• Fii alături de Echipa Țării

Open Fun Football Schools

CCPA/OFFS Moldova. Seminar de totalizare

09 dec 2021 de Reporter FMF
GALERIE

La Centrul de pregătire al selecționatelor de fotbal din Vadul lui Vodă, în zilele de 9 și 10 decembrie, are loc seminarul de totalizare și de consolidare a capacității, pentru liderii și antrenorii proiectului CCPA/OFFS Moldova.

 

La eveniment participă 40 de antrenori, reprezentanți ai poliției și asistenți sociali comunitari din localitățile care implementează acest proiect, Camenca, Pârâta, Cazaclia, Baurci, Valea Perjei, Costuleni, Taraclia, Anenii Noi, Hârtopul Mare, Ungheni, Inești și Edineț.

 

Cu un mesaj de salut către participanți au venit Anders Levinsen (în format online), directorul Cross Cultures Project Association și Svetlana Patraș, coordonator CCPA/OFFS Moldova. Cei doi oficiali au mulțumit Guvernul Suediei pentru încredere, sprijin și contribuție importantă pentru atingerea obiectivului primordial al proiectului CCPA/Open Fun Football Schools și anume promovarea relațiilor inter și intracomunitare și a inițiativelor ascendente ale societății civile, care înlesnesc coexistența pașnică, incluziunea socială, egalitatea de gen, protecția copilului, buna guvernare, valorile democratice și drepturile omului.

 

Interesul antrenorului-educator trebuie să se centreze pe copil. Obiectivul principal, esențial al

antrenorului-educator este de a asigura dezvoltarea copilului pe plan sportiv, social, psihologic

si educațional,

a declarat la rândul ei, Svetlana Patraș.

 

Proiectul CCPA/Open Fun Football Schools este conceput pentru băieți și fete cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Conceptul de învățare prin joc sub îndrumarea unui antrenor-educator este o abordare concepută în scopul de a capta atenția tineretului și a crea un proces de conexiune cu viitorul. Antrenorul-educator trebuie să fie dinamic, clar, pasionat, să aiba putere de motivare și trebuie să respecte mereu caracteristicile fizice, fiziologice si psihologice ale copiilor.

 

Buna desfășurare a seminarului a fost asigurată de Svetlana Patraș, coordonatorul proiectului CCPA/OFFS Moldova, Victor Mardari și Iuliana Romanenco, asistenți ai coordonatorului, Iana Pogarevici, Tatiana Cunceva, Sergiu Toma, Cornel Baran și Vitalie Sula, instructori OFFS Moldova, Vlad Oliatovschi, reprezentant Terre des hommes Moldova, Natalia Ceban, inspector federal la fotbal feminin.

 

Date statistice

În anul 2021, în proiectul Open Fun Football Schols au participat 2 212 copii, dintre care 1 101 băieți și 1 111 fete. Totodată, în organizarea Școlilor Deschise ale Fotbalului Distractiv au participat 144 de antrenori, dintre care 47 bărbați și 97 femei, 36 de lideri (19 femei și 17 bărbați ). În activitățile extrașcolare au luat parte 2935 de copii (1530 de băieți și 1405 fete).

 

Anul acesta au fost implicați 144 de tineri – voluntari în calitate de asistenți ai antrenorului (48 băieți și 96 de fete). În total activitățile OFFS au fost desfășurate în 6 municipalități și 21 de sate ale Republicii Moldova.

Toți liderii și antrenorii au primit certificate Licența UEFA Grassroots (D).

 

Proiectul CCPA/OFFS este implementat în ţara noastră de către organizația neguvernamentală CCPA din Danemarca şi FMF din anul 2006. Începând cu anul 2009, CCPA / OFFS este susținut de Agenția Internaționala Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare (SIDA), reprezentată de Ambasada Suediei la Chișinău. De-a lungul anilor, în proiectul OFFS au participat peste 90.000 de copii și 2.500 de antrenori din toate regiunile de pe ambele maluri ale Nistrului.

Foto: Aurelia CIOBANU