• Fii alături de Echipa Țării

Andrei Prodan, la 50 de ani!

21 iul 2021 de Maria Teeşanu

Cunoscutul jurnalist, istoric și statistician sportiv Andrei Prodan serbează astăzi a 50-a aniversare!

Cu această ocazie, Federația Moldovenească de Fotbal din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, bucurii de la cei dragi, succese în activitățile profesionale și realizări frumoase.

 

La mulți ani!
 

Andrei Prodan este născut la 21 iulie 1971 în oraşul Bender. Și-a făcut studiile la Şcoala medie nr. 1 „Gr. Kotovski” din Chișinău, iar ulterior la Facultatea de Istorie, Universitatea de Stat din Moldova şi Facultatea Business şi Administrarea Afacerilor, Academia de Studii Economice din Moldova. În 2009 devine magistru în economie.

Andrei este pasionat de jurnalism și statisticile sportive. Dragostea față de acest domeniu apare încă din copilărie. Părinții lui Andrei, Mihail și Maria Prodan, au contribuit decisiv la formarea tânărului jurnalist. În pofida faptului că ei au fost profesori și au activat totodată în domeniul agriculturii, familia a influențat asupra deciziei de a deveni un jurnalist sportiv prin dragostea proprie față de fotbal. 

 

”Tata era microbist. Chiar și în prezent păstrez anuare și ziare din anii 50-70 pe care le-a colecționat. Foarte des mergeam cu el l-a stadion să vizionăm meciurile de fotbal. Pentru prima dată tata m-a adus la Stadionul Republican pe 12 iunie 1978 la meciul Nistru Chișinău – Uralmaș Sverdlovsk (4-1) din cadrul campionatului URSS. Țin minte data și scorul deoarece ultimul gol a fost marcat de Ștefan Vodă, pe atunci studentul lui tata la Institutul Agricol. Mama, la fel ca și tata, în anii de studenție mergea la stadion să vadă meciurile echipei Burevestnik Chișinău, care pe atunci (sfârșitul anilor 50 – începutul anilor 60) juca în liga superioară a campionatului URSS. Pe când eram școlar ea permanent îmi cumpăra cărți, anuare și ziare sportive. De la biblioteca Colegiului de viticultură și vinificație unde lucra mi-a adus să citesc toate cărțile despre sport”, a povestit jurnalistul pentru fmf.md.
 

În 1993, datorită lui Arcadie Zaporojanu, a început să activeze în redacția ziarului „Fotbal hebdo”. Tânărul jurnalist a prezentat un articol despre istoria Cupei Intercontinentale, după care a urmat și propunerea de a lucra la ziar.
 

Timp de 30 de ani de activitate profesională în domeniul jurnalisticii, Andrei Prodan a scris articole pentru diferite agenții și redacții, printre care se numără ziarul „Fotbal hebdo” unde a lucrat în calitate de reporter, redactor și redactor-şef adjunct (1993-1999), ziarul „Tineretul Moldovei”, redactor sportiv (1998-2002), „Sport plus”, redactor în 2002, iar în 2003-2004, redactor-şef adjunct, „Capital market” - redactor-şef adjunct (2005-2006), „Curierul economic”, redactor-şef (2006-2013), „Moldova Suverană” (secretar general de redacţie, 2013-până în prezent), agenţiile de ştiri „Infopress”, redactor sportiv (2000-2001), „Moldpres”, redactor sportiv (2001), „Reporter.md”, redactor sportiv (2002-2005).

De asemenea, Andrei Prodan a activat si la mai multe posturi de radio: „Europa Plus”, prezentator de ştiri sportive (1998), „Antena C”, autor de emisiune sportivă, (2003-2004), postul naţional „Radio Moldova”, redactor sportiv şi prezentator de ştiri (2004-2005). În 2001 – redactorul Buletinului oficial al FMF „Fotbal Info”.
 

Materialele sale au fost publicate de nenumărate ori și în ziarele „Moldova sportivă” („Sport Turism”), „Dialog”, „Flux”, „Accente”, “Спорт курьер”, „Время”, „Молодежь Молдовы”, „Аргументы и факты в Молдове”, „Независимая Молдова”, „Новое время” și în revistele „Moldova”, „Moldoveanca”.

În acești 30 de ani de activitate, Andrei Prodan a scris peste 1 000 de materiale și articole.
 

De asemenea, jurnalistul  este coautorul mai multor lucrări precum: „Speranţe olimpice” (2000) „Anuarul fotbalului moldovenesc 1995-1996” (1996), „Doctori Honoris Causa ai ASEM” (2007, ediţia a doua 2011) și „Istoria ASEM: 20 de ani de ascensiune” (2011). 
 

Profesionalismul și entuziasmul față de sport l-a inspirat să creeze propriul blog - Moldova Sport History, în care a publicat un număr mare de articole cu profil sportiv. Activitatea de autor s-a suprapus și cu cea de administrator al grupului MOLDOVA RetroSport de pe Facebook.

În perioada 1994-2000, Andrei a colaborat activ și cu ziarul internațional din București „Fotbal Plus”.  Anume în România, el a făcut cunoștință cu ziaristul, statisticianul și istoricul de fotbal Eugen Petrescu, pe care îl consideră propriul mentor, persoana care a jucat un rol primordial în formarea lui ca jurnalist sportiv de performanță. "Domnul Eugen a fost un om de o cultură și erudiție extraordinară. Unul dintre articolele sale a fost însăși despre domnia sa", a povestit Andrei.
 

În 1994 Andrei Prodan devine membru al Asociației Presei Sportive din Moldova (APSM), iar între 2000-2004 a preluat funcția de membru al Biroului Executiv al Federaţiei mun. Chişinău de fotbal.

 

Primul său articol a fost publicat în ziarul „Moldova Sportivă” pe data de 23 mai 1990, material dedicat Campionatului Mondial de fotbal din 1954. Jurnalistul menționează că lucrările sale sunt citite de persoane din mai multe țări precum: Ucraina, Rusia, Israel, SUA, etc.
 

Colaborarea cu FMF constituie un capitol aparte pentru Andrei. El scrie multe materiale pentru pagina FMF, care la rândul său au fost și sunt apreciate de toată comunitatea fotbalistică. În fiecare duminică, Andrei prezintă istoria cluburilor de fotbal din Republica Moldova în rubrica ”Frumoasele noastre duminici”.

 

Pentru viitorul apropiat, jurnalistul are multe planuri. Printre acestea se regăsește și realizarea unor materiale despre fotbalul feminin din Republica Moldova. Andrei a recunoscut că fotbalul feminin este un subiect foarte interesant pentru el. La sfârșitul anilor 80, jurnalistul a fost prezent la primele meciuri jucate de fetele noastre pe stadionul Dinamo. Printre numărul mare de articole realizate, Andrei Prodan a scris despre primul turneu oficial din URSS care s-a disputat la Chișinău și a realizat un interviu cu cea mai bună fotbalistă din Moldova, Natalia Bunduchi. Jurnalistul spune că acestea au fost unele dintre cele mai reușite articole scrise de el.

De asemenea, Andrei Prodan consideră că pentru un jurnalist cel mai important premiu este aprecierea cititorilor. “Dacă cineva citește articolele mele și are emoții pozitive, mă simt fericit", a relatat jurnalistul pentru fmf.md.