• Fii alături de Echipa Țării

UEFA a anulat regula golurilor marcate în deplasare în toate competițiile intercluburi

24 iun 2021 de Ion Buga

Comitetul Executiv al UEFA a aprobat astăzi eliminarea regulii golurilor marcate în deplasare în toate competițiile intercluburi (masculin, feminin și tineret) începând cu etapele preliminare ale competițiilor din sezonul 2021/22. Decizia vine ca urmare a recomandărilor Comitetului competițiilor pentru cluburi și Comitetului pentru fotbal feminin. 

 

Regula golurilor în deplasare a fost aplicată pentru a determina câștigătorul unei duble manșe în cazurile în care ambele echipe au marcat același număr de goluri la finalul cele două meciuri. Echipa care marca un număr mai mare de goluri în meciul din deplasare era considerată câștigătoare și se califica în următoarea rundă a competiției. Dacă cele două echipe ar fi marcat același număr de goluri, acasă și în deplasare, la sfârșitul timpului regulamentar în meciul retur, atunci s-ar fi jucat prelungiri, urmate de lovituri de departajare. 

 

Statisticile de la mijlocul anilor 1970 până în prezent arată o tendință clară de reducere continuă a decalajului dintre numărul de victorii pe teren propriu / în deplasare (de la 61% / 19% la 47% / 30%) și numărul mediu de goluri pe meci marcat acasă / deplasare (de la 2,02 / 0,95 la 1,58 / 1,15) în competițiile masculine, în timp ce începând din 2009/10, cifrele medii pe meci au rămas stabile în Liga Campionilor la fotbal feminin, cu media generală de 1,92 pentru echipele de acasă și 1,6 pentru echipe în deplasare. 

 

Mai mulți factori au un impact asupra acestui declin al avantajului meciurilor de pe teren propriu. Calitatea mai bună a gazonului, dimensiunile standardizate ale terenului, infrastructura îmbunătățită a stadionului, condiții de securitate mai ridicate, atenția sporită asupra arbitrajului (și mai recent introducerea suportului tehnologic precum GLT și VAR), acoperirea mai largă și mai sofisticată TV a meciurilor, condiții de călătorie mai confortabile, un calendar comprimat care dictează rotația echipei și schimbările în formatele de competiție sunt toate elementele care au afectat modul în care se joacă fotbalul. 

 

Regula golurilor în deplasare a fost o componentă esențială a competițiilor UEFA de când a fost introdusă în 1965. Cu toate acestea, problema abolirii sale a fost dezbătută la diferite întâlniri UEFA în ultimii ani. Deși nu a existat unanimitate de opinii, mulți antrenori, fani și alte părți interesate din fotbal și-au exprimat preferința ca regula să fie abolită,

a subliniat președintele UEFA, Aleksander Čeferin.