• Fii alături de Echipa Țării

Totalurile proiectului UEFA Playmakers

14 dec 2021 de Maria Teeşanu
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal a implementat cu succes și a monitorizat pe tot parcursul anului  proiectul UEFA Playmakers, care este o inițiativă inedită elaborată de forul european în colaborare cu Disney, dedicată fetelor cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani. 

La momentul actual în total sunt 22 de centre care au desfășurat sesiuni pe baza poveștilor din filmul Incredibilii 2. Din lunile aprilie și mai ale anului viitor, centrele urmează să desfășoare toate activitățile pe baza desenului animat Frozen 2 (Regatul de Gheață 2).

Republica Moldova este una dintre cele 22 de asociații înscrise în programul Playmakers, însă din cauza pandemiei, țara noastră nu a reușit să demareze proiectul în anul 2020. Cu toate acestea, Federația Moldovenească de Fotbal a menținut constant legătura cu forul european, evaluând situația la nivel național periodic, astfel încât s-a dat start proiectului imediat ce a fost posibil. Astfel, în iulie 2021, FMF a implementat în toată țara proiectul UEFA Playmakers. Din cele 25 de centre înscrise inițial, 22 se apropie spre finalizarea celor 10 sesiuni prestabilite în planul de acțiuni, în timp ce celelalte 3 centre vor începe programul mai târziu.

 

UEFA Playmakers Disney inspiră schimbări pozitive, oferind fetelor entuziasmul de a fi active și de a se mișca cu încredere, care la rândul său este un element vital în acest proiect. Vrem să ajutăm fetele să se dezvolte și să se îndrăgostească de jocul nostru de la o vârstă fragedă. Este esențial să oferim o primă experiență pozitivă. Pe lângă introducerea unui stil de viață sănătos la o vârstă fragedă prin fotbal, dorim, de asemenea, să creăm un mediu în care fetele tinere să joace fotbal în decursul vieții lor, 

a declarat managerul proiectului Playmakers Disney, Natalia Ceban.

Numărul maxim de participante în fiecare centru constituie 30 de fete. Ținând cont de contextul pandemic în care s-a desfășurat programul și al reticenței părinților privind siguranța fetelor, la început s-au format grupe de 10-15 fete. Odată cu avansarea în program și feedback-ul pozitiv al participantelor către celelalte colege, numărul pe centru s-a dublat, ajungând astfel să avem peste 500 de participante în prima fază a proiectului. La finele primului bloc toate fetele au primit diplome de participare.

UEFA Playmakers este un sistem unic de antrenament conceput pentru a atrage și implica cât mai multe fete în fotbal prin mișcarea, jocul și renumitele în întreaga lume povestiri Disney. Inspirat de cercetările academice care arată rolul pozitiv al povestirii în a ajuta copiii să facă sport, Playmakers își propune, de asemenea, să contribuie la creșterea numărului de fete care respectă standardele minime ale activității fizice ale Organizației Mondiale a Sănătății – în prezent, doar 16% conform raportului OMS.