• Fii alături de Echipa Țării

Seminarul UEFA Share. Grassroots Coach Education

27 oct 2021 de Maria Teeşanu
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal împreună cu UEFA a organizat în perioada 25 - 27 octombrie, la Centrul de Pregătire al Selecționatelor Moldovei, seminarul “UEFA Grassroots Coach Education”, la care au participat antrenori și oficiali din 7 țări: Belarus, Ucraina, Lituania, Azerbaidjan, Kazahstan, Georgia, inclusiv Moldova.

Evenimentul UEFA a fost deschis prin cuvântul de salut al secretarului general al Federație Moldovenești de Fotbal, Nicolae Cebotari, care a urat participanților un seminar cât mai frumos și productiv.

Cursul UEFA Share, Grassroots Coach Education a avut un caracter informativ şi a oferit posibilitatea de a face schimb de experiență, bune practici și idei pentru următorii pași de a crește numărul participanţilor în fotbalul de mase. De asemenea, seminarul UEFA a urmărit să ajute colegii din alte țări să progreseze în licența C și în direcția Grassroots Coach Education.

Pe parcursul celor trei zile a fost definitivat rolul, planul de acțiuni, responsabilitățile, modul de comunicare și activitățile zi de zi a celor 29 de participanți.

Totodată au fost puse în discuție următoarele subiecte:
- Diseminarea în continuare a celor mai bune practici de la asociațiile de fotbal care implementează cu success fotbalul de mase;
- Rolul și valoarea programului de educație pentru antrenorii de bază;
- Examinarea filosofiei și conținutul de educație la nivel de antrenor de bază;
- Familiarizarea cu noua abordare a celor 4 piloni ale strategiei UEFA (partea teoretică și practică);
- Îndeplinirea cerințelor licenței C UEFA Grassroots pentru instruirea antrenorilor.

Fotbalul de mase este linia vitală a fotbalului. Fără fotbalul de mase, nu ar exista fotbal de elită. UEFA lucrează constant pentru a ajuta asociațiile naționale să asigure ca fotbalul să fie jucat într-un mediu sigur și calitativ.

În prima zi a seminarului, a fost scoasă în evidență Școala Federală de Antrenori din Moldova, care a devenit un exemplu pentru alte asociații din străinătate, în ceea ce privește curriculum licenței C UEFA Grassroots, acesta fiind printre primele din cele 17 asociații din Europa acreditate la acest capitol.

În cea de-a doua zi, instructorii UEFA au organizat o întâlnire online cu alți colegi. Experții în domeniu au avut o discuție cu reprezentanții celor 7 țări și au povestit cum să dezvolte din perspectiva antrenorului, proiectul Grassroots și au făcut un schimb de opinii.

După partea teoretică, a urmat și cea practică, la care au participat copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani. Echipele mixte, formate din fete și băieți, au avut parte de diverse probe sportive. Instructorul UEFA, Jamie Houchen a arătat în practică cum trebuie să decurgă un antrenament din cadrul proiectului Grassroots.

La sesiunea practică au fost implicați toți participanții, care au primit diverse sarcini, au notat cele mai importante idei și au savurat atmosfera feerică de pe teren.

În ziua a treia au fost continuate orele teoretice, iar la finalul seminarului UEFA Share, Grassroots Coach Education, toți reprezentații fedarațiilor europene și-au împărtășit ideiile și impresiile lor.

La seminar au participat instructorii UEFA, Jamie Houchen și Les Howie, care s-au referit asupra dezvoltării proiectelor Grassroots și importanței antrenorilor în viața copiilor.

FMF a fost reprezentată la seminar de către managerii Grassroots, Diana Bulgaru, Alexei Gheorghiu, Sergiu Ursul, Vitalie Lungu, managerul proiectelor Grassroots, Anatolie Cojocari, directorul Școlii de antrenori, Dănuț Oprea, managerul licenței C, Vitalie Mardari, managerul Școlii de antrenori, Ernest Gulceac, și managerul dezvoltare regională, Oleg Molceanov.