• Fii alături de Echipa Țării

Alexandru Golban: Campionatul European la fotbal pe plajă implică o responsabilitate enormă și o organizare minuțioasă

23 iul 2021 de Ion Buga

Organizarea Campionatului European la fotbal pe plajă - Euro Beach Soccer League, Divizia B, a fost încredințată în premieră Federației Moldovenești de Fotbal. Zilele acestea, echipa FMF în colaborare cu experții de la forul mondial de profil pun la punct ultimele aspecte organizatorice ale competiției care va avea loc în perioada 28 iulie - 1 august la noua arenă la fotbal pe plajă din Chișinău. 

 

12 țări, 216 jucători și oficiali, 50 de persoane în staff-ul organizatoric, 5 zile de turneu și 30 de meciuri  - acestea sunt cifrele Campionatului European la fotbal pe plajă.

 

Turneul este o adevărată provocare pentru sportul din Republica Moldova. În premieră, vom găzdui campionatul european de fotbal pe plajă, ceea ce constituie un vot de încredere atât pentru țara noastră, cât și pentru echipa FMF. Noua arenă de fotbal pe plajă ne oferă o oportunitate unică de a organiza această competiție la care vor participa tocmai 12 țări. Evident, turneul presupune o responsabilitate enormă și o organizare minuțioasă. Sunt implicate mai multe departamente din cadrul FMF, pentru a asigura serviciile de transport, logistică, cazare, telecomunicații și alte cerințe în conformitate cu regulamentele competiției. 

a declarat Alexandru Golban, directorul turneului. 

 

Această competiție majoră internațională urma să aibă loc la Chișinău încă anul trecut, dar ea a fost amânată din cauza pandemiei Covid-19. Cu toate acestea, Federația Internațională de Fotbal pe Plajă (BSWW) nu a renunțat la faptul ca anume țara noastră să găzduiască evenimentul de anvergură la fotbal pe plajă.

 

Este destul de complicat să organizezi un turneu cu 12 țări participante, mai ales în această perioadă pandemică, ceea ce ne dublează eforturile depuse. Trebuie de luat în considerare mai multe aspecte cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a infecției COVID-19, în special testarea jucătorilor și a oficialilor. Vom înregistra fiecare participant sau membru al staff-ului organizatoric, inclusiv suporterii. Ne bucurăm de faptul că datorită atitidunii și perseverenței din partea echipei FMF, Federația Internațională de Fotbal pe Plajă ne-a oferit șansa să organizăm acest campionat,

a mai spus Alexandru.

 

Buna desfășurare a evenimentului este posibilă grație colaborării FMF cu partenerii strategici și comerciali. 

 

Când vorbim despre organizarea unui turneu de nivel european, trebuie să scoatem în prim plan și lucrul cu partenerii strategici, care s-a făcut pe parcursul mai multor ani, inclusiv construcția stadionului de fotbal pe plajă din parcul La Izvor. Suntem mereu în colaborare cu partenerii, primăria mun.Chișinău și Federația Internațională de Fotbal pe Plajă. Purtăm discuții privind posibilitatea ca în următorii ani să organizăm și competiții de nivel mondial. Forurile internaționale acordă FMF tot mai multe voturi de încredere pentru organizarea mai multor evenimente la fotbal pe plajă, futsal sau chiar ședința Comitetului Executiv UEFA. Asta arată că, prin munca asiduă zilnică, suntem pe un drum corect, 

a subliniat oficialul.

 

Potrivit organizatorilor, intrarea pentru spectatori va fi liberă, dar numărul acestora în tribune va constitui 50% din capacitatea arenei. Pe lângă spectacolul sportiv pe terenul joc, pe parcursul turneului suporterii vor avea parte și de mai multe multe surprize, inclusiv concursuri interactive cu premii.

 

Cele 12 selecționate participante sunt repartizate în 3 grupe:
Grupa A: Moldova, Bulgaria, Danemarca, Slovacia
Grupa B: Grecia, Kazahstan, Lituania, Suedia
Grupa C: Cehia, România, Estonia, Norvegia

 

Câștigătoarele grupelor și cea mai bine clasată echipă de pe locul doi vor lupta pentru desemnarea campioanei turneului de la Chișinău. De asemenea, în paralel, vor fi organizate și mini-turneele pentru locurile 5-8 și 9-12. Faza play-off și finalele sunt programate în zilele de 31 iulie și 1 august.

 

Primele 7 naționale în clasamentul final se vor califica la turneul de promovare în eșalonul superior, care va avea loc în stațiunea Figuiera Da Foz (Portugalia) în perioada 9-12 septembrie. Doar campioana va obține dreptul de a promova în Divizia A, elita europeană a fotbalului pe plajă.