• Fii alături de Echipa Țării

Comitetele FMF

Deciziile Comitetului de Competiții al FMF

04 noi 2021 de Ion Buga

La ședința din 2 noiembrie, Comitetul de Competiții al FMF a examinat abaterile disciplinare constatate și înregistrate conform rapoartelor de joc la meciurile «Campionatului R. Moldova la fotbal, Divizia Națională, Divizia A, Divizia B, ediția 2021/22»:

 

1. Examinând raportul de joc al meciului FC PETROCUB – FC SHERIFF, din data de 31.10.2021 (Campionatul R. Moldova la Fotbal, Ediția 2021/22, Divizia Națională, etapa a XVI-a) s-a constatat că în minutul 39’ al meciului, Președintele FC PETROCUB, Nicolai USATÎI, a intrat în terenul de joc, fără încuviințarea arbitrului și a întrerupt meciul, pentru 3 minute și 20 secunde. De asemenea în teren a intrat si Dl. Mihail USATÎI. Niciun reprezentant al organelor care asigura ordinea publică la meci nu a intervenit în acel moment pentru a preveni intrarea în teren a persoanelor sus-menționate. Aceste acțiuni au afectat imaginea Campionatului Republicii Moldova la Fotbal și imaginea fotbalului nu doar la nivel național, dar și internațional, având în vedere faptul că meciul FC PETROCUB – FC SHERIFF, a fost televizat pe câteva posturi TV din Republica Moldova, precum și din afara Republicii Moldova. Această acțiune/faptă a avut un impact negativ asupra publicului prezent la stadion, precum și a publicului care privea meciul la acel moment pe posturile respective de transmisie. În temeiul art. 42.6., art.50.2, art. 53, art. 67.2, «Cod Disciplinar» și art. 4 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Competiții al F.M.F.», Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

D E C I D E:

 

1.1. A suspenda pentru 8 (opt) etape de campionat oficialul clubului FC PETROCUB, Nicolai USATÎI, pentru încălcarea prevederilor art. 50.2 și art. art. 53 al Codului Disciplinar.

Conform art. 17 al Codului Disciplinar - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci și de a avea acces la vestiarele echipelor sau arbitrilor, pe banca de rezervă și în incinta terenului de joc. Oficialii suspendați nu pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.4 al Codului Disciplinar - Suspendarea urmează să fie prelungită până la plata integrală a amenzii.

1.2. A aplica sancțiune sub formă de amendă oficialului clubului FC PETROCUB, Nicolai USATÎI, în mărime de 10 000,00 lei (zece mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 50.2 al Codului Disciplinar.

1.3. A aplica sancțiune sub formă de amendă oficialului clubului FC PETROCUB, Nicolai USATÎI, în mărime de 20 000,00 lei (douăzeci mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 53 al Codului Disciplinar.

1.4. A aplica sancțiune sub formă de amendă clubul FC PETROCUB, în mărime de 5 000,00 lei (cinci mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 50.1 și art. 67.4 al Codului Disciplinar.

1.5. A sesiza Comitetul de Etică al FMF în legătură cu incidentele care au avut loc în timpul meciului FC PETROCUB – FC SHERIFF, din data de 31.10.2021 (Campionatul R. Moldova la Fotbal, Ediția 2021/22, Divizia Națională, etapa a XVI-a).

 

2. Examinând raportul de joc al meciului CSF BĂLȚI – FC MILSAMI, din data de 30.10.2021 (Campionatul R. Moldova la Fotbal, Ediția 2021/22, Divizia Națională, etapa a XVI-a), s-a constatat că pe tot parcursul meciului la tribuna oficială au fumat oficiali al clubului CSF BĂLȚI (Managerul echipei CSF BĂLȚI – Vitali STOIAN) și alți invitați amplasați în tribuna oficială a stadionului unde avea loc meciul. Delegatul meciului a făcut observație și a explicat că nu este permis fumatul țigărilor din tutun și a celor electronice în incinta stadionului, ci doar în locuri special amenajate, însă aceste observații au fost ignorate. De asemenea, imediat după fluierul final al meciului, Managerul echipei CSF Bălți, STOIAN Vitali, care nu era inclus în raportul de joc, a intrat în zona tehnică și a amenințat cu răfuiala fizică brigada de arbitri. De asemenea, CADELNIC Ivan, specialistul in fizioterapie al echipei CSF BĂLȚI, aflat în zona tehnică, s-a adresat cu cuvinte injurioase și necenzurate in adresa arbitrilor.

CADELNIC Ivan, specialistul in fizioterapie al echipei CSF BĂLȚI, fiind filmat de către Delegatul meciului în momentul când adresa injurii și cuvinte necenzurate față de arbitrii meciului, a adresat cuvinte necenzurate și în adresa Delegatului meciului și a amenințat Delegatul meciului cu răfuială fizică. În momentul când arbitrii se deplasau spre vestiare, spectatorii și oficialii clubului CSF BĂLȚI aflați la tribuna oficială au aruncat cu apă peste arbitrii meciului.

Menționăm că încălcările săvârșite la tribuna oficială, precum și în terenul de fotbal întrunesc în sine prevederile Art.2.pct.2.2 Cod Disciplinar - Nerespectarea cerințelor oficialilor meciului; Art.2, pct 2.7 Cod Disciplinar - Comportament abuziv care încalcă regulile de conduită a competițiilor, standarde morale și etice ale comunității de fotbal și /sau societății; Art.2.pct.2.8 Cod Disciplinar – Intimidarea; Art.2 pct.2.12 Cod Disciplinar - Comportament care dăunează imaginii fotbalului; Art.2.pct.2.16 Cod Disciplinar - Nerespectarea reglementărilor. Art. 4 Cod Disciplinar - Obligația de a respecta Statutul și Regulamentele FMF; Art. 42.6 Cod Disciplinar - Folosirea unui limbaj sau a unor gesture jignitoare, injurioase sau grosolane; Art. 46.1 Cod Disciplinar -Proteste ale ocupanților băncii de rezervă; Art. 51.1 Cod Disciplinar - Incitarea la ură, violență și comportare jignitoare; Art. 52 Cod Disciplinar – Amenințarea; Art. 54.1 Cod Disciplinar - Provocarea publicului prin gesture și cuvinte; Art. 55.1 Cod Disciplinar – Discriminarea, comportament ofensator manifestat public; Art. 67.4 Cod Disciplinar - Nerespectarea condițiilor de organizare a meciurilor; Art.7.5 al Regulamentului R. Moldova la Fotbal - Clubul organizator este obligat să execute necondiționat dispozițiile delegatului; Art. 4.1 pct.18) al Regulamentului cu privire la regulile de conduită a deținătorilor de bilete, spectatorilor, altor vizitatori, oaspeți, invitați și participanți la meciurile de fotbal organizate sau disputate sub egida FIFA, UEFA, FMF sau a cluburilor de fotbal afiliate, aprobat prin Hotărârea Comitetului de Urgență al FMF Nr.22 din 29.07.2014, care prevede că Deținătorii de bilete, spectatorii, vizitatorii, oaspeții, invitații și participanții la meciurile de fotbal organizate sau disputate sub egida FIFA, UEFA, FMF sau a cluburilor de fotbal afiliate le este INTERZIS: Să fumeze în spațiul tribunelor; fumatul este permis doar în locurile special amenajate de pe terasamentul exterior al stadionului.

Noțiunea de Participanți la meci, conform Regulamentului R. Moldova la Fotbal, Ediția 2020/21 – presupune: Jucătorii echipelor de fotbal participante la joc, oficialii de meci (arbitrii, Delegatul și Observatorul de arbitri), OFICIALII DE CLUB, posesorii de bilete (spectatorii), suporterii/fanii echipelor, personalul stadionului unde se dispută jocul, serviciile de asigurare a ordinii publice, asistența medicală, siguranței și securității la stadion, alți vizitatori, oaspeți și invitați în conformitate cu regulile FIFA, UEFA, FMF.

În urma încălcării acestui cumul de prevederi al «Codului Disciplinar» și prevederilor «Regulamentelor FMF», în conformitate cu art. 4 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Competiții al F.M.F.», Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

D E C I D E:

 

2.1. A suspenda pentru 7 (șapte) etape de campionat Specialistul in fizioterapie al echipei CSF BĂLȚI, CADELNIC Ivan, pentru încălcarea prevederilor art. 42.6, art. 51.1 și art. 55.1 al Codului Disciplinar.

Conform art. 17 al Codului Disciplinar - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci și de a avea acces la vestiarele echipelor sau arbitrilor, pe banca de rezervă și în incinta terenului de joc. Oficialii suspendați nu pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.4 al Codului Disciplinar - Suspendarea urmează să fie prelungită până la plata integrală a amenzii.

2.2. A aplica sancțiune sub formă de amendă Specialistul in fizioterapie al echipei CSF BĂLȚI, CADELNIC Ivan, în mărime de 10 000,00 lei (zece mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 42.6, art. 51.1 și art. 55.1 al Codului Disciplinar.

2.3. A suspenda pentru 3 (trei) etape de campionat Managerul echipei CSF Bălți, STOIAN Vitali, pentru încălcarea prevederilor art. 42.6 al Codului Disciplinar.

Conform art. 17 al Codului Disciplinar - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci și de a avea acces la vestiarele echipelor sau arbitrilor, pe banca de rezervă și în incinta terenului de joc. Oficialii suspendați nu pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.4 al Codului Disciplinar - Suspendarea urmează să fie prelungită până la plata integrală a amenzii.

2.4. A aplica sancțiune sub formă de amendă Managerul echipei CSF Bălți, STOIAN Vitali, în mărime de 10 000,00 lei (zece mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 42.6 al Codului Disciplinar.

2.5. A aplica sancțiune sub formă de amendă clubul CSF BĂLȚI, în mărime de 10 000,00 lei (zece mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 67.4 al Codului Disciplinar.

2.6. A explica Specialistului in fizioterapie al echipei CSF BĂLȚI, CADELNIC Ivan, că Delegatul meciului este persoana delegată oficial de FMF să asigure supravegherea și desfășurarea în condiții regulamentare a meciurilor de campionat.

2.7. A explica oficialilor clubului CSF BĂLȚI conținutul Regulamentului cu privire la regulile de conduită a deținătorilor de bilete, spectatorilor, altor vizitatori, oaspeți, invitați și participanți la meciurile de fotbal organizate sau disputate sub egida FIFA, UEFA, FMF sau a cluburilor de fotbal afiliate, aprobat prin Hotărârea Comitetului de Urgență al FMF Nr.22 din 29.07.2014.

 

3. Examinând raportul de joc al meciului FCM UNGHENI – CF SUCLEIA, din data de 30.10.2021 (Campionatul R. Moldova la Fotbal, Ediția 2021-2022, Divizia A, etapa a XII-a) s-a constatat că imediat după fluierul final al meciului jucătorul echipei CF SUCLEIA, Dl. KOUASSI YAO ASSAMOI, deplasându-se spre vestiare a manifestat un comportament agresiv, lovind cu piciorul urna aflată pe holul din incinta clădirii unde sunt amplasate vestiarele, jucătorul echipei FCM UNGHENI, Dl. Pavel PROCA a reacționat la aceste acțiuni și a adresat cuvinte necenzurate în adresa jucătorului echipei CF SUCLEIA, Dl. KOUASSI YAO ASSAMOI, astfel s-a iscat un conflict între acești doi jucători care a fost stopat datorită intervenției organelor care asigurau ordinea publică la meciul sus-menționat. În temeiul art. 42.6. și art.52 «Cod Disciplinar» și art. 4 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Competiții al F.M.F.», Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

D E C I D E:

 

3.1. A suspenda pentru 3 (trei) etape de campionat jucătorul echipei CF SUCLEIA, Dl. KOUASSI YAO ASSAMOI, pentru încălcarea prevederilor art. 42.6 al Codului Disciplinar.

Conform art. 17 al Codului Disciplinar - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci și de a avea acces la vestiarele echipelor sau arbitrilor, pe banca de rezervă și în incinta terenului de joc. Oficialii suspendați nu pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.4 al Codului Disciplinar - Suspendarea urmează să fie prelungită până la plata integrală a amenzii.

3.2. A aplica sancțiune sub formă de amendă clubul CF SUCLEIA, în mărime de 2 000,00 lei (două mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 42.3. al Codului Disciplinar.

3.3. A suspenda pentru 3 (trei) etape de campionat jucătorul echipei FCM UNGHENI, Dl. Pavel PROCA, pentru încălcarea prevederilor art. 42.6 al Codului Disciplinar.

Conform art. 17 al Codului Disciplinar - Suspendarea constă în interzicerea participării la următorul meci și de a avea acces la vestiarele echipelor sau arbitrilor, pe banca de rezervă și în incinta terenului de joc. Oficialii suspendați nu pot lua loc în tribună și nu au dreptul de a intra în contact cu echipa lor.

Conform prevederilor art.17.4 al Codului Disciplinar - Suspendarea urmează să fie prelungită până la plata integrală a amenzii.

3.4. A aplica sancțiune sub formă de amendă clubul FCM UNGHENI, în mărime de 2 000,00 lei (două mii lei, 00 bani) lei (MDL), în conformitate cu prevederile art. 42.3. al Codului Disciplinar.

 

4. Examinând rapoartele de joc al meciului CF OGUZSPORT – FC MAIAK, din data de 30.10.2021 (Campionatul R. Moldova la Fotbal, Ediția 2021/22, Divizia B Sud, etapa a XII-a), s-a constatat că echipa FC MAIAK, a confirmat raportul de meci în programul electronic COMET cu întârziere, în temeiul art.69.10 «Cod Disciplinar», și art. 7.28 «Regulamentul Campionatului R. Moldova la Fotbal, Ediția 2021/22», art. 4 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Competiții al F.M.F.», Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

D E C I D E:

 

4.1. A aplica sancțiune sub formă de amendă FC MAIAK, în mărime de 1 000,00 (una mie lei, 00 bani) lei (MDL), pentru neprezentarea raportului de meci conform art.69.10 «Cod Disciplinar» și art. 7.28 al Regulamentul Campionatului R. Moldova la Fotbal, Ediția 2021/22.

 

5.1. Conform rapoartelor de joc de la meciurile «Campionatului R. Moldova la Fotbal, Divizia Națională, Ediția 2021/22».

1) FC PETROCUB – FC SHERIFF (31.10.2021) – Divizia Națională,

 

jucătorii echipei:

 

1. FC PETROCUB a acumulat 4 (patru) cartonașe galbene în timpul jocului;

 

Astfel, luând în considerație cele expuse mai sus, în conformitate cu art. 17, art.49.1.a, art. 74, art. 75, art. 76 «Cod Disciplinar», «Regulamentul Campionatului R. Moldova la Fotbal, Ediția 2021/22», art. 4 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Competiții al F.M.F.», Comitetul de Competiții al F.M.F.

 

D E C I D E:

 

5.1.1. A sancționa FC PETROCUB, cu amendă în mărime de 2 000,00 (două mii) lei (MDL).

 

5.2. Conform rapoartelor de joc de la meciurile «Campionatului R. Moldova la Fotbal, Divizia B, Ediția 2021/22».

1. CF OLIMPIA – EFA VISOCA (30.10.2021) – Divizia B Nord,

2. FC CONGAZ – FC SLOBOZIA MARE (31.10.2021) – Divizia B Sud,

 

Jucătorul:

 

1) Maxim LATÎȘOV (CF OLIMPIA) a fost eliminat de pe terenul de joc, după acumularea a două cartonașe galbene.

2) Mihail CRAIU (FC SLOBOZIA MARE) a fost eliminat de pe terenul de joc, după primirea cartonașului roșu direct.

Astfel, luând în considerație cele expuse mai sus, în conformitate cu art. 16, art.42.1.b, art.42.1.c, art. 42.2, art. 73, art. 74, art. 75, art. 76 «Cod Disciplinar», «Regulamentului Campionatului R. Moldova la Fotbal, Ediția 2021/22», art. 4 al «Regulamentului privind Organizarea și Funcționarea Comitetului de Competiții al F.M.F.», Comitetul de Competiții al F.M.F.,

 

D E C I D E:

 

5.2.1. A suspenda pe Maxim LATÎȘOV (CF OLIMPIA) pentru 1 (una) etapă de campionat.

A sancționa FC OLIMPIA cu amendă în mărime de 100,00 (una sută) lei (MDL).

5.2.2. A suspenda pe Mihail CRAIU (FC SLOBOZIA MARE) pentru 1 (una) etapă de campionat.

A sancționa FC SLOBOZIA MARE cu amendă în mărime de 100,00 (una sută) lei (MDL).

 

Atenție: Neexecutarea Deciziilor Comitetului de Competiții constituie o încălcare a regulamentelor FMF și reprezintă temei pentru aplicarea sancțiunilor suplimentare.