• Fii alături de Echipa Țării

Reformele UEFA Champions League, Europa League și Europa Conference League

19 apr 2021 de Sandu Grecu

Comitetul Executiv UEFA a aprobat astăzi un nou format pentru competițiile sale de cluburi începând cu sezonul 2024/25.

 

Astfel, au fost făcute modificări, urmare a consultărilor extinse cu întreaga familie de fotbal și după ce s-a obținut sprijinul unanim din partea Consiliului ECA și a Comitetului UEFA pentru competiții de club (format dintr-o majoritate de reprezentanți ai cluburilor).

 

Schimbările făcute sunt concepute pentru a asigura un viitor luminos al fotbalului european la fiecare nivel și pentru a răspunde nevoilor în evoluție ale tuturor părților interesate. Confirmând fără echivoc angajamentul comun față de principiul competiției deschise și al meritelor sportive pe întregul continent, scopul comun a fost și susținerea ligilor interne.

 

Comentând noul format, președintele UEFA, Aleksander Čeferin, a spus:

„Acest nou format păstrează principiul conform căruia performanța internă ar trebui să fie cheia calificării și reconfirmă principiile solidarității și ale competiției deschise. Acest format evoluat va menține în continuare visul oricărei echipe din Europa de a participa în UEFA Champions League datorită rezultatelor obținute pe teren și va permite viabilitate pe termen lung, prosperitate și creștere pentru toată lumea din fotbalul european, nu doar pentru un cartel mic, auto-selectat.

Fotbalul este o comoară socială și culturală, îmbogățită cu valori, tradiții și emoții împărtășite pe continentul nostru. Rolul UEFA este de a proteja această moștenire, conducând în același timp dezvoltarea viitoare pozitivă a fotbalului în Europa pentru asociațiile naționale, ligile, cluburile, jucătorii și fanii de la toate nivelurile. Acesta este motivul pentru care am avut un proces amplu de consultare în ultimii doi ani care a condus la susținerea unanimă a propunerii noastre și suntem convinși că aceste reforme ating aceste obiective ”.

 

În același timp, UEFA își va reafirma angajamentul financiar puternic față de întregul fotbal european și va iniția măsuri pentru a se asigura că o solidaritate financiară mai mare va fi oferită unui spectru mai larg de cluburi care nu participă la competițiile cluburilor UEFA. Acest lucru va întări bazele solide pe care este construit jocul în Europa.

 

Detalii format

 

Luând numărul total de echipe de la 32 la 36 în UEFA Champions League, cea mai mare schimbare va constata o transformare din etapa tradițională a grupelor într-o singură etapă a ligii, incluzând toate echipele participante. Fiecărui club i se va garanta acum minimum 10 meciuri împotriva a 10 adversari diferiți (cinci meciuri pe teren propriu, cinci în deplasare).

 

Primele opt echipe din liga se vor califica automat pentru etapa knock-out, în timp ce echipele care se clasează de pe locul nouă până pe locul 24 vor concura într-un play-off pentru a-și asigura calificarea în optimile competiției.

 

Modificări similare de format vor fi aplicate și în UEFA Europa League (8 meciuri în etapa ligii) și UEFA Europa Conference League (6 meciuri în etapa ligii). În urma unor discuții și acorduri suplimentare, aceste două competiții pot fi extinse și la un total de 36 de echipe fiecare în etapa ligii.

 

Calificarea pentru UEFA Champions League va continua să fie deschisă și câștigată prin performanța echipelor în competițiile interne.

 

Unul dintre locurile suplimentare va reveni clubului clasat pe locul trei în campionatul asociației de pe poziția a cincea a clasamentului asociațiilor naționale UEFA. Un altul va fi acordat echipei campioane prin extinderea de la patru la cinci a numărului de cluburi care se califică prin așa-numita „Calea Campionilor”.

 

Ultimele două locuri vor reveni cluburilor cu cel mai mare coeficient de club din ultimii cinci ani, care nu s-au calificat în faza grupelor din Liga Campionilor, dar s-au calificat fie pentru faza de calificare a Ligii Campionilor, Europa League sau Europa Conference League.

 

Toate jocurile dinaintea finalei vor fi jucate în continuare la jumătatea săptămânii, recunoscând importanța calendarului intern al jocurilor din toată Europa.