• Fii alături de Echipa Țării

Semen Altman, la 75 de ani!

21 apr 2021 de Ion Buga

Semen Altman, fost antrenor al naționalei Moldovei și director al selecționatelor țării, împlinește astăzi onorabila vârstă de 75 de ani. 

 

Cu ocazia jubileului, Federația Moldovenească de Fotbal, din numele întregii societăți fotbalistice, îi urează omagiatului sincere urări de sănătate şi fericire și viață lungă alături de cei dragi.

 

La mulți ani! 

 

Semen Altman s-a născut pe 21 aprilie 1946 în orașul Chuhuiv, regiunea Kharkiv (Ucraina). Este discipol al Școlii Sportive nr.1 din orașul Kiev, însă cei mai buni ani din cariera de jucător i-a petrecut la Odesa, unde în perioada 1966-1972 a fost portarul echipei locale, Cernomoreț. A mai jucat de asemenea la Kolhospnyk Rivne, Volyn Lutsk, Zvezda Tiraspol și Lokomotiv Herson.


Din cauza unei accidentări a fost nevoit să-și încheie devreme cariera de fotbalist. La numai 30 de ani devine antrenor de copii la școala clubului Cernomoreț. În 1982, a făcut pasul la echipa de seniori, fiind antrenor secund, iar doi ani mai târziu Cernomoreț avea să se claseze pe locul 4 în campionatul URSS.


În sezonul 1990-1991 câștigă medaliile de bronz cu Dinamo Moscova, după ce a asigurat interimatul odată cu plecarea lui Anatolii Bîșoveț. După destrămarea Uniunii Sovietice revine la Cernomoreț, tot în calitate de antrenor secund. Cu formația din Odesa câștigă de două ori Cupa Ucrainei. 

 

Între 1994 și 1996 a fost din nou secundul lui Bîșoveț la selecționata olimpică a Coreii de Sud, care a evoluat la Jocurile Olimpice de la Atlanta.

 

În 1997 ajunge în Moldova unde își începe activitatea de antrenor principal. Cu Zimbru a câștigat de două ori titlul național și o dată Cupa Moldovei. Revine în Ucraina, unde își adjudecă bronzul campionatului cu Metalurg Donețk și Cernomoreț Odesa. A mai pregătit echipele Ilychevts Mariupol, Luch-Energiya Vladivostok și Tavriya Simferopol.

 

De asemenea, în perioada 2003-2006 și 2010-2011 a făcut parte din staff-ul tehnic al selecționatei Ucrainei. A fost unul din secunzii lui Oleg Blohin la mondialul din Germania, unde Ucraina a obținut cea mai mare performanță din istorie - sferturile de finală. 


În 2019 a activat în cadrul FMF, mai întâi în calitate de Director al Selecționatelor Naționale, iar de la 1 august și ca antrenor principal al Echipei Naționale a Moldovei, funcții deținute până spre finalul anului.