Unul dintre cei mai cunoscuți atacanți din campionatul Moldovei și fostul internațional moldovean, Gheorghe Boghiu împlinește astăzi 40 de ani!
Federația Moldovenească de Fotbal îi urează din partea întregii comunități fotbalistice multă sănătate, fericire și realizări deosebite în continuare pentru dezvoltarea fotbalului nostru!.
La mulți ani !!!
Cu toate că a fost jucat puţin la Echipa Națională, Gheorghe Boghiu este un fotbalist foarte bine cunoscut și iubit de suporterii moldoveni. „Ghiță” - cum îi mai spun prietenii a fost cel care a dat tonul la formațiile la care a jucat.
A început să joace fotbal în satul natal Navîrneț, raionul Fălești. La 18 ani neîmpliniți a fost legitimat la Olimpia Bălți, pentru care a debutat la 16 mai 1999 în meciul cu Tiligul Tiraspol (scor 1-0). În acel meci, Gheorghe l-a înlocuit pe Oleg Bobu.
Începînd cu 1999 devine titular la echipa bălțeană în Divizia Națională. Capacitatea de a marca a venit mai tîrziu, cînd Olimpia a retrogradat în divizia secundă. Primul gol la Olimpia l-a înscris la 27 octombrie 2001 la partida Universitatea Comrat – Olimpia Bălți, termnată cu rezultatul de 2-1 pentru gazde. În următorul meci pe stadionul municipal din Bălți, cu Unisport-Auto, reușește o dublă. Și în retur a mai reușit o dublă. La 23 martie a trimis de două ori balonul în poarta dinamoviștilor din Bender.
A început a marca regulat pentru Olimpia în campionat: 9, 10, 18, 34 de goluri. Ultima cifră a fost consemnată în sezonul 2004-2005 cînd devine golgheterul formației și a ligii secunde. Gheorghe a marcat în 14 meciuri consecutiv (recordul diviziei secunde), înscriind 21 de goluri. Pe parcurs a marcat un poker cu Steaua-II și două hat-trick-uri (cu Iskra şi FC Orhei) și 5 duble. Cu cele 94 goluri înscrise la Olimpia în divizia secundă se află pe locul 5 în topul golgheterilor Divizia ”A”.
Este transferat la echipa rusă Salyut Belgorod, pentru care a debutat la 29 martie 2006 în partida cu Dinamo Bryansk, terminată nedecis 0-0. Nu reușește să marcheze și se transferă la Avangard Kursk. La 4 august intră pe teren în meciul cu Angusht din deplasare, câștigat de noua formație a lui Gheorghe cu scorul de 4-1. Dar și aici mingea după loviturile lui nu întră în plasa porții, așa că urmează un nou contract, de data aceasta cu formația din România - Oțelul Galați. Nu se reține mult aici și se transferă în Kazakhstan. După o jumătate de sezon pleacă iarăși în Rusia, la FC Cita. A îmbrăcat pentru prima oară tricoul acestei formații la 23 martie 2009, în meciul pierdut la Khabarovsk de la formația SKA Eneghya cu scorul de 0-1. La 11 aprilie înscrie primul gol pentru echipa siberiană, în poarta formației Metallurg (1-0). Au urmat și golurile cu Shinnik Yaroslavl, Chornomorets Novorosiisk, Volga și Vyteaz. Cinci goluri au fost rodul muncii la Cita.
Din toamna lui 2010 revine în Moldova. Mai întîi evoluează la Milsami Orhei, iar în 2011-12 își încearcă din nou norocul peste hotarele țării, în Azerbaidjan la formația AZAL – Olimpik Baku. Pentru „aviatorii” din Baku a jucat 27 meciuri, înscriind 5 goluri. La 27 august 2011 a debutat în campionatul azer în partida cu Neftchy. La 24 septembrie înscrie primul gol în Azerbaidjan în disputa cu Qarabag, pierdută cu 1-3. La 6 mai 2012 a jucat ultimul meci la Azal şi revine la Milsami Orhei.
La Milsami în primul an a înscris 26 de goluri devenind golgheterul Diviziei Naționale. Pa parcursul campionatului a înscris 2 pokere (cu Costuleni şi Sf. Gheorghe), o triplă (cu Dinamo) şi două duble. În plus el a mai fost eliminat în două meciuri (cu Rapid şi Iskra în tur, din care cauză nu a jucat 5 meciuri), și probabail că rezultatul lui putea fi şi mai bun. Cu formația din Orhei a debutat în cupele europene, unde a bifat 6 meciuri și a înscris 2 goluri, ambele lui Aktobe, Kazakhstan, în Europa League. În perioada 2010-2014 a marcat pentru Milsami 55 goluri devenind cel mai bun golgeter al formației în Divizia Națională. Este deținătorul Cupei și a Supercupei Moldovei în 2012.
Din vara anului 2014 este transferat la FC Tiraspol cu care a jucat două meciuri în Europa League contra celor de la Inter Baku, ambele meciuri fiind pierdute de tiraspoleni.
În 2001 a prins lotul naționalei de tineret într-un amical cu formația similară a României. A fost convocat și la Naționala Moldovei. La 3 iunie 2011 a bifat 27 de minute în meciul din preliminariile Campionatului Europen cu selecționata Suediei, meci pierdut cu scorul de 1-4 pe stadionul Zimbru din Chișinău. Revine la Națională în 2015, cînd a evoluat în cinci meciuri, înscriind și un gol naționalei Liechtensteinului.
Din toamna lui 2015 s-a întors la echipa care l-a consacrat – Zaria (Olimpia) Bălți. Cu formația din nordul țării câștigă Cupa Moldovei Orange, marcând golul decisiv chiar împotriva lui Milsami (1-0).
La 3 septembrie 2017 pe stadionul orăşănesc din Bălţi a avut loc meciul de adio al lui Boghiu la Zaria Bălţi în întîlnirea amicală cu Spicul Chişcăreni. După acest eveniment este numit ajutorul antrenorului Ştefan Stoica la Zaria Bălţi.
Dar în sezonul 2018 revine şi joacă în Divizia A la pentru FC Florești, Grănicerul Glodeni şi FC Fălești.
La moment, este pe locul 9 în clasamentul golgheterilor Diviziei Naţionale cu 84 de goluri marcate și pe locul 6 în topul golgheterilor Diviziei A (94 goluri).
Gheorghe Boghiu, la 40 de ani!