1. Acesta este cel mai mare succes al fotbalului moldovenesc din ultimii 19 de ani, după calificarea reprezentativei U17 la turneul final al Campionatului European din 2002. 

De menționat și o altă premieră. Organizarea acestei competiții majore internaționale la fotbal pe plajă, cu participarea a 11 țări europene, a fost încredințată Federației Moldovenești de Fotbal. Meciurile din cadrul turneului au fost găzduite de noua arenă la fotbal pe plajă din Parcul La Izvor din Chișinău în perioada 28 iulie - 1 august. Euro Beach Soccer League urma să aibă loc la Chișinău încă anul trecut, dar competiția a fost amânată din cauza pandemiei Covid-19. 

7. Lansarea show-ului ”La Firul Ierbii”

Pe 12 august a apărut prima ediție a show-ului televizat La Firul Ierbii, realizat de cunoscuta jurnalistă Daniela Vizitiu. Emisiunea poate fi urmărită pe canalele media FMF. 

La Firul Ierbii este un nou format de show fotbalistic, care vine în fața amatorilor de fotbal cu o prezentare diferită de cea clasică, totodată păstrând informația necesară microbiștilor pentru a fi informați cu ultimele noutăți din fotbalul moldovenesc și cel internațional. 

Cu un accent preponderent pe aspectul monden al fotbalului, Daniela Vizitiu va face o paralelă între jocul milioanelor și viața de zi cu zi în care ne regăsim cu toții, inclusiv cei din lumea fotbalului. 

8. Sheriff, în grupele UEFA Champions League și calificare în primăvara europeană!

Pentru prima dată fotbalul moldovenesc a avut o reprezentantă în grupele UEFA Champions League! Campioana Moldovei, Sheriff Tiraspol a acces în faza grupelor UCL, după un parcurs de vis în preliminarii, eliminând pe rând campioanele Albaniei, Armeniei, Serbiei și Croației! 

Sheriff a debutat perfect și în grupele celei mai importante competiții intercluburi din lume. Formația noastră a învins gruparea Shakhtar Donețk cu 2-0 în prezența a peste 8 mii de spectatori veniți în tribunele Arenei Sheriff din toate colțurile țării. A urmat apoi victoria de senzație pe stadionul Santiago Bernabeu, contra celui mai titrat club de fotbal din Europa, Real Madrid, scor 2-1. 
Într-un final, formația tiraspoleană s-a clasat pe locul 3 și s-a calificat, tot în premieră, în primăvara europeană! Sheriff va juca în runda eliminatorie a Ligii Europei cu Braga Portugalia. Primul meci este programat pe 17 februarie 2022 la Tiraspol, în timp ce returul este programat peste o săptămână în Portugalia. 

9. Moldova Summit UEFA GROW

Federația Moldovenească de Fotbal împreună cu UEFA a organizat între 13 și 15 septembrie summitul UEFA GROW, cel mai mare forum sportiv desfășurat vreodată în Moldova, în cadrul căruia au fost puse în discuție aspecte care vizează asigurarea asistenței pentru implementarea Strategiei FMF în regiunile țării, precum și inițiative pentru dezvoltarea competițiilor interne. 

Adunarea a pus accent pe punerea în aplicare a planului strategic, prin colaborarea cu părțile interesate, în special a asociațiilor regionale și a cluburilor, prin dezvoltarea de programe, în scopul de a merge mai departe spre obiectivele strategice identificate.  

La eveniment, alături de echipa FMF, au participat experți UEFA și conducători ai asociațiilor de fotbal din Ucraina, Estonia, Azerbaidjan, Lituania și Kazahstan. 

Vă reamintim, că timp de 3 zile Federația Moldovenească de Fotbal împreună cu UEFA au organizat  - Summitul UEFA GROW, în cadrul căruia au fost puse în discuție aspecte care vizează asigurarea asistenței pentru implementarea Strategiei FMF în regiunile țării, precum și noi inițiative pentru dezvoltarea competițiilor interne. La eveniment, alături de echipa FMF, au participat experți UEFA și conducători ai asociațiilor de fotbal din Ucraina, Estonia, Azerbaidjan, Lituania, Kazahstan și România. 

10. UEFA Executive Committee la Chișinău

În perioada 21-23 septembrie, Chișinăul a fost în premieră gazda unui eveniment de importanță continentală - ședința Comitetului Executiv UEFA. 

În capitala Moldovei au venit conducătorii UEFA, în frunte cu președintele, Aleksander Čeferin și directorul Asociațiilor Naționale, Zoran Laković, care au fost însoțiți de membrii executivului, precum și legendele fotbalului mondial, în prezent experți UEFA și ambasadori ai fotbalului, Luis Figo, Zvonimir Boban, Davor Șuker, Nadine Kessler sau Robbie Keane. 

Agenda de lucru cuprins mai multe activități. Prima dintre acestea a avut loc la Liceul Teoretic ”Nicolai Gogol” din Chișinău. Este vorba de un festival fotbalistic cu participarea a peste 60 de copii de la diferite instituții de învățământ, implicate în proiectul "Fotbal în școli". Copiii au avut fericita ocazie să joace alături de legendele fotbalului european și mondial. Evenimentul s-a petrecut pe terenul de fotbal reabilitat recent cu suportul FMF în cadrul programului ”clase specializate de fotbal”, sub privirile oaspeților și oficialilor UEFA, conducătorilor de asociații europene, membrilor Comitetului Executiv UEFA, autorităților locale.

Vizita delegației oficiale UEFA a continuat la sediul Parlamentului, unde a avut loc o întâlnire a conducerii UEFA și FMF cu președintele legislativului, Igor Grosu. 

 

De asemenea, pe parcursul anului FMF a continuat lucrul în direcția intensificării relațiilor de parteneriat cu diferiți parteneri strategici. În acest sens, forul național a semnat acorduri cu alte structuri de stat, companii sau federații europene în scopul cooperării comune pentru dezvoltarea, promovarea, creșterea și succesul continuu al fotbalului.