• Fii alături de Echipa Țării

A fost inaugurat un nou teren de fotbal la un liceu din capitală cu suportul FMF

05 oct 2021 de Maria Teeşanu
GALERIE

Federația Moldovenească de Fotbal continuă implementarea cu succes a celui mai mare proiect social-sportiv din țară - Fotbal în școli. Astăzi, a fost inaugurat terenul de fotbal de la Liceul Teoretic ”Gaudeamus” din Chișinău, construit cu suportul FMF în cadrul programului ”clase specializate de fotbal”. La ceremonie au participat primarul general al capitalei, Ion Cebanu, președintele FMF, Leonid Oleinicenco, directorul tehnic FMF, Serghei Butelschi și coordonatorul proiectului Fotbal în școli, Diana Bulgaru.


Ceremonia de inaugurare a noului teren a coincis cu sărbătoarea Ziua profesorului și a inclus un vast program de activități cultural-sportive. 

Liceul Teoretic ”Guadeamus” se află printre instituțiile care au semnat contract de colaborare cu FMF în formarea claselor specializate de fotbal. Astfel, circa 30 de elevi din această clasă vor beneficia de 10 ore de fotbal saptămânal în cadrul disciplinei "Fotbal". 

Proiectul implementat de FMF - ”Fotbal în școli” se extinde în toate regiunile Moldovei. Forul fotbalistic, datorită colaborării cu partenerii strategici, contribuie la îmbunătățirea calității educaționale a copiilor, amenajarea infrastructurii școlare, asigurarea igienei copiilor, alimentării, echipamentului, antrenamentelor gratuite și instruirea profesorilor. 

Toate instituțiile de învățământ din Republica Moldova care au întrunit condițiile minime stabilite de FMF și MECC pentru a participa în Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate au la bază curriculumul la disciplina sportivă de specializare: Fotbal, care a fost aprobat și votat unanim anul trecut de toți membrii Consiliului Național pentru Curriculum din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. 

Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase specializate prevede crearea claselor pe baza solicitărilor din partea instituțiilor de învățământ. Din 1 septembrie 2020 fiecare instituție de învățământ participantă la Proiectul ”Fotbal în Școli” - Clase Specializate a primit din partea FMF un set de inventar sportiv (20 mingi, sac pentru mingi, 20 conuri și 40 copete și 15 bavete de joc) pentru organizarea și sporirea calității antrenamentelor, iar fiecare elev din clasa sportivă va primi câte un set de echipament care include: un rucsac, echipament de vară, iarnă și de prezentare. În cadrul proiectului este prevăzut și un curs de instruire pentru antrenorii din instituțiile de învățământ. Clasele specializate de fotbal vor urma un program special cu antrenamente mai intensive, de 2 ori pe zi, cu o alimentare corectă și nutritivă pe parcursul zilei. Clasele vor fi mixte, formate din 25-30 de copii.

În prezent, clase specializate de fotbal au fost deschise la Liceul Teoretic ”Ivan Vazov” din orașul Taraclia, Liceul Teoretic ”Mihai Eminescu” din comuna Sipoteni, raionul Călărași, Liceul Teoretic ”V.Moșcov” din orașul Ceadîr-Lunga, dar și la următoarele licee din capitală: IPLT „Gaudeamus”,  IPLT „Mihai Viteazu”,  IPLT „Nicolae Iorga”,  LT „George Călinescu”, LT „Nicolae Gogol” și IPLT „Liviu Deleanu”.