Federația Moldovenească de Fotbal continuă implementarea cu succes a proiectului UEFA Playmakers, care presupune un sistem unic de antrenamente concepute pentru a atrage și implica cât mai multe fete în fotbal prin mișcarea, jocul și renumitele în întreaga lume povestiri Disney. Într-un interviu pentru site-ul nostru, coordonatorul proiectului în țara noastră, Natalia Ceban, a subliniat rolul acestuia în dezvoltarea fotbalului feminin, în conformitate cu strategiile FMF și UEFA.
- Fotbalul feminin ocupă un loc tot mai important în strategiile UEFA, inclusiv FMF. Proiectul UEFA Playmakers poate contribui esențial la dezvoltarea fotbalului feminin?
- Playmakers reprezintă un prim pas către atingerea unuia dintre principalele obiective ale Strategiei UEFA - „Time to action” - pentru fotbalul feminin. Și anume dublarea participării fetelor și femeilor în fotbal până în anul 2024. Fotbalul feminin ocupă un loc aparte și în noua politică de dezvoltare a FMF. Iată de ce este extrem de important, prin intermediul acestui proiect, să arătăm fetelor cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani cât de distractiv este să joci fotbal. Totodată, vom deschide fotbalul către un public care nu este încă implicat în sportul nostru.
- Care sunt obiectivele de bază ale acestui proiect?
- Ne bucurăm că FMF s-a alăturat și altor asociații europene care au decis să implementeze proiectul UEFA Playmakers. Acesta își propune să familiarizeze fetele cu fotbalul prin oferirea unui mediu care pune accentul pe distracție, prieteni și fotbal, implementarea unei strategii de antrenament inedite și personalizate, care este inspirată de poveștile și personajele Disney, precum și dezvoltarea capacităților fizice ale fetelor și încurajarea unei legături permanente cu fotbalul, pe întreg parcursul vieții.
- Cine participă la acest proiect și cât va dura implementarea lui?
- În cadrul acestui program participă la moment 26 de centre, printre care se numără școli sportive, cluburi, instituții de educație timpurie, cât și instituții de educație generală. Acest program se îndreaptă către atingerea a trei obiective strategice: dublarea numărului de fete și femei care joacă fotbal, schimbarea percepției jocului femeilor ca fiind puternice, incluzive și distractive și îmbunătățirea standardelor prin punerea în aplicare a măsurilor de protecție a copiilor în sport. Parteneriatul va dura până în anul 2023.
- Antrenorii ocupă un rol important în dezvoltarea proiectului. FMF a organizat deja primele seminare de instruire. Când antrenorii vor putea implementa cunoștințele în practică?
- Programul Playmakers este conceput astfel încât să creeze un mediu aparte, în care fetele să ia contact cu fotbalul într-un mod distractiv și pozitiv și în condiții de siguranță. Evident, și antrenorii Playmakers au un rol esențial în crearea acestui mediu, precum și în influențarea fetelor care ar putea participa. Realizarea programului practic este planificată începând cu 23 august.
- Vor mai fi și alte proiecte dedicate dezvoltării și promovării fotbalul feminin?
- Fiecare proiect sau inițiativă sunt doar în beneficiul fotbalului feminin. Ele au menirea să atragă cât mai multe fete în practicarea sportului rege. Spre exemplu, luna viitoare va fi organizat festivalul fotbalistic ”Două maluri – o singură echipă”, la care vor participa echipe de fete U13 din localități de pe ambele maluri ale Nistrului. Evenimentul va fi realizat în cadrul Programului ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.
Natalia Ceban: Vom deschide fotbalul către un public care încă nu este implicat în sportul nostru