• Fii alături de Echipa Țării

Proiectul „Fotbal în școli - Clase Specializate”. Consolidarea cooperării dintre cluburi și școli

14 dec 2021 de Ion Buga

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău (DGETS) a organizat o ședință comună de lucru cu directorii instituțiilor de învățământ care participă în proiectul ”Fotbal în Școli” - clase specializate de fotbal și președinții cluburilor de fotbal pentru copii și juniori. 


Agenda ședinței a inclus diverse aspecte privind dezvoltarea sportului de performanță în rândul elevilor din liceele din mun.Chișinău, promovarea modului sănătos de viață și antrenarea lor în practicarea sportului. În acest sens, FMF și DGETS au elaborat un Acord de colaborare între instituțiile de învățământ și cluburile de fotbal în scopul stabilirii condițiilor de folosire, mentenanță și amenajare a terenurilor de fotbal.

 

Vă reamintim, conform unui proiect inițiat de Federația Moldovenească de Fotbal, în parteneriat cu primăria capitalei, mai multe instituții de învățământ din Chișinău beneficiază de noi terenuri de fotbal pentru procesul educațional și sportiv al elevilor claselor specializate.

 

Scopul acestui acord este a de a găsi o casă pentru fiecare club la instituțiile de învățământ implicate în proiectul ”Fotbal în Școli” - clase specializate de fotbal. Astfel, vor fi stabilite acțiuni comune privind sprijinirea activității fotbalistice și dezvoltarea sportului de performanță în rândul copiilor, iar cluburile și școlile se vor bucura de cele mai bune facilități pentru organizarea lecțiilor de antrenament și participarea elevilor la diverse competiții. Copiii, de asemenea, vor avea posibilitatea să practice fotbalul într-un mediu sigur și organizat la cel mai înalt nivel,

a declarat Diana Bulgaru, manager al proiectului ”Fotbal în Școli”.


Acordurile vor fi semnate de cluburi și școli la începutul anului viitor, iar ulterior vor fi coordonate de DGETS și FMF. 

 

La ședință au mai participat directorii instituțiilor din municipiul Chișinău, IPLT „Gaudeamus”,  IPLT „Mihai Viteazu”,  IPLT „Nicolae Iorga”,  LT „George Călinescu”, LT „Nicolae Gogol”, IPLT „Liviu Deleanu” și IPLT “Grigore Vieru” comuna Bacioi. DGETS a fost reprezentată de șeful Andrei Pavaloi, șeful adjunct Viorica Negrei, șeful secției sport Victor Gheorghiu.

 

Proiectul FMF ”Fotbal în școli” se extinde în toate regiunile Moldovei. Forul fotbalistic, datorită colaborării cu partenerii strategici, contribuie la îmbunătățirea calității educaționale a copiilor, amenajarea infrastructurii școlare, asigurarea igienei copiilor, alimentării, echipamentului și antrenamentelor gratuite, instruirea profesorilor. 


Toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova care au întrunit condițiile minime stabilite de FMF și MECC pentru a participa în Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate au la bază curriculumul la disciplina sportivă de specializare: Fotbal, care a fost aprobat și votat unanim anul trecut de toți membrii Consiliului Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

 

Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase specializate prevede crearea claselor pe baza solicitărilor din partea instituțiilor de învățământ. Din 1 septembrie 2020 fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate a primit din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 15 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, iar fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. În cadrul proiectului este prevăzut și un curs de instruire pentru antrenorii din instituțiile de învățământ. Clasele specializate de fotbal vor urma un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă pe parcursul zilei. Clasele vor fi mixte, formate din 25-30 de copii.

 

În prezent, clase specializate de fotbal au fost deschise la Liceul Teoretic ”Ivan Vazov” din orașul Taraclia, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași, Liceul Teoretic ”V.Moșcov” din orașul Ceadîr-Lunga, dar și la 6 licee din capitală.

Foto: facebook.com/dgetschisinau