• Fii alături de Echipa Țării

Lado Akhalaia, jucătorul moldovean de la campioana Italiei

13 iul 2021 de Vlad Dumitrașcu

Republica Moldova se bucură de mai mulți fotbaliști talentați. Unii dintre aceștia sunt legitimați în străinătate, iar printre ei se regăsesc și cei care reprezintă cluburile de top din Europa. Lado Akhalaia, la ai săi 19 ani, este la al patrulea sezon în tricoul echipei Inter Milano. La campioana Italiei el apără culorile formației de juniori - Inter Primavera. La sfârșitul anului trecut, atacantul moldovean a semnat și un contract profesionist cu grandul italian, până în 2024.

 

Lado Akhalaia s-a născut pe 1 iulie 2002, la Chișinău. El este fiul fostului jucător de la Zimbru Chișinău, Vladimir Akhalaia, care a evoluat în tricoul acestora între anii 2000-2002. Făcând parte dintr-o familie cu tradiții fotbalistice, dragostea față de sportul rege a apărut încă de la o vârstă fragedă. De mic, era de nedespărțit de minge și căuta mereu alți copii cu care să joace fotbal.

 

Astfel, la vârsta de doar 5 ani, el a ajuns la CSCT Buiucani, iar primul antrenor a fost Igor Ciubara. Cu timpul, Lado a demonstrat o dorință de a crește un fotbalist mare. Mereu tindea mereu să se antreneze cu cei mai mari și să învețe tot mai multe.

 

„Când am ajuns la primul antrenament, simțeam puțină frică, era ceva nou pentru mine, iar emoțiile erau de nedescris”, 

a declarat Lado Akhalaia pentru fmf.md.

 

La 11 ani, Lado Akhalaia a plecat în Ucraina, unde a susținut cu brio probele la clubul Șahtar Donețk, însă cariera sa în țara vecină nu a durat mult, din cauza situației tensionate în zona Donețkului. Lado a revenit acasă și a continuat să evolueze pentru echipa de suflet, CSCT Buiucani.

 

„Probele au durat o săptămână, după care am fost acceptat și am făcut cunoștință cu echipa deja formată. Un lucru care m-a impresionat la Șahtar, este că jucătorii echipei de seniori locuiau și se antrenau pe același teritoriu, unde eram și noi, juniorii. Astfel, puteam urmări procesul de pregătire a primei echipe, ceva de nedescris”,

 a mai spus Lado.

 

La 16 ani, Lado a trimis mai multe clipuri video, cu evoluția sa, clubului portughez Sporting, iar ulterior a fost invitat în probe la Lisabona. A fost acceptat și aici, dar din cauza unui conflict a fanilor și a administrației clubului, la Sporting s-au produs un șir de schimbări, iar Lado nu m-ai intra în planul acestora.

 

„Trebuia să semnăm contractul pe 1 iulie, chiar de ziua mea. Însă când am ajuns la oficiul clubului, acolo erau deja alți administratori, iar ei nici nu știau cine sunt. Am fost nevoit să mă întorc acasă, în această situație s-au aflat toți jucătorii care au fost invitați în probe”, 

își amintește tânărul atacant.

 

Situația din Portugalia nu l-a afectat pe Lado. El a continuat să se antreneze, iar peste un timp, când împlinise 17 ani, a fost invitat în probe în Italia, la Inter Milano. Lado a avut un început fulminant în tricoul "nerazzurrilor", marcând 7 goluri în tot atâtea meciuri amicale. Înaintea startului de sezon, Lado s-a accidentat la genunchi și a fost nevoit să stea departe de teren pentru o perioadă de 3 luni. A revenit în forță, iar în scurt timp a făcut pasul și la echipa U19, unde evoluează și în prezent. Pe parcursul sezonului 2020/21, el s-a bucurat de încrederea antrenorilor și a fost deseori invitat să se antreneze, cel puțin de 2 ori pe săptămână, alături de campionii din Seria A.

 

„Să te antrenezi cu prima echipă este o experiență de nedescris. Totul este foarte rapid, poți juca în maxim 2 atingeri, altfel pierzi mingea. Nivelul de pregătire necesită o muncă continuă, eu lucrez la maxim la fiecare antrenament și sper să ajung și în prima echipă. Aici, la Inter, am învățat foarte multe și sper că o să aplic totul în practică tot mai curând”,

 a conchis Lado Akhalaia.

 

Lado Akhalaia este convins că un jucător trebuie să aibă atitudine, să fie simplu și să se antreneze la maxim. Cheia succesului este „mai puțin să vorbești și mai mult să faci”. Este motivat de evoluția francezului Karim Benzema, iar Lado este sigur ca poate păși pe urmele atacantului de la Real Madrid.

Lado Akhalaia (în dreapta imaginii) în timpul unui meci pentru naționala U-17 a Moldovei