• Fii alături de Echipa Țării

Nicolae Stuleni, la 70 de ani!

27 apr 2021 de Reporter FMF

Observatorul de arbitri și unul dintre primii cavaleri ai fluierului în Divizia Națională, Nicolae Stuleni, este omagiatul zilei de azi!

 

Nicolae Stuleni a împlinit onorabila vârstă de 70 de ani, iar cu acest prilej deosebit Federaţia Moldovenească de Fotbal îi urează multă sănătate, bucurii alături de cei dragi și mult succes în realizarea obiectivelor stabilite pentru prosperarea fotbalului moldovenesc!

 

La mulți ani! 

 

Nicolae Stuleni s-a născut în orașul Summy (Ucraina) la 27 aprilie 1951. La Chișinău a venit pentru a face studiile la Institutul Politehnic. La scurt timp, a început să joace fotbal la uzina Moldovahidromaș, unde a și fost angajat ca lăcătuș. Cu această echipă a devenit campion al ASB Moldova (1978). Tot în acel an, jucând la turneul "Chișinăul de seară" este desemnat cel mai bun fundaș al competiției. În 1980-1981 devine campion al capitalei, iar în 1982 - vicecampion.

 

Cariera de arbitru a început-o în 1979 în campionatul orășenesc. În 1981 este desemnat printre cei mai buni arbitri din Chișinău, fiind totodată delegat la meciurile din campionatul RSSM. Doi ani mai târziu, primește ecusonul “Arbitru de categorie Republicană”.

 

A început să arbitreze la centru campionatul URSS în diviziile inferioare la începutul anilor 80. Mai întâi în liga a treia, iar din 1984 este delegat ca asistent în liga secundă. Primul meci ca tușier l-a avut pe 2 iulie 1984, Daugava Riga – Kuban Krasnodar, scor 2-0. Atunci a fost asistentul lui Alexandru Gorin, iar pe partea opusă era Natan Bartfeld.


Debutează ca arbitru central în prima ligă la 20 iunie 1985 în meciul Pamir Dushanbe – Iskra Smolensk, scor 2-0. Tot în acel an 1985 a condus şi primul meci din Cupa URSS, Kolos Nikopol – Kolos Pavlograd, scor 3-1. Primul cartonaş galben în divizia secundă sovietică l-a arătat la 21 august 1986, iar singurul cartonaș roșu a fost arătat la 17 octombrie 1990 la meciul Dinamo Stavropol – Kairat Alma Ata, scor 2-1. 

 

În prima divizie valorică sovietică a debutat ca arbitru asistent la 31 iulie 1988 la meciul Lokomotiv Moscova – Metallist  Kharkov, terminat nedecis 1-1. În total, în liga superioară a adunat 18 meciuri ca arbitru asitent.

 

Nicolae Stuleni este ultimul arbitru sovietic care a primit legitimaţia „Arbitru de categorie unională”  Nr.18363. S-a întîmplat acest lucru la 15 decembrie 1991. 

 

După declararea independenţei Republicii Moldova, arbitrează meciurile din Divizia Naţională. La 15 martie 1992 a condus meciul primei etapei de la Bălţi, pe stadionul orăşenesc, între echipele Olimpia Bălţi – Tighina  Bender. În acea partidă, a acordat prima avertizare jucătorului Tighinei, Valeriu Catană, şi primul penalty, realizat de acelaşi jucător. În prima ediţie a campionatului național a deservit 12 partide, iar în 8 a fost asistent. Ultimul meci pe care l-a condus la centru în Divizia Națională a avut loc pe 11 iunie 1997, Locomotiva Basarabeasca - Agro Chişinău, terminat cu un scor alb. 

 

Unul dintre cele mai memorabile jocuri a fost cel din 23 octombrie 1993, când Bugeac Comrat a învins campioana Zimbru Chișinău cu 1-0. În acea partidă Stuleni i-a eliminat din teren pe Nani, Testemițanu și Miterev, tustrei jucători ai Naționalei Moldovei. La 24 octombrie 1992, în etapa a X-a a celui de-al doilea campionat, în partida Moldova Borosenii Noi – Tighina Bender, Stuleni a acordat gazdelor trei lovituri de la punctul cu var, toate fiind realizate de fundașul Veaceslav Semionov.

 

În total, în cele 66 de meciuri conduse în Divizia Națională, a acordat 15 penalty-uri, a arătat 117 cartonașe galbene și a eliminat 10 jucători din teren.

 

În 2010 devine observator de arbitri la meciurile din competiţiile interne, funcție pe care o deține și în prezent. De asemenea, ca observator, a activat și la câteva meciuri amicale internaționale, Moldova U21 – Belarus U21 sau Moldova U21 – România U21.

 

Material realizat de Valentin Iacovlev