• Fii alături de Echipa Țării

Masculin (Competiții)

Fotbalul moldovenesc, pe locul 3 în clasamentul coeficienților UEFA

29 sep 2021 de Ion Buga

Victoria de senzație a Sheriffului în fața "galacticilor" de la Real Madrid a mai adus o veste bună pentru fotbalul moldovenesc. Astfel, Moldova a ajuns la cel mai mare coeficient - 10.500 - în clasamentul întocmit de UEFA în baza rezultatelor participării cluburilor noastre în competițiile continentale. Acesta reprezintă o medie a numărului de puncte împărțit la numărul de cluburi participante din partea țării. 

 

Anterior, cel mai mare coeficient (10.375) a fost înregistrat în sezonul 2013/14.

 

Datorită parcursului victorios din grupele UCL, Moldova a urcat și pe locul 3 al clasamentului european din acest sezon al cupelor europene, la egalitate de puncte cu Elveția (4.500), fiind întrecută de Țările de Jos (5.200) și Suedia (4.785).

 

Cluburile moldovenești au acumulat în total 18 puncte în acest sezon de cupele europene, 15 dintre care sunt obținute de campioana Sheriff, iar celelalte 3 sunt împărțite de Milsami Orhei și Petrocub Hîncești, care au trecut câte un tur preliminar în UEFA Conference League.

 

Echipele din Moldova participă în cupele europene începând cu anul 1993, la scurt timp după afilierea Federației Moldovenești de Fotbal la UEFA. Prima formație care a reprezentat țara noastră într-o competiție oficială a fost Zimbru Chișinău. Se întâmpla acest lucru în sezonul 1993/1994, când campioana Moldovei a obținut dreptul de a evolua în preliminariile celei de-a 39-a ediții a Cupei Campionilor Europeni (Liga Campionilor).

Foto: fc-sheriff.com