• Fii alături de Echipa Țării

Ivan Pînzari, la 80 de ani

14 sep 2021 de Andrei Prodan

Fostul jucător al echipei ”Moldova” (Zimbru) Chișinău, Ivan Pînzari serbează astăzi a 80-a aniversare!!!

Federația Moldovenească de Fotbal, alături de veteranii fotbalului moldovenesc și întreaga mișcare fotbalistică din țară îi urează omagiatului sănătate din belșug, voie bună și bucurii de la nepoți!

La mulți ani!!! 

 

Ivan Pînzari s-a născut pe 14 septembrie 1941.

A început să practice fotbalul la sfârșitul anilor ’50. Din 1958 evolua pe post de atacant la echipa Kolgospnik Novoselița (până în 1940 – Noua Suliță, județul Hotin), iar în 1960 a fost invitat la formația Moldova (actuala Zimbru) Chișinău, care pe atunci evolua în eșalonul de elită al fotbalului sovietic.

 

În campionatul URSS Ivan Pînzari a debutat în 1962, disputând în acel sezon 17 meciuri (16 în campionat și 1 în Cupă).

În anul 1963 joacă încă două meciuri pentru Moldova, apoi se transferă la formația Avangard Cernăuți, care în acea perioadă evolua în a treia divizie valorică.

 

După ce în sezoanele 1963 și 1964 a disputat 31 de meciuri și a marcat 18 goluri în campionat, precum și 2 meciuri și 3 goluri în Cupă, din nou este invitat la Chișinău. Spre regret, în 1964 Moldova avea să retrogradeze, iar el ajungea la echipa Sudostroitel Nikolaev.

 

În total, pentru Moldova Chișinău, Ivan Pînzari a disputat 28 de meciuri (toate în Liga superioară).

 

Pentru formația din Nikolaev Pînzari a jucat în decurs de două sezoane (58 de meciuri, 5 goluri în campionat, 2 meciuri, 1 gol în Cupă). 

În 1967 a evoluat la Zvezda Kirovograd (în prezent – Kropivnițki), dar deoarece nu prindea primul „11” din nou s-a tranferat la formația din Cernăuți, care între timp și-a schimbat numele în ”Bucovina”.

 

Pentru Bucovina Cernăuți, Ivan Pînzari a jucat până în 1973, disputând mai mult de 100 de meciuri în campionatul URSS și devenind unul din liderii din atacul formației. Iar în 1968 el a obținut cel mai mare succes din carieră, câștigând titlul de vice-campion al RSS Ucrainene (în acea ediție de campionat a disputat 47 de meciuri și a marcat 15 goluri).

 

De menționat că în 1969 Ivan Pînzari a apărat culorile echipei Cristal Fălești, iar în 1973 și-a încheiat cariera fotbalistică evoluând pentru Rubin Florești în campionatul RSS Moldovenești.

Este stabilit cu traiul la Cernăuți.

 

Formația SUDOSTROITEL Nikolaev, participantă în divizia secundă a campionatului URSS, ediția 1966. Primul din drepata, Ivan PÂNZARI. Sursa foto: arhiva lui Vadim Serîi (ffgnikolaev.com).