• Fii alături de Echipa Țării

Eugen Ivanov, la 55 de ani!

21 iun 2021 de Ion Buga

Fostul internațional și unul dintre cei buni portari moldoveni din anii 90 ai secolului trecut, Eugen Ivanov a împlinit vârsta de 55 de ani! 

 

Cu ocazia aniversării, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii comunități fotbalistice, îi urează omagiatului multă sănătate, bucurii de la cei dragi și succese în activitățile personale. 

 

La Mulți Ani!

 

Eugen Ivanov și-a început activitatea fotbalistică la echipa Automobilistul Tiraspol. La 21 de ani ajunge ]n Kazahstan, unde evoluează pentru formațiile Zhetysu Taldy-Kurgan și Shakhtar Karaganda. În sezonul 1991/92 mai are o încercare de a evolua în afara țării la Lokomotiv Samtredia (Georgia). 

 

Ulterior revine în campionatul Moldovei, unde obține cele mai mari succese în cariera de jucător. Timp de 7 sezoane, între 1992 și 1998, a apărat poarta echipei Tiligul Tiraspol, cu care a devenit de 6 ori vicecampion național și de 3 ori deținător al Cupei Moldovei. 

 

În Moldova a mai jucat la echipele Moldova-Gaz Chișinău, Sheriff Tiraspol și Nistru Otaci. Cu Sheriff și-a trecut în palmares un titlu național și 2 Cupe ale Moldovei. 

 

Își încheie cariera în 2002, la Tiligul Tiraspol. Ultimul meci însă îl dispută în 2005 în Cupa Intertoto pe terenul polonezilor de la Pogon Szczecin.

 

În perioada 1994-1998, a apărat porțile naționalei Moldovei în 7 meciuri. Pe 8 octombrie 1995, la Leverkusen, în meciul cu Germania din preliminariile Campionatului European 1996, a parat penalty-ul executat de unul dintre cei mai buni atacanți ai momentului Jürgen Klinsmann.

 

După încheierea carierei de jucător devine antrenor de portari. Mai mulți ani a lucrat la naționala Moldovei, în perioada lui Igor Doborovolski (2006, 2009, 2016-17). Cu același antrenor a lucrat și la echipa Dacia Chișinău în 2012 și 2018. 

 

Cea mai mare perioadă a activat alături de antrenorul belarus Leonid Kuciuk. Mai întâi la Sheriff Tiraspol, apoi în Rusia la Kuban Krasnodar, Lokomotiv Moscova și FC Rostov, în Ucraina la Stal Kamesnkoe și Rukh Lvov, precum și în Belarus la Dinamo Minsk.