• Fii alături de Echipa Țării

Fotbalul moldovenesc, la cel mai bun coeficient din istorie în cupele europene!

10 dec 2021 de Ion Buga

Fotbalul moldovenesc continuă să aibă cel mai bun sezon din istoria participării în cupele europene. Datorită parcursului de excepție al echipei Sheriff Tiraspol în Liga Campionilor și calificării în primăvara europeană, Republica Moldova a stabilit noi recorduri în clasamentul întocmit de UEFA în baza rezultatelor participării cluburilor noastre în competițiile continentale. 

 

Astfel, Moldova a ajuns la coeficientul - 10.750 - care reprezintă o medie a numărului de puncte împărțit la numărul de cluburi participante din partea țării în ultimii cinci ani și în baza căruia se stabilește numărul de echipe participante în următoarea ediție a cupelor europene. Totodată, acest indice a permis Moldovei să urce până pe locul 33 în topul european, în creștere cu 12 poziții față de sezonul precedent. 

 

De asemenea, fotbalul moldovenesc a stabilit un record și la numărul de puncte acumulate pe parcursul unui sezon. În această stagiune a cupelor europene, țara noastră a atins cota de 4.750 puncte, fiind pe locul 20 printre cele 55 de asociații. 

 

În clasamentul cluburilor pentru sezonul 2021/22, Sheriff ocupă poziția 36 la egalitate de puncte (9.000) cu așa formații ca FK Bodø/Glimt Norvegia, Atalanta Italia, Sevilla Spania, AS Roma Italia, FK Crvena zvezda Serbia, Barcelona Spania, Gent Belgia sau RB Leipzig Germania. Este cel mai bun rezultat din istoria formației tiraspolene, după sezonul 2017/18, când evoluția în grupele Ligii Europa le-a adus 7.000 puncte.

Milsami se află pe locul 152, Petrocub - pe 159 (ambele cu 1.500 puncte), iar Sf.Gheorghe - pe 228 (1.000 puncte) din numărul total de 237 de echipe.

 

În prezent, Sheriff are un coeficient general de 22.500 (la fel cel mai bun rezultat printre echipele din Moldova), ocupând locul 68 printre 433 de cluburi europene. Acest lucru îi va permite să fie cap de serie la tragerea la sorți în faze preliminare în ediția viitoare a cupelor europene.

 

Cluburile moldovenești au acumulat în total 19 puncte în acest sezon de cupele europene, 16 dintre care sunt obținute de campioana Sheriff, iar celelalte 3 sunt împărțite de Milsami Orhei și Petrocub Hîncești, care au trecut câte un tur preliminar în UEFA Conference League.

 

În conformitate cu lista de acces pentru ciclul 2021-24 al cupelor europene, Moldova este reprezentată de 4 cluburi. Campioana țării își începe evoluția în primul tur preliminar al Champions League (va începe din turul secund, dacă Moldova va ajunge pe locurile 15-17 în topul european al coeficienților). Deținătoarea cupei și alte două echipe de pe podiumul Diviziei Naționale intră în competiție din primul tur preliminar al Conference League (vor începe din turul secund, dacă Moldova va ajunge pe locurile 16-29 în topul european al coeficienților).

 

Echipele din Moldova participă în cupele europene începând cu anul 1993, la scurt timp după afilierea Federației Moldovenești de Fotbal la UEFA. Prima formație care a reprezentat țara noastră într-o competiție oficială a fost Zimbru Chișinău. Se întâmpla acest lucru în sezonul 1993/1994, când campioana Moldovei a obținut dreptul de a evolua în preliminariile celei de-a 39-a ediții a Cupei Campionilor Europeni (Liga Campionilor).

 

De-a lungul anilor, țara noastră a fost reprezentată în cupele europene, Liga Campionilor, Cupa UEFA/Liga Europei, Cupa Cupelor și Cupa Intertoto, de următoarele echipe:

Zimbru Chișinău, Tiligul Tiraspol, Constructorul Chișinău, Sheriff Tiraspol, Nistru Otaci, Olimpia/Zaria Bălți, FC Tiraspol, Milsami Orhei, Dacia Chișinău, Iskra-Stal Rîbnița, Veris Chișinău, Saxan Ceadîr-Lunga, Petrocub Hîncești, Speranța Nisporeni., Dinamo-Auto Tiraspol, Sfântul Gheorghe Suruceni.

Componența de start a echipei Sheriff pentru meciul cu Shakhtar Ucraina (sursa: FC Sheriff)