Federația Moldovenească de Fotbal continuă misiunea de dezvoltare a fotbalului în Republica Moldova. În acest sens, socca (minifotbalul 6x6), constituie un element de consolidare a societății prin fotbal, promovare a fotbalului în rândul amatorilor, precum și creșterea participării în fotbal.
Începând cu anul 2020, FMF organizează împreună cu Federația de minifotbal Socca din Moldova, campionatul național, cunoscut sub denumirea de Amoliga, iar din 2021 competiții de veterani și chiar turnee internaționale.
Cum a decurs ultimul sezon de minifotbal socca, ne-a relatat Serghei Ursul, director executiv Socca Moldova.
- În 2021, socca și-a continuat noua cale de dezvoltare, datorită suportului Federației Moldovenești de Fotbal și Federației Internaționale Socca. Acest gen de fotbal a devenit foarte popular. Sezonul recent încheiat s-a dovedit a fi destul de interesant. Nistru-Rostimport a câștigat edițiile de primăvară și toamnă ale campionatului național, iar ultimul trofeu a fost adjudecat abia în ultima etapă, când în meciul de aur au luptat Nistru-Rostimport și Torpedo. Totodată, pentru a asigura un ciclu dinamic al sezonului, am organizat în premieră Amoliga între veterani, categoria de vârstă 40+ (formatul 7x7). Prima campioană la fel s-a decis în ultimul meci al campionatului. Titlul i-a revenit echipei Viișoara Speia.
În general, etapă finală a sezonului a fost o adevărată sărbătoare pentru suporteri, care au avut parte de mai multe surprize la superba arenă din Parcul La Izvor al capitalei. Prezența mai multor familii cu copii pe stadion ne-a convins că interesul pentru socca este în creștere. Ne bucurăm și de indicatorii în spațiul online. Meciul central acum are o medie de 3000 de vizualizări. În general, suntem foarte activi pe rețelele de socializare. Meciurile din Amoliga sunt transmise în direct de pe două arene magnifice, de la Ciorescu și Chișinău. Ne dezvoltăm constant conținutul, făcându-l divers și interesant, deoarece formarea propriului produs de înaltă calitate este un obiectiv cheie pentru noi, la fel ca menținerea unei imagini a Moldovei pe arena internațională.
- Amoliga a devenit atractivă și pentru mulți fotbaliști cunoscuți...
- Într-adevăr echipele din campionatul Amoliga sunt de un nivel foarte bun, iar jucătorii sunt destul de cunoscuți. Campionatul reunește vedete de fotbal care și-au încheiat cariera profesionistă și cei mai buni jucători de futsal actuali. Lista este impresionantă: Victor Golovatenco, Alexandru Onica, Alexandru Gațcan, Nicolae Josan, Andrian Lașcu, Victor Comlionoc și mulți alții.
- Când vor debuta și cluburile noastre pe arena internațională?
- În toamna lui 2022, campioana Nistru-Rostimport va reprezenta Moldova în Socca Champions League. Turneul va avea loc în septembrie în orașul Maribor, Slovenia. De fapt, Moldova are până la cinci cote de participare, de aceea planificăm să delegăm toate campioanele din perioada pandemică. În același context, FMF împreună cu Socca Moldova inițiază crearea unei noi competiții europene intercluburi.
- Un subiect aparte îl constituie echipa națională, care a fost destul de activă pe parcursul anului 2021...
- În prezent, Naționala Moldovei se află în pregătiri pentru Cupa Mondială, care va avea loc în aprilie 2022 în Mexic, după o pauză de trei ani din cauza pandemiei. De fapt, pregătirile au început încă din octombrie 2020, când Serghei Epureanu a fost numit antrenor principal. Anul acesta am asigurat participarea naționalei la trei turnee internaționale, unul dintre care a avut loc la Chișinău, iar celelalte două - la Kiev și Iași. În aceste meciuri internaționale, echipa Moldovei a avut prestații destul de bune, învingând mai mulți adversari de top. În cadrul turneului de acasă, Amoliga Nations Cup 2021, la Arena din parcul La Izvor, spectatorii au avut ocazia să urmărească două dintre cele mai puternice echipe din lume, Rusia, campioana în exercițiu și Franţa, a treia în clasamentul mondial. La final, am obținut locul doi la turneul Amoliga Nations Cup, care va deveni o carte de vizită pentru țara noastră. Așteptăm cu mare interes anul 2022, mai ales în contextul Cupei Mondiale din Mexic. Un astfel de eveniment de amploare va da un impuls și mai esențial dezvoltării socca.
- Care sunt așteptările de la Cupa Mondială din Mexic?
- Odată cu afilierea la Federația Internațională Socca, Moldova a participat deja la două campionate mondiale, în Portugalia și Grecia. În 2019, pe insula Creta, naționala Moldovei a evoluat foarte bine, terminând pe locul patru. Datorită acestui succes, echipa noastră se află încă în clasamentul celor mai bune echipe naționale din lume. Sperăm că ăn Mexic, tricolorii vor face o figură la fel de frumoasă, care ne va permite să ne consolidăm pozițiile în topul mondial.
- A fost semnat memorandumul de cooperare, Socca, Futsal și Fotbal pe plajă. Ce presupune acest document?
- Ne dorim consolidarea cooperării tuturor membrilor specializați afiliați ai FMF. Astfel, memorandumul ne va ajuta să simplificăm procesul de participare a jucătorilor la toate campionatele fotbalistice. Cu alte cuvinte, va fi aprobat un calendar anual unic de competiții, care va permite echipelor să distribuie în mod egal participarea la competiții, dar și să gestioneze eficient povara financiară. Această interacțiune și suport deplin între structurile de profil vor contribui la dezvoltarea acestor discipline de fotbal.
- Socca se va extinde în continuare și în regiunile țării?
- Ne dorim să cooperăm cu asociațiile regionale de fotbal ca să le oferim suportul logistic necesar în organizarea competițiilor locale la socca. Anul acesta am reușit deja să desfășurăm două campionate regionale în nordul și sudul țării, de aceea suntem convinși că vom implica pe viitor și mai multe regiuni.
Serghei Ursul: "Interesul pentru fotbalul mic este în creștere"