• Fii alături de Echipa Țării

Open Fun Football Schools

Seminar pentru liderii și antrenorii proiectului Școli Deschise ale Fotbalului Distractiv

10 aug 2021 de Maria Teeşanu
GALERIE

La centrul de pregătire al selecționatelor de fotbal Vatra din Vadul lui Vodă a avut loc seminarul pentru liderii și antrenorii proiectului Școli Deschise ale Fotbalului Distractiv + Sport + Școala + Poliție, ediția 2021.
 

Seminarul se desfășoară în perioada 9 – 13 august 2021. La eveniment participă antrenori, reprezentanți ai poliției și, în premieră, asistenți sociali din Camenca, Pârâta, Cazaclia, Baurci, Valea Perjei, Costuleni, Taraclia, Anenii Noi, Hârtopul Mare, Ungheni, Inești și Edineț.
 

Cu un mesaj de salut către participanți au venit Anders Levinsen, directorul Cross Cultures Project Association și Svetlana Patras, coordonator CCPA/OFFS Moldova. Cei doi oficiali au mulțumit Guvernul Suediei pentru încredere, sprijin și contribuție importantă pentru atingerea obiectivului primordial al proiectului CCPA/Open Fun Football Schools și anume promovarea relațiilor inter și intracomunitare și a inițiativelor ascendente ale societății civile, care înlesnesc coexistența pașnică, incluziunea socială, egalitatea de gen, protecția copilului, buna guvernare, valorile democratice și drepturile omului. 

 

 

Pe parcursul evenimentului, participanții au primit informații despre psihologia si protecția copilului, egalitatea de gen, încadrarea copiilor cu nevoi speciale în societate, cerințe educaționale speciale în activități sportive și au participat la sesiuni practice cu prezentarea exercițiilor noi pentru desfășurarea Școlii Deschise al Fotbalului Distractiv + Sport + Școala + Poliție 2021.
 

Pentru prima data în cadrul proiectului Open Fun Football Schools + SSP, a avut loc instruirea asistenților sociali comunitari din 12 localități ai Republicii Moldova pentru implicarea lor în proiectul Școli Deschise al Fotbalului Distractiv. În pofida faptului că este prima lor experiență de acest gen, asistenții sociali au un rol foarte important în acest proiect și anume implicarea copiilor cu nevoi speciale, copiilor din familii defavorizate și copiilor separați de părinți și acordarea asistenței și consilierea copiilor.

 

Buna desfășurare a seminarului a fost asigurată de către Anders LEVINSEN, directorul Cross Cultures Project Association, Svetlana PATRAS, Coordonator proiectului CCPA/OFFS Moldova, Victor MARDARI și Iuliana ROMANENCO,  asistenți al coordonatorului CCPA/OFFS Moldova, Natalia CEBAN, inspector federal la fotbal feminin, Iana POGAREVICI, Tatiana CUNCEVA, Sergiu TOMA, Cornel BARAN și Vitalie SULA, instructori OFFS Moldova, Veronica TELEUCA, reprezentant UN Women Moldova, Vlad OLIATOVSCHI, reprezentant Terre des hommes Moldova și Aliona DRAGOMIREȚCAIA, Șef al SSM al DOP al INSP a IGP.

 

În luna septembrie va fi organizat un eveniment pentru 2400 de fete și băieți, cu vârste între 6 și 10 ani, inclusiv copii din familii social-vulnerabile și copii cu necesități speciale. Toți vor primi echipament: maiou, chipiu și mască. 

Pe 11 august 2021, la Centrul de Pregătire a Selecționatelor Moldovei de la Vadul lui Vodă, va fi organizată Scoală Deschisă de Fotbal Distractiv + SSP, pentru 96 de copii inclusiv si pentru copii cu cerințe educaționale speciale, vârstă copiilor 6-11 ani.   

Proiectul CCPA/OFFS este implementat în ţara noastră de către organizația neguvernamentală CCPA din Danemarca şi FMF din anul 2006. Începând cu anul 2009, CCPA / OFFS este susținut de Agenția Internaționala Suedeză de Cooperare pentru Dezvoltare (SIDA), reprezentată de Ambasada Suediei la Chișinău. De-a lungul anilor, în proiectul OFFS au participat peste 85.000 de copii și 2.300 de antrenori din toate regiunile de pe ambele maluri ale Nistrului.

Foto: Vadim CAFTANAT